14 Nisan 2015 Salı

MİT TIR’ları ve Genelkurmay / Faruk Mercan

Pazar akşamı “Ankara’nın Nabzı” programında Ertuğrul Günay’la birlikte aynı soruyu sorduk:

“MİT TIR'larını durduran jandarma mensupları Adana’da açılmış olan davada yargılandıkları halde, İstanbul’daki savcı bu askerleri neden bir daha gözaltına aldırdı?”

İki hukukçu olarak, bu soruyu sormamız çok doğal... Çünkü Adana’da açık bir dava varken (hukuk dilinde buna “derdest dava” deniyor) aynı suçtan aynı şahıslar için İstanbul’da yeni bir soruşturma yapmak mümkün değil... Modern hukuk böyle diyor.
O halde İstanbul’daki savcı, albay rütbesinden uzman çavuşa kadar 37 Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensubu için neden bu işlemi yapıyor? Çok önemli bir soruyu daha sormamız gerekiyor:

Geçtiğimiz yılın ocak ayından itibaren tam 14 aydır gündemde olan bu olayla ilgili olarak Genelkurmay Başkanlığı neden tatmin edici bir açıklama yapmıyor?

Subaylara yapılan ağır suçlama

Genelkurmay’ın dün yaptığı açıklamada şöyle deniliyor:

“Bu askerlerin kişilik haklarının korunması için gayret sarf ediyoruz...”

Oysa “MİT TIR’ları” olayı Genelkurmay’ın bu açıklaması ile izahı mümkün olmayan bir boyuta ulaşmış durumda...

Çünkü subaylar, hükümeti düşürmek, casusluk yapmak ve örgüt üyesi olmak gibi çok ağır suçlamalara muhataplar.

Savcıya ifade veren subaylardan biri şöyle diyor:

“Ben Türk Silahlı Kuvvetleri örgütünün bir üyesiyim ve emirleri Orgeneral Necdet Özel’den alırım...”

Subayından uzman çavuşuna kadar, bu jandarma mensuplarının savcılık ve mahkemede verdikleri ifadelerde çok vahim iddialar var. TIR’lardaki sandıklarda top mermileri ve tank mühimmatı olduğu mahkeme tutanaklarına geçiyor.

İki komutana sorular
 

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, 2011 yılı Ağustos ayında bu göreve geldi. “MİT TIR’ları” olayı, Orgeneral Özel’in dört yıldır sürdürmekte olduğu Genelkurmay Başkanlığı görevi boyunca karşılaştığı ikinci önemli olay... Birincisi, 28 Aralık 2011 gecesi Uludere’deki bombardımanda 34 sivilin ölmesiydi.

Uludere olayı bugün çeşitli kitaplara ve belgesellere konu oluyor. MİT TIR’ları olayının, Türk Silahlı Kuvvetleri açısından çok daha ciddi bir olay olduğu ve çok daha ciddi sonuçlar doğuracağı muhakkak...

Toplumun Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay’dan şu soruların cevabını öğrenmeye hakkı var:

“Bu askerler, savcının iddia ettiği gibi emir komuta dışına çıkıp MİT TIR’larını durdurmuşlarsa ve bir örgüt adına hareket ediyorlarsa, bu öncelikle bir askeri suç değil mi? Bu durumda Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın devreye girmesi gerekmez mi? Emrinizde görev yapan bu askerlerin emir komuta zinciri dışında hareket ettiklerini, casusluk suçunu işlediklerini düşünüyor musunuz?”