17 Nisan 2015 Cuma

27 Mayıs'ın ordu içinde yaptığı kıyımı AKP Emniyet'te uyguluyor

Yolsuzluk soruşturmasından sonra 50 bini aşkın polisi tasfiye eden AKP iktidarı, şimdi de partili olmayan 3 bin 500 emniyet müdürünü emekliye ayırmaya hazırlanıyor. Bu kıyım, 27 Mayıs darbesini hatırlattı. Askerî cunta da darbeye karşı olan 275’i general olmak üzere 7 bin subayı emekliye sevk etmişti. 

27 Mayıs 1960 darbesinin ardından 7 bin 200 subayın bir gecede emekli edilmesi, AKP’ye ilham kaynağı oldu. İktidar, 27 Mayıs darbesini gerçekleştiren cuntanın ordu içinde yaptığı tasfiyenin benzerini bugün emniyette yapıyor. AKP ve darbecilerin yöntemi de gerekçesi de aynı. 27 Mayıs’ta darbeci olmayan subaylar, ‘kadro fazlalığı’ ve ‘orduda gençleştirme’ gerekçesiyle TSK’dan atılmıştı. 17 Aralık sürecinin ardından ‘hukuka darbe’ planını devreye sokan AKP de darbe yöntemini uyguladı. ‘Kadro fazlalığı’ gerekçesiyle tıpkı 27 Mayıs’ta olduğu gibi kanunla bir gecede bin 150 birinci sınıf emniyet müdürü emekliye sevk edildi. Sayının 2., 3. ve 4. emniyet müdürleriyle birlikte 3 bin 500’ü bulması bekleniyor.

27 Mayıs darbesi, demokrasiyi kesintiye uğratmasının yanı sıra TSK’da büyük tahribata yol açtı. Darbeci subaylar, kendileri gibi düşünmeyen ordunun ana gövdesini tasfiye etti. Bu amaçla darbeyi gerçekleştiren Milli Birlik Komitesi, 2 Ağustos 1960 günü 42 sayılı kanunu çıkardı. Bu kanunla birlikte 275’i general olmak üzere 7 bin subay emekliye sevk edildi. Generallerin yüzde 90’ı, albayların yüzde 55’i, yarbayların yüzde 40’ı ordudan atıldı. Orduda sadece 15 general kalırken, telafisi imkansız mağduriyetlere sebep olundu. Bu kıyımın ardından ordudan atılan subaylar, Emekli İnkılâp Subayları Derneği’ni (EMİNSU) kurarak tekrar dönme mücadelesi verdiler. Tasfiye olayı, EMİNSU ismiyle tarihe geçti.

Tarihe ‘kara leke’ olarak geçen ordudaki tasfiyenin aynısı, şimdi AKP eliyle Emniyet’te yapılıyor. 27 Mayıs’ın yöntemini uygulayan AKP’nin gerekçeleri de darbecilerle aynı. Cuntanın tasfiye gerekçeleri, ‘ordunun gençleştirilmesi, rütbe enflasyonunun önlenmesi, kadro fazlalığının giderilmesi ve orduda piramidin yeniden kurulması’ olarak sıralanmıştı. AKP’nin tasfiye gerekçesi de 27 Mayıs’tan kopya edilmiş gibi: “Emniyet teşkilatındaki şemanın düzeltilmesi, kadro fazlalığı”.

Tasfiye düğmesine basan hükümet, ilk etapta bin 720 birinci sınıf emniyet müdüründen bin 150’sini emekliye sevk etti. Tasfiye dalgasının ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf emniyet müdürlerine kadar uzanacağı belirtiliyor. Bu operasyonla ‘parti polisi’ olmayan emniyetin beyin takımı tasfiye ediliyor. Özellikle iktidarı rahatsız eden yolsuzluk soruşturmalarına imza atan emniyet müdürleri hedef alındı. Sonuçta 27 Mayıs cuntasının darbeci olmayanları tasfiye etmesi gibi, AKP de partili olmayan emniyet müdürlerini emekli etti.