14 Mayıs 2013 Salı

Amanoslar'dan acı haber geldi

 
Keşif ve gözetleme yapmak için Amasya’dan havalanan F-16 savaş uçağı, Osmaniye ile Hatay arasındaki Amanoslar bölgesine düştü. Pilotunun ‘Atlıyorum!’ mesajının ardından başlatılan enkaz arama çalışmalarında önce uçağın gövdesi bulundu; ardından gelen haberde pilot Üsteğmen Hamza Gümüşsoy’un şehit olduğu bildirildi.

Amasya-Merzifon 5’inci Ana Jet Üs Komutanlığı’na ait F-16/C savaş uçağı Amanoslar’da düştü. Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Osmaniye civarında Amanoslar bölgesindeki görev uçuşu esnasında, uçağın pilotunun “Atlıyorum!” mesajını müteakip irtibat kesilmiştir.” ifadeleri kullandı. Gün boyu yapılan arama çalışmalarında önce uçağın gövdesine ulaşıldı. Gecenin ilerleyen saatlerinde ise uçaktan atlamayı başaran pilot Üsteğmen Hamza Gümüşsoy’un şehit olduğu haberi geldi. Şehit haberinin ardından Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan ikinci  açıklamada ise şöyle denildi: “13 Mayıs 2013 Pazartesi günü saat 14.15’te Osmaniye civarında Amanos bölgesinde düştüğü bildirilen 5. Ana Jet Üs Komutanlığı’na (Merzifon/Amasya) ait F-16/C uçağının pilotu Hava Pilot Üsteğmen Hamza Gümüşsoy (2008-79) şehit olmuştur. Uçağımızın enkazına ve pilotumuzun naaşına ulaşılmıştır. Şehidimize Allah’tan rahmet, yüce milletimize, şehidimizin kederli ailesine ve silah arkadaşlarına başsağlığı dileriz. Kazanın nedeni kaza kırım heyetinin incelemesi sonucunda belirlenecektir.”

    Zaman’a konuşan askerî yetkililer, “Pilot, ‘atlıyorum’ derken ‘isabet aldım’, ‘kilit yedim’ gibi ifadeler kullanmadı. Bu da uçağın büyük ihtimalle teknik bir arızadan düştüğünü gösteriyor.” dedi. Aynı yetkili ayrıca, bölgede iki uçağın birlikte keşif ve gözetleme uçuşu yaptığını, Suriye topraklarının da fotoğraflarını çektiğini ve komşu ülkeye ‘biz buradayız’ mesajı verdiğini dile getirdi. Öte yandan diğer uçağın düşen F-16’ya 5-7 km mesafede uçtuğu, pilotun ‘atlıyorum’ mesajının ardından ikinci F-16’nın olay bölgesine geldiği; fakat enkazı göremediği kaydedildi.

    22 Haziran 2012 tarihinde keşif uçuşu yapan ve silah taşımayan RF-4 tipi Türk savaş uçağı Suriye tarafından vurulmuş, olayda iki pilot şehit olmuştu.