10 Mayıs 2013 Cuma

"Rusya’nın Suriye’ye silah satmasını istemiyoruz"

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD’nin, Rusya’nın Suriye’ye silah satmasını istemediğini ve geçmişte de füze sistemlerinin ülkeye transferine, İsrail’e karşı tehdit oluşturmasından dolayı karşı çıkmış olduğunu söyledi.

Resmi temasları kapsamında İtalya’nın başkenti Roma’da bulunan Kerry, İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino ile bir araya geldi. İki bakan, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Rusya’nın Suriye’deki savaşı sonlandırmak için Cenevre’de ikinci bir konferans düzenlemek istemesini memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren Kerry, Rusya’nın, Suriye yönetimine geliştirilmiş karadan havaya füze sistemleri satmaya hazırlandığı söylentilerine ilişkin bir soruya, “Rusya’nın bu tarz bir destek sağlamamasını tercih ettiğimizi açık bir şekilde belirtmiştik. Bu değişmedi ve hala devam ediyor” cevabını verdi.

Kerry’nin ardından söz alan İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino ise, “Geriye değil ileriye bakmalıyız” diyerek, Cenevre’de düzenlenen konferansta yapılan anlaşmaların nasıl hayata geçirileceğine odaklanılması gerektiğini söyledi.
Geçtiğimiz Haziran ayında Washington ve Moskova yönetimi Cenevre’de düzenlenen konferansta bir araya gelerek, Suriye’de geçici bir hükümete ihtiyaç duyulduğu üzerinde anlaşmış ancak gerekli diplomasiyi oluşturamamışlardı.