27 Mayıs 2013 Pazartesi

28 Şubat soruşturması sürüyor

İlk iddianame mahkemeye sunuldu

 
23 Mayıs 2013
Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan iddianamede Refah-Yol hükümetini devirmekle suçlanan 103 isim hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Dönemin Genelkurmay Başkanı Karadayı bir numaralı, İkinci Başkan Çevik Bir ise iki numaralı şüpheli. Soruşturmanın, sivil şüpheliler yönünden devam ettiği öğrenildi.




İ. Hakkı Karadayı ve Çevik Bir
28 Şubat darbesine yönelik yürütülen soruşturma tamamlandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada, “103 şüpheli hakkında TCK’nın 147. maddesinde belirtilen TC hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak suçundan 22 Mayıs 2013’te toplam bin 309 sayfadan oluşan iddianameyle kamu davası açılmıştır.” denildi.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan iddianamede, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Org. İsmail Hakkı Karadayı bir numaralı, İkinci Başkan emekli Org. Çevik Bir iki numaralı şüpheli.  103 isim hakkında Refah-Yol hükümetini devirme suçlaması yöneltiliyor. Batı Çalışma Grubu (BÇG), hükümeti yıkmak üzere kurulmuş bir cunta yapılanması olarak nitelendirilirken sanıklar hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. İddianamede Tansu Çiller dahil 438 kişi ise mağdur olarak yer alıyor. Başsavcılığın açıklamasında, 2011/206 sayılı soruşturma evrakında diğer şüpheliler yönünden soruşturmanın halen devam ettiği bildirildi. İkinci soruşturmada şüphelilerin çoğunlukla sivillerden oluştuğu öğrenildi.

Erol Özkasnak, Kemal Gürüz ve Hikmet Köksal
Mahkemeye sunulan iddianamede, 28 Şubat sürecinin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı’nın bir numaralı şüpheli/sanık olarak yer aldığı belirtiliyor. İki numaralı sanık ise dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir. Onu dönemin kudretli isimlerinden Genelkurmay Genel Sekreteri emekli Tümgeneral Erol Özkasnak izliyor. Eski kuvvet komutanları Teoman Koman, Ahmet Çörekçi, İlhan Kılıç, Erdal Ceylanoğlu, Fevzi Türkeri, Hikmet Köksal ve İlhan Kılıç iddianamede cezalandırılması istenen isimler arasında. Balyoz davasında ceza alan emekli generaller Çetin Doğan, Fevzi Türkeri, İdris Koralp de 28 Şubat davasının sanıkları arasında bulunuyor. Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmekle suçlanan sanıklar hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

İlhan Kılıç, Yalçın Ataman ve Fevzi Türkeri
İddianamede 28 Şubat sürecinde Sincan’da tankların yürütülmesi, BÇG’nin kurulması ve yasa dışı eylem planlarıyla ilgili çok sayıda belge postmodern darbenin kanıtı olarak sıralanıyor. BÇG, dönemin Refah-Yol hükümetini devirmek üzere kurulmuş bir cunta yapılanması olarak nitelendiriliyor. BÇG’nin bu amaçlı bazı sivil toplum örgütlerini yönlendirdiği ve basın-yayın organlarını kullanarak hükümet üzerinde baskı oluşturdukları belirtilen iddianamede, Sincan’da tank geçişi yaparak hükümete gözdağı verildiği öne sürülüyor. Kemal Gürüz ile ilgili özel bir bölümün hazırlandığı iddianamede, YÖK’te görev yapan bazı öğretim üyelerinin BÇG tarafından fişlendiği ve görev yapamaz hale getirildiği savunuluyor. Dosyada, çok sayıda ıslak imzalı Genelkurmay belgesi de yer aldı. Dönemin DYP lideri Tansu Çiller, eski İçişleri Bakanı, halen MHP’de milletvekili olan Meral Akşenir’in olduğu 438 kişinin adı iddianamede müşteki/mağdur sıfatıyla yer aldı. Mağdurların 199’unu emekli ve muvazzaf askerler oluşturdu. BÇG tarafından fişlendiği sorgu tutanaklarından anlaşılan Başbakan Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ise başvuruda bulunmadığı için müşteki olarak iddianameye yazılmadığı öğrenildi. İddianamede dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu, RP Milletvekili Merve Kavakçı, Adalet Bakanı Şevket Kazan ve polis memuru Kadir Sarmusak da müşteki olarak yer aldı.
Öte yandan, 28 Şubat sürecinin hemen ardından Genelkurmay başkanı olan ve “28 Şubat bin yıl sürecek.” açıklaması hâlâ hafızalardaki tazeliğini koruyan emekli Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ile şimdi hayatta olmayan sürecin etkili isimlerinden eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Güven Erkaya’nın aralarında bulunduğu 7 şüpheli hakkında takipsizlik kararı verildiği ortaya çıktı. 28 Şubat soruşturması kapsamında Sincan Cezaevi’nde tutuklu bulunan isimlerin, 4. yargı paketi çerçevesinde tutukluluklarına yaptıkları itiraz özgürlük hakimleri tarafından reddedilmişti.

Ahmet Çörekçi, Teoman Koman ve Erdal Ceylanoğlu

Sivil ayağına ayrı soruşturma
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmada gelinen dünkü noktayı yazılı açıklamayla duyurdu. 110 şüpheliyle ilgili, ‘BÇG-28 Şubat’ olarak bilinen soruşturmanın yürütüldüğü belirtildi. Şüphelilerden 7’si hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği bildirildi. Açıklamada, 103 şüphelinin durumu da aktarıldı. 75’inin tutuklu olduğu, 3’ünün yurtdışında bulunduğu, 1 kişi hakkında yakalama kararı bulunduğu, 24’ü hakkında tutuksuz soruşturma yürütüldüğü bilgisi verildi. 28 Şubat’ın sivil ayağına ilişkin bilgi de açıklamada yer aldı. Başsavcılık, özellikle vurgu yaptığı bu konuyla ilgili olarak, “2011/206 sayılı soruşturma evrakında diğer şüpheliler yönünden soruşturma halen devam etmektedir.” bilgisini verdi. Alınan bilgilere bu ikinci 28 Şubat soruşturmasında şüphelilerin ağırlıkla sivillerden oluştuğu öğrenildi.