15 Nisan 2015 Çarşamba

Ağrı’da ‘istihbarat askerden saklandı’ iddiası

Cumartesi günü Ağrı’nın Diyadin ilçesinde yaşanan çatışmada Valiliğin jandarmayı bölgeye gönderirken, PKK’lilerin bölgede olduğu istihbaratının askere verilmediği öne sürülüyor.

Taraf gazetesinden Hüseyin Özay’ın haberine göre, Ağrı Valiliği’nin jandarmayı “güvenliği sağlaması” için bölgeye gönderirken PKK’lilerin bölgede olduğu bilgisini vermediğini yazdı. Özay’ın iddiasına göre iki tarafın da duyarlı davranması ve vatandaşların çabaları sayesinde ikinci bir Uludere vakası yaşanmasının önüne geçildi.

Genelkurmay başta olmak üzere birçok kamu kurumunun olayın perde arkasını araştırmak için ekip görevlendirdiğini belirten Özay, bu ekiplerin hazırladığı raporlara göre olayın yaşanmasında toplanan istihbaratın askerlerle paylaşılmamasının etkili olduğunu yazdı.

VALİLİK İSTİHBARATI PAYLAŞMADI

Ağrı Valiliği’ne PKK’nin Serhat Eyalet Komutanı Yusuf Şek’in Diyadin’de yapılan şenliklere katılacağı istihbaratının geldiğini, ancak Valiliğin jandarmayı bölgeye sevk ederken bu istihbaratı askerle paylaşmadığı öne sürülüyor. Valiliğin askerlere ayrıntılı bilgi vermemesi nedeniyle TSK’nın bir asayiş timi hazırladığı, ancak timin başındaki komutanın askerlere tedbir amaçlı “çelik yelek giyin” talimatı verdiği kaydedildi.

HALKIN DUYARLI DAVRANMASI SAYESİNDE ÖNLENDİ

Askerlerin bölgeye gitmesi sonrasında çıkan çatışmada, bölge halkının bir katliamı önlemek üzere araya girerek canlı kalkan oluşturması sayesinde daha büyük bir facianın önlenebildiğini söyleyen Özay, halkın duyarlı davranması nedeniyle Diyadin’de ikinci bir Uludere vakası yaşanmasının önüne geçildiğini öne sürdü.