27 Mayıs 2013 Pazartesi

Adaletin ‘rütbesi’ olmaz / Tunca Bengin


CHP astsubayların intiharlarıyla ilgili Meclis araştırması istedi. Umarım bu kez, insanları canından bezdiren  mobbing ve keyfi cezaların üzerine gidilir.
Disiplin TSK’nın olmazsa olmazı. Buna kimsenin itirazı yok. Sorun “ast’ın ve ve üst’ün hukukuna riayet” ilkesinde. Çünkü; ast hukuk dediğinde “emre itaatsizlik” suçlaması geliyor. Bunda rütbe de sökmüyor. Ast olman yeter. Sonrası malum, iki dudak arası ceza ve puanlama sistemiyle ordudan atılma. Mahkemeye itiraz hakkında yok.
Ya üst haksızsa...
***
Tnk.Yzb. S.S. 22 yıllık asker, bir süredir psikiyatrik tedavi görüyor. Son üç ayda aldığı 20’ye yakın disiplin cezasıyla, ordudan ihraç  sınırında. Atılmazsa binbaşılığa terfi edecek. Hakkındaki suçlamalar; “Hastaneden rapor alarak hoşnutsuzluk yaratmak, içtimada komutanın arkasında durmamak, mesaiye geç gelmek. “Bunlar da diğerleri:
- Sorumluluğunuzdaki odanız, benim (Tugay komutan yardımcısı) tarafımdan  bir heyet nezaretinde açılmıştır. Girdiğimde pantolonunuz masanın, eğitim elbiseniz ve parkeniz sandalyenin üzerinde dağınık bir vaziyette bırakılmış olarak durmakta idi (fotoğraf ektedir) Odanızı bu derece pis ve düzensiz bırakmanız asla kabul edilemez bir davranıştır.
- 19 Nisan 2013 tarihinde istirahat için Kışla Nö.A.odasını kullanmanız gerekirken Tug.K.Kyrd.lığı toplantı odasına yatağınızı er K.T’ye yaptırdığınız, devlete ait çarşaf ve nevresim kullandığınız. tespit edilmiştir.
- Yazılı savunmanızda “Anayasal ve uluslararası savunma hakkım elimden alınmış durumdadır” diyerek ne kast ettiğiniz anlaşılamamıştır.”
Bir de Yzb.S.S’nin daha üst makama yaptığı başvurudan örnek verelim:
“İşe geç kalmadığım halde şahsıma verilen özel emir nedeniyle ‘Her sabah 8.00’de Komutanımın odasına gidip ben geldim diye tekmil veriyorum. Mutsuz ve umutsuz bir subayım. Arz ederim.”
***
Helikopter teknisyeni astsubay M. E. A., 14 yıllık askerdi. Mobbing ve hakkındaki suçlamalara dayanamayarak Ocak 2013’te istifa etti. Şimdi işsiz. O’nu yıldıran süreç Kara Havacılık Komutanlığı Güvercinlik Kışlası’ndaki halı sahada başlıyor. 5 Mayıs 2008 tarihli tutanaktan:
“Halı sahada  top oynarken, binbaşı gelip çıkmamızı istedi. Rezerve yaptık deyince de ‘emrediyorum’ diye  bağırdı ve hakaret etti.”
Karşılıklı şikâyetler, sonrasında gelen disiplin soruşturmaları ve cezalar. İşte bazıları:
- Nöbetçi subaylığınız sırasında, disiplin amiriniz vasfıyla dinlenme salonuna girdiğimde doğrulmaya çalşmanız bende nöbette uyuduğunuz kanati oluşturmuştur. Ayrıca savunmanız her askerde bulunması gereken dürüstlük ve mertlik kavramlarının kişiliğinizdeki yansımaları hususunda, amiriniz olarak bende derin şüpheler uyandırmıştır. 7 gün oda hapsi (17 kasım 2008)
- Hangar önünde bir üstünüzü selamlamaktan imtina ederek saygısızlık yaptığınız kanaati oluştuğundan 3 gün oda hapsi ( 14 Aralık 2009)
- Takımhane malzemeleri ve helikopter sarf malzemelerini kirli ve paslı bulundurduğunuz için 5 gün gez hapsi( 15 Eylül 2011)
- Masanızın çekmecesinde bir adet Çakal (The Jachal) isimli VCD  bulunmuştur. Kışlaya sokmamanız gereken bu CD konusunda diyecekleriniz nelerdir? (8 Şubat 2012)
***
Uzman Jandarma Kd.Çavuş E.A, beş yıllık asker. Şırnak’da sınır karokolunda  görevliydi. Nisan ayında Güneydoğu’da bir başka ilde görevlendirildi.E.A’da Bitlis- Hizan’daki Uzman Jandarma E.Y gibi, diğer askerlerin önünde tehdit ve hakarete uğradı. Suçu, kamyona yapılan yükleme sırasında “askeri malzemeye” küfretmek. 14 Nisan 2013 tarihli, ikisi üsteğmen 13 imzalı tutanaktan;
“E.A’nın regülatör için söylediği (S... daha bitmedi) sözlerini yüzbaşı duydu. E.A  tekmil verip esas duruşta konuyu anlatırken, yüzbaşı anasına küfrederek E.A’ya tekme attı.’Silahımı getirin” diye bağıran yüzbaşı güçlükle yatıştırıldı.”  
E.A’nın 18 Nisan 2013 tarihinde Dicle Cumhuriyet Savcılığı’na yaptığı başvuru da şöyle:
“Bu olaydan sonra psikolojim aşırı derecede bozuldu, destek istiyorum. Olayı duyan ailem huzursuz oldu.”