30 Mayıs 2013 Perşembe

KARARGAH O DARBE PLANINI DOĞRULADI

Mahkemeye gönderilen ihbar mektubuyla Genelkurmay'da imha edildiği iddia edilen darbe planının varlığı, karargah tarafından da doğrulandı.

12 Eylül davasının görüldüğü Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen ihbar mektubuyla Genelkurmay'da imha edildiği iddia edilen YURT-KOR başlıklı darbe planının varlığı doğrulandı. Genelkurmay, darbeden 1 yıl önce hazırlandığı belirtilen ve darbeye hazırlık planını içeren belgeyi mahkemeye gönderdi.
12 Eylül darbesinin mimarları Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı davanın 13. duruşmasında, askerî darbe öncesi Evren’in talimatıyla hazırlandığı iddia edilen ‘YURT-KOR’ belgesinin, eski Genelkurmay Harekât Başkanı Korgeneral Abdullah Recep tarafından imha edildiği ihbarı yapılmıştı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personeli olduğunu belirten ve Hasan Duman imzasını kullanan ihbarcı, mahkemenin istediği darbeye hazırlık planının Genelkurmay’da imha edildiğini ileri süren bir mektup kaleme almıştı. İlginç iddiaların yer aldığı mektupta, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Genelkurmay’dan evrak istendiği hatırlatılarak, 12 Eylül dönemine ilişkin karargâhta evrak araştırması yapıldığı kaydedildi.

Zaman'ın haberine göre, Araştırmalar sonucunda önemli belgelere ulaşıldığını kaydeden Duman, “Bu belgeler arasında 1979 yılına ait, Kenan Evren imzalı YURT-KOR adı verilen bir plan bulunmaktaydı. Bu planda, askeri müdahaleden önce toplumda karışıklıklar olacağı öngörülmüş, buna göre askeri müdahale hazırlıklarının yapılması gerektiği vurgulanmıştı. Kısacası 12 Eylül askeri müdahalesinin hazırlık çalışmaları bu planda yer almaktaydı.” ifadelerine yer verdi.
Hasan Duman isimli ihbarcı, planın bulunarak dönemin Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Abdullah Recep’e sunulduğunu ileri sürdü ve iddialarını şöyle sıraladı: “Planın içeriği ve neyi amaçladığı anlatıldı. Kendisi durumun vahametini anladı. Ancak böyle bir belgenin başında olduğu birimden gönderilmesini istemedi. Mahkemeye ‘Elimizde bilgi ve belge yoktur.’ şeklinde cevap verildi. Sonra kozmik büro gözden geçirilerek zaman ve konu açısından değerini yitirmiş belgeler ve planların ayıklanması istendi.” Duman mektubunda, “Sayın Başkanım, TSK mensubu olarak Genelkurmay Karargâhı’nda işlenen bir suçu, yapılan bir usulsüzlüğü ve Türk adaletinin nasıl yanıltıldığını sizlere bildirmek üzere bu mektubu yazdım.” sözlerine yer verdi.

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, gelişme üzerine 13’üncü duruşmanın ara kararında, belgenin doğruluğu ve Hasan Duman adlı kişinin araştırılması için Genelkurmay’a yazı yazdı. Genelkurmay’ın beklenen cevabı ise geçtiğimiz gün mahkemeye ulaştı. YURT-KOR belgesinin varlığını kabul eden karargâh, belgenin bir nüshasını arşivden bularak mahkemeye gönderdi. Karargâhın cevabî yazısında, karargâh bünyesinde görev yapan Hasan Duman adlı 10 TSK personelinin bulunduğu da yer aldı. Ancak mektubu yazan personelin tespit edilemediği ve incelemenin devam ettiği açıklandı. YURT-KOR belgesiyle 12 Eylül davasının seyrinin değişmesi bekleniyor.

Tutanak yerine yönerge gönderildi

Mahkeme, 4 Nisan 2012’de Genelkurmay ve Cumhurbaşkanlığı arşivinden 1980’de yapılan darbe planıyla ilgili belgeleri istemişti. Planın gelmemesi üzerine tekrar yazışmalar yapıldı. Davanın son duruşmasında mahkemeye, evrakların imha edildiğine dair tutanağın bulunamadığı bildirilerek evrak imhasına ilişkin yönerge gönderilmişti. Arşivin fotoğrafları da çekilerek 1977 ve sonrasına ilişkin belgelerin bulunamadığı ifade edilmişti. 7. Cumhurbaşkanı Evren, Cumhurbaşkanlığı dönemindeki özel arşivini alarak Çankaya Köşkü’nden ayrılmıştı.