9 Nisan 2015 Perşembe

Mahkemeye TIR'lar için hukuki mütalaa: Casusluk delili yok


Mahkemeye TIR'lar için hukuki mütalaa: Casusluk delili yok
Adana'da MİT'e ait TIR'ların durdurulması ile ilgili, 13 Jandarma personeli hakkında açılan "Siyasal ve askeri casusluk suçu, gizli kalması gereken bilgileri açıklama suçu" davada Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabiliml Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Devrim Güngör'den hukuki görüş alındı. Görüşte söz konusu Jandarma personelinin yargılanmasına ilişkin çarpıcı detaylara yer verildi.

İşte mütalaada yer alan o görüşler:
1-İddianamede şüphelilerin iki suçtan da ayrı ayrı yargılanmaları talep edilmiş ancak, dava konusu olay nedeniyle sanıkların her iki suçtan dolayı sorumu tutulması mümkün değildir. Devlet sırrı niteliğindeki bilgilerin temin edilmeden, bilgilerin açıklanması mümkün değildir. 

2-Görülmekte olan davada devlet sırrı niteliğindeki belgeler hakkında gizlilik kararı veerilmesi ve bu karara konu olan bilgi ve belgelerin taraflardan saklanması mümkündür. Ancak mahkeme bu belgeler içerisinde yer alan ve yüklenen suçu açıklığa kavuşturacak nitelikteki bilgileri tutanağa geçirmekle yükümlüdür. Hakim tarafından devlet sırrı olarak kabul edilerek gizli tutulan ve tutanağa geçirilmeyen delillere dayanılmak suretiyle sanıklar hakkında hüküm kurulması mümkün değildir

3-Dava dosyasında sanıkların durudurlan TIR'ların MİT'e ait olduğunu önceden bildiklerini her türlü makul şüpheden uzak şekilde ortaya koyan bir delil bulunmamaktadır. Sanıkların önceleme dinlemesi kapsamında takip ettiği kimselerin MİT adına görev yaptığını bilerek hareket ettiği bir an için kabul edilse dahi, böyle bir dinleme faaliyetinin ve buradan elde edilen bilgiler doğrultusunda MİT'e ait TIR'ların dururulmasının ardından yapılan işlemlerin hukuka aykırı olduğu ileri sürülemez. 

4-Davaya konu olayda, Cumhuriyet Savcısı'nın talimatı doğrultusunda kolluk tarafından devlet sırrı niteliğinde yük taşıdığı iddia edilen MİT'e ait TIR'ların dururularak aranması fiilin gerçekleştiği tarih itibariyle hukuka uygundur.

5-Olayın gerçekleştiği tarih sonrası cumhuriyet savcılarının MİT'in görev ve faaliyetleri ile mensuplarına ilişkin herhangi bir ihbar ve şikayet aldıklarında veya böyle bir durumu öğrendiklerinde MİT Müsteşarlığı'na bildirimde bulunacakları MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin olduğu belirlenmesi halinde 'adli yönden başkaca işlem yapılmayacağı ve herhangi bir koruma tedbiri uygulanmayacağı, ancak Başbakan'ın izniyle işlem yapılacağı' şeklinde bir düzenleme eklenmiş olması da değerlendirmemizi doğrular niteliktedir.

6-Davada siyasi ve askeri casusluğun ayrımınının yepılmadığı belirtilirken, iddianamede sanıkların siyasal ve askeri casusuluk amacıyla hareket ettiğini ortaya koyan delillere yer vermediğini yalnızca soyut birtakım değerlendirmelerle yetinildiği vurgulandı.