30 Mayıs 2013 Perşembe

Başbuğ’un internet andıcından haberdar olduğunu teyit etti

Ergenekon davası tutuklu sanığı Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, dün son savunmasını yaptı.
Hükümet aleyhinde kara propaganda yapmak amacıyla kurulan internet siteleriyle ilgisinin bulunmadığını iddia eden Çubuklu, buna delil olarak sanık Mehmet Eröz’ün ifadelerini gösterdi. “Eröz, savunmasında internet andıcı ile ilgili çalışmalarda ve Genelkurmay Başkanı’na (İlker Başbuğ) andıçla ilgili verilen brifingde benim bulunmadığımı söyledi.” diyen Çubuklu, Başbuğ’un kara propaganda siteleri hakkında bilgilendirildiğini kabul etmiş oldu.

         İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yürüttüğü Ergenekon davasının 305. celsesinde ilk olarak eski Genelkurmay Adli Müşaviri Tümg. Çubuklu kürsüye çıktı. İnternet andıcı belgesinin bir karargâh çalışması olduğunu ifade eden Çubuklu, internet andıcı davası kapsamında yargılanan diğer sanıkların karargâhta yapılan evrak kırpma işleminden adli müşavirliğin haberi olmadığı yönünde beyanlarını hatırlattı. Tutuklu sanık Eröz’ün 8 Ekim 2012 tarihinde mahkemeye verdiği dilekçeyi de suçsuzluğuna kanıt olarak gösteren Çubuklu, “Eröz, internet andıcı hazırlık çalışmalarına ilişkin yapılan toplantılara katılanlar arasında benim olmadığımı, yine internet andıcı ile ilgili olarak Genelkurmay Başkanı’na verilen brifingde de benim bulunmadığımı belirtmiştir.” ifadelerini kullandı. Çubuklu, bu beyanıyla Başbuğ’a internet andıcı kapsamında kurulacak sitelerle ilgili bilgi verildiğini teyit etmiş oldu. Başbuğ ise 27 Mart 2012 tarihli savunmasında internet andıcı belgesini imzalamadığını ve söz konusu çalışmadan haberdar olmadığını savunmuştu.

    İddianamede ‘darbe günlükleri’ ile ilgili soruşturma emri verdirmediği için kendisine “örgütsel irtibat” suçlaması yöneltildiğini de kaydeden Çubuklu, dönemin Genelkurmay başkanları Yaşar Büyükanıt ile İlker Başbuğ’a soruşturma açtırması yönünde görüş bildirdiğini ancak iki komutanın da kabul etmediğini öne sürdü.