15 Nisan 2015 Çarşamba

Ağrı'da meydana gelen çatışma ile ilgili CHP'den Efkan Ala'ya şok suçlama

Ağrı'da meydana gelen çatışma ile ilgili CHP'den Efkan Ala'ya şok suçlama
Ağrı’da yaşanan çatışmayı 7 Haziran seçimleriyle ilişkilendiren CHP’li Tezcan, “Efkan Ala’nın bu süreçteki misyonu ve görevi nedir” diye sordu. CHP’li Erhan ise Yukarıtütek Köyü'nde 3 yıldır düzenlenen şenliklerde böyle bir olay yaşanmadığını belirterek ‘seçim’ vurgusu yaptı.
Ağrı’nın Diyadin ilçesi Yukarıtütek Köyü’nde çıkan çatışma ile ilgili iddia ve tartışmalar sürüyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, yaşanan çatışmayla ilgili İçişleri eski Bakanı Efkan Ala hakkında ağır suçlamalarda bulundu. Olayı seçim süreciyle ilişkilendiren Tezcan şu ifadeleri kullandı:

ŞİDDETTEN SONUÇ UMAN

“Orada ciddi bir kaygı, korku ortamı var. Seçim öncesi bu tip olayların yaşanması, arzu edilebilir bir şey değil. Hiçbir dönemde biz çatışma istemedik. Türkiye’de terörün ve çatışmanın olmasını istemiyoruz ancak seçim öncesinde şiddeti tırmandırarak, eğer bu tırmanan şiddetten sonuç almayı arzu edenler varsa, kim olursa olsun buradan bir sonuç almak hevesinde olanlar var ise onlar çok büyük bir yanılgı içerisine girerler. Seçimin demokratik olgunluk ve huzur içerisinde geçmesi gerekir.

HİÇBİR SIFATI YOK

Efkan Ala’nın bu süreçteki misyonu ve görevi nedir? Ağrı’daki çatışmayla ilgili ilk açıklamayı Efkan Ala yapmıştır. Efkan Ala’nın şu anda hiçbir sıfatı yoktur. İçişleri eski Bakanı olmanın dışında hiçbir görevi yoktur. Efkan Ala, milletvekili dahi değildir ama görüyoruz ki bölgede aktif ve etkili bir unsur olarak Efkan Ala figürü ortalıkta dolaşıyor. Bunlar, tereddüt ve şüpheleri artıran hususlardır. Herkesin aklını başına alması gerekir.”

"BAŞKANLIK HEVESİ ASKERLERİN CANINDAN DEĞERLİ"

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ:  "Siyasi iktidar 2015 genel seçimleri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlık hevesleri Türkiye’nin genç evlatlarından daha değerli, onların canlarından daha değerli. Şu an Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlık hevesi Ağrı’da çatışmaya sürülen genç askerlerin canından daha değerli. Bu arkada bırakılıp köylüler tarafından kurtarılan genç askerlerden daha değerli Erdoğan’ın başkanlık hevesleri."

AKP’NİN OY ALMASINA DÖNÜK BİR OLAY

CHP’nin olayı araştırması için görevlendirdiği Ağrı Milletvekili Adayı Cemil Erhan, Yukarıtütek Köyü'nde 3 yıldır düzenlenen şenliklerde böyle bir olay yaşanmadığını belirterek ‘seçim’ vurgusu yaptı. Erhan şöyle konuştu: “Vatandaşlar burada 3 sene olan şenliklerde böyle bir olayın daha önce yaşanmadığını söylüyorlar. Ama bu olayın seçim günlerine denk gelmesi de çok manidardır. Bütün mana önümüzdeki seçimlerde AK Parti'nin oy almasına dönük bir olay.

Bilgi zafiyeti olmasaydı bu olaylar olmayabilirdi. Askerlere atış yapıldığı zaman vücutlarına değil de hep ayak kısımlarına ateş edildiği söyleniyor. 5 ölü olmadığını söylemek istiyorum. Çünkü buradakiler ölen bir kişinin Diyadin halkından, birinin de gerilla olduğunu söylüyorlar."

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI DA DEMİRTAŞ'I DOĞRULADI

Genelkurmay’ın ardından İçişleri Bakanlığı da HDP lideri Selahattin Demirtaş’ın iddialarını doğruladı. Demirtaş, olayın ardından halkın yaralı askerlere yardım ettiğini söylemiş Başbakan Ahmet Davutoğlu ise yalanlamıştı.

ÇATIŞMA ALANINA GİRDİLER

İçişleri Bakanlığı vatandaşların çatışma alanına girdiğini ve yaralı askerlere yardım ettiğini belirtti. PKK saldırısının sabah saat 05.10’da başladığı kaydedildi. 4 jandarmanın bu sırada yaralandığı ancak saldırının devam etmesi nedeniyle tahliye işleminin gerçekleştirilemediği ifade edildi. Bakanlığa göre 11 saat sonra saat 16:00 sıralarında sivil vatandaşlar çatışma alanına girdi. Vatandaşların terör örgütü mensuplarının ateş ettiği bölgeye intikal etmesiyle çatışmanın durduğu ve güvenlik güçlerinin aralıların tahliyesi için hazırlıklara başladığı bildirildi.

KENARINDAN TUTTULAR

Vatandaşların, yaralıların tahliyesine yardım etme talebinde bulunduğu belirtilen açıklamada, şunlar bildirildi: "Akabinde yaralıların taşındığı uyku tulumunun kenarından tutmak suretiyle taşıma faaliyetine katılmışlardır. Gerek yaralı jandarmalarımızın gerekse yaralı terör örgütü mensubunun, helikoptere bindirilerek tahliyeleri sağlanmıştır."