13 Nisan 2015 Pazartesi

PKK çatışmasından sonra bölge diken üstünde

PKK çatışmasından sonra bölge diken üstünde
AĞRI’NIN DİYADİN İLÇESİNE BAĞLI YUKARI TÜTEK KÖYÜNDE ASKERLER BÖLGEDE GÜVENLİK ÖNLEMİ ALIRKEN, ESNAF ÇATIŞMADAN DOLAYI KEPENK KAPATTI.







Ağrı’nın Diyadin ilçesine bağlı Yukarı Tütek köyü kırsalında önceki gün PKK’lı teröristlerin askerlere ateş açmasıyla çıkan ve gün boyu devam eden çatışmanın ardından bölgedeki gerginlik dün de sürdü.
 
 
Yaralanan 4 asker, ambulans uçakla Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi’ne (GATA) sevk edildi, askerlerden birinin durumunun ağır olduğu belirtildi. ‘Canlı kalkan’ olarak girdiği çatışma bölgesinde vurulan HDP’li Cezmi Budak dün Diyadin’de toprağa verilirken Diyadin ve Ağrı’nın bazı ilçelerinde olayı protesto için esnaf kepenk kapattı.

Tendürek Dağı eteklerindeki Bahar Şenliği etkinliğinde örgüt propagandasının yapılacağı, seçimde desteklenen adaylara oy vermeleri konusunda baskı uygulanacağı istihbaratı üzerine Ağrı İl Jandarma Komutanlığı’ndan 15 tim bölgede yoğun güvenlik önlemi aldı. PKK’lı teröristler bunun üzerine uzun namlulu silahlarla ateş açtı. Saldırıya anında karşılık verilirken, ilk ateş sırasında 4 asker yaralandı. Hemen çatışma bölgesine komando birlikleri sevk edildi, havadan İHA ve helikopter desteğiyle operasyon başlatıldı. Diyadin ilçe merkezinden Yukarı Tütek’e giden yol üzerindeki ilk köy olan Boyalan’da da giriş-çıkış kontrol altına alındı. Operasyonda 5 PKK’lı öldü, 1 PKK’lı yaralı ele geçirildi.

Operasyon bölgesine iddiaya göre ‘canlı kalkan’ olmak için giren gruptan eski HDP Diyadin İlçe Başkanı Cezmi Budak açılan ateşle ölürken, Mezopotamya Yakınlarını Kaybedenler Derneği (MEYA-DER) temsilcisi Cenap İlboğa yaralandı. Budak’ın cenazesi Ağrı Belediye Başkanı DBP’li Sırrı Sakık’ın da bulunduğu büyük bir kalabalık tarafından Diyadin ilçe mezarlığında dün toprağa verildi.

Çatışmada yaralanan 1 üsteğmen, 3 uzman çavuş helikopterle önce Ağrı Devlet Hastanesi’ne, daha sonra ambulans uçakla GATA’ya götürüldü. Yaralı olan uzman çavuşlardan birinin durumunun ağır olduğu öğrenildi. Çatışmanın yaşandığı bölgede dün sessizlik hakimdi. Yukarı Tütek ve Boyalan köylerinde konuşlanan askerler dün sabah çekildi. Doğubayazıt’ta bulunan 1’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’ndan havalanan Kobra ve Sikorsky helikopterler bölgeyi havadan kontrol etmeye başladı.