30 Mayıs 2013 Perşembe

Reyhanlı belgelerini sızdırdığı iddia edilen askerin ailesi konuştu: Tutuklama hukuksuz

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 52 kişinin ölümü ile sonuçlanan saldırılarla ilgili Jandarma İstihbarat belgelerini sızdırdığı iddiasıyla tutuklanan er Utku Kali’nin ailesi oğullarını savundu.
Kali’nin anne Gönül Çeçen ve babası Mahmut Kali ile ablası ve aynı zamanda avukatı olan Ceren Kali, dün bir basın açıklaması yaptı. Avukat Kali, kardeşinin gözaltına alındığını internet hacker grubu ‘Red Hack’ten öğrendiğini belirterek, “O gözaltındayken yeni bilgiler geldi. Bu mantıken yanlış. Gözaltındaki biri nasıl haber verebilir. Utku suçsuz, belki de bu belgeleri başka biri gönderdi ve sadece o an Utku görevde olduğu için zan altında kaldı. Kardeşim telefon dahi kullanmıyordu.” dedi.

‘Red Hack’ sosyal paylaşım siteleri üzerinden, Reyhani saldırılarının önceden bilindiğine ilişkin Jandarma İstihbarat Daire Başkanlığı’na ait belgeleri yayınlanmıştı. Bunun üzerine başlatılan soruşturma kapsamında, Amasya Jandarma Komutanlığı’nda yazıcı olarak görev yapan 2 er gözaltına alınmıştı. Erlerden birinin olayla ilgisi olmadığı belirlenirken, Red Hack üyesi olduğu iddia edilen er Utku Kali tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Zanlının ablası ve avukatı Ceren Kali, “Kardeşim normalde Jandarma Ulaştırma Er, yani şoför olarak görev yapıyor. Ancak neden söz konusu saatte santralde görev yaptığını biz de bilmiyoruz.” diye konuştu.

Bu görevlendirmeye anlam veremediklerini anlatan Kali, “Utku cuma gününden bu yana tutuklu durumda. Sanki yargılama yapılmış ve sonuç alınmış gibi açıklama yapılması bizi üzüyor. Hukuksuz bir işlem yapıldı. Devletin düzenini yıkmak istemi ile tutuklanmış durumda. Acaba böyle normal bir insan nasıl bunu yapabilir diyorum.” ifadelerini kullandı. Avukat Kali, Red Hack’ten, ‘belge ve bilgileri Utku Kali’den almadık’ açıklamasının yapılmasına rağmen kardeşinin tutukluluğunun hâlâ devam ettiğini sözlerine ekledi. Anne Gönül Çeçen ise, “Ben bir öğretmen olarak oğlumu en temiz ve ahlaklı şekilde büyüttüm. Çok sevinerek askere gönderdik. Olayı duyduğumda şoka girdim.” şeklinde konuştu. Baba Mahmut Kali de oğlunu devlete emanet verdiğini dile getirerek, emanetine zarar gelmeden geri verilmesini istedi.