17 Nisan 2015 Cuma

Orgeneral Necdet Özel / Faruk Mercan

Yakın zamanda görüştüğüm eski bir Kara Kuvvetleri Komutanı, bana Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’i şöyle anlattı:

“Her göreve hakkıyla gelmiştir. Kimseye bir minnet borcu yok, kimseye de yanaşmak, yalakalık yapmak ihtiyacı hissetmez. Öyle bir karaktere de sahip değil zaten...”

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Ergenekon ve Balyoz bunalımlarını yaşadığı 2011 yılında bu göreve geldi. TSK’nın bu badireleri atlatmasında önemli bir sınav verdi.

Orgeneral Necdet Özel’in görevi bırakmasına sadece 4 ay kaldı. Bu yılın ağustos ayında emekli olacak...

Biraz da Türkiye’nin seçim atmosferine girmiş olmasının etkisiyle Türk Silahlı Kuvvetleri ve Genelkurmay, çok daha fazla siyaset gündemini işgal etmeye başladı.
Orgeneral Necdet Özel’in siyasetten ve medyadan uzak durmak isteyen bir karaktere sahip olduğunu yakından biliyorum.

Üç yıl önce Kabil’de şehit olan subaylarımızın cenaze töreninde Kocatepe Camii’nin avlusunda, gündemdeki konularla ilgili kendisiyle bir gün sohbet etmek istediğimi söylediğimde, nazik bir şekilde bu duruşunu anlattı. Bir süre sonra Genelkurmay karargahına davet edildim, Orgeneral Necdet Özel’in görevlendirdiği bir komutan, gündemdeki konulara dair sorularıma cevap verdi.

Peki siyasete ve medyaya karşı bu “münzevi” tavrına rağmen, Orgeneral Necdet Özel neden son zamanlarda sık sık siyasi tartışmaların odağına yerleşiyor?

Orgeneral Özel ve 4 olay
 

Önce, Süleyman Şah Türbesi’nin tahliye edilmesinden dolayı Milliyetçi Hareket Partisi lideri Devlet Bahçeli’nin çok sert eleştirilerine muhatap oldu Genelkurmay Başkanı...
Son günlerde ise Ağrı’daki olaydan dolayı Halkların Demokratik Partisi Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eleştirilerine hedef oluyor. Selahattin Demirtaş“Genelkurmay AK Parti’ye çalışmaktan vazgeçse iyi olur” gibi ilginç bir cümle kullanıyor.

Ergenekon davaları 2007 yılında, Balyoz davaları 2010’da başladı. Bu davalar başladığında Orgeneral Necdet Özel Genelkurmay Başkanı değildi. Ancak şu olaylar, Orgeneral Necdet Özel Genelkurmay Başkanı iken yaşandı: “1. Uludere olayı, 2. MİT TIR’ları olayı, 3. Süleyman Şah Türbesi’nin tahliye edilmesi, 4. Ağrı olayı...”

Uludere olayı çok tartışıldı. Bu yazıda Uludere olayına girmiyorum. Süleyman Şah Türbesi’nin tahliyesinde, ben şahsen Genelkurmay’ın aldığı kararın doğru olduğunu düşünüyorum. Gelelim MİT TIR’ları ve Ağrı’daki olaya...

Doğrusu bu iki olayda, özellikle de MİT TIR’ları olayında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in bu kadar sessiz kalmasını anlamakta zorlanıyorum. Ne yazık ki, her iki olayla ilgili olarak Genelkurmay’ın yaptığı açıklamalar tatmin edici olmaktan oldukça uzak... Genelkurmay bu iki olayda adeta “pasif mod”a geçmiş durumda... Oysa her iki olay da “pasif mod”da kalıp atlatılacak cinsten değil...

Askeri siyasete malzeme yapmak

14 ay önce Adana’da jandarma görevlilerinin durdurduğu MİT TIR’ları, iç siyasal tartışmalara malzeme yapılacak biçimde davalara ve soruşturmalara konu yapılıyor. Adana’da sürmekte olan bir dava varken, bu sefer İstanbul’da yeni bir soruşturmayla 37 jandarma görevlisi gözaltına alınıyor. Yarbay, binbaşı, yüzbaşı, üsteğmen, teğmen, uzman çavuş rütbesine kadar, 17 jandarma mensubu tutuklanıyor.

Genelkurmay Başkanı ve Jandarma Genel Komutanı’nın, toplumun karşısına çıkıp bu olayın iç yüzünü anlatmaları gerekmez mi?.. Emirlerinde çalışan bu askerlere yapılan suçlamalar hakkında ne düşünüyorlar?

Ağrı olayında da izaha muhtaç noktalar var. Bu bir çatışma mı, tuzak mı, provokasyon mu?

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel“Türk Silahlı Kuvvetleri’ni siyaset sofrasına malzeme yapmamak” gibi çok tarihi bir görevle karşı karşıya... Hangi duruşu sergilerse ona göre tarihe geçecek...