17 Aralık 2012 Pazartesi

Hani asker intiharları azalmıştı?

Van'da görev yapan Davut Yardımcı'nın da intihar ettiği iddia ediliyor.
TSK'da asker intiharlarına bir yenise daha eklendi. Van'ın Başkale İlçesi'ne bağlı Albayrak Sınır Hudut Taburu'nda vatani görevini yapan Er Davut Yardımcı, dün öğle saatlerinde başına ateş ederek intihar ettiği bildirildi.

Başkale'ye bağlı Albayrak Köyü'nde bulunan 3'üncü Hudut Tabur Komutanlığı'nda vatani görevini yapan Şanlıurfa'nın Viranşehir İlçesi nüfusuna kayıtlı Er Davut Yardımcı iddiaya göre, nöbet sırasında tüfeğiyle başına ateş edince ağır yaralandı.

Yaralı olarak Başkale Devlet Hastanesi'ne götürülen Davut Yardımcı yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Yardımcı'nın cenazesi otopsi için Başkale Devlet Hastanesi'nde bekletiliyor.

Yardımcı'yı Başkale Devlet Hastanesi'ne getiren komutanları ve asker arkadaşlarının üzüntülü oldukları gözlendi. Otopsi işlemlerinin tamamlanması ardından Yardımcı'nın cenazesi memleketine gönderilecek. Savcılık olayla ilgili soruşturma başlattı.

10 YILDA 818 ASKER İNTİHAR ETTİ

TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na raporuna göre ise son 10 yılda intihar eden asker sayısı, şehit sayısını geçti. Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, son 2,5 buçuk yılda 175 er ve erbaş, son 10 yılda ise toplam 934 erbaş ve erin intihar ettiğini ifade ederek, "Son 2,5 yılda iç güvenlik olaylarında 233 şehit, son 10 yılda ise 818 TSK personeli şehit olmuş. Son on yılda intihar olayları şehit sayısını geçmiş durumda. Bu rakamlar kabul edilemez. Bunun üzerine hep birlikte gitmesi lazım" demişti.

ASKERİ KAYNAKLARA GÖRE İNTİHARLAR AZALDI

Askeri kaynaklar TSK’daki intiharların sayısının 10 yılda yarı yarıya azaldığını ileri sürüyor.

Askeri yetkililerin bildirdiğine göre, 2002 yılında intihar eden asker sayısı 100 binde 32 iken, 2011 yılında 100 binde 15’e düştü. Askeri kaynaklara göre; son 3 yılda 323 asker şehit oldu, 230 asker ise intihar etti.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde intiharların sebeplerini tespit etmek için araştırmalar da yapılıyor. İntihar sebeplerinin en başında uyuşturucu bağımlığının geldiği ileri sürülüyor. Diğer intihar sebepleri sırasıyla şöyle; ailevi sorunlar, aşırı borçlanma, yüz kızartıcı olaylar, uyumsuzluk ve kötü muamele.