23 Kasım 2012 Cuma

Rus köstebeğe ‘Suriye’ infazı!

Rusya’dan Suriye’ye giderken Ankara’ya indirilen uçaktaki “askeri malzemeler”i üreten Rus silah fabrikasının yöneticisi Truhaçev, dün suikasta uğradı. Truhaçev’in, CIA’ye uçaktaki kargo bilgisini sızdırdığı için öldürüldüğü iddia edildi

Rusya’dan Suriye’ye giderken Ankara’ya indirilen uçaktaki “askeri malzemeler”i üreten Rus silah fabrikasının yöneticisi Truhaçev, dün suikasta uğradı. Truhaçev’in, CIA’ye uçaktaki kargo bilgisini sızdırdığı için öldürüldüğü iddia edildi

10 Ekim 2012’de Moskova’dan havalanıp Şam’a giderken, bir istihbarat üzerine Türk F-16’lar eşliğinde Esenboğa Havalimanı’na indirilen Suriye uçağında 12 koli içindeki askeri malzeme taşındığı ortaya çıkmıştı. Büyük yankı yaratan olayda Türkiye, Rusyanın Makine Kimya Enstitüsü ayarındaki en köklü silah fabrikası Konstruktorskoye Büro Priborostroyeniye (KBP) tarafından üretilen ve Pantsyr-S1 hava savunma sistemlerinin radarlarına ait TWT ve Magnetron adlı parçalara el koymuştu. Rusya’yla aramızda siyasi gerginliğe neden olan bu olayda istihbaratın Türkiye’ye CIA tarafından verildiği ortaya çıkmıştı. New York Times gazetesine konuşan ABD’li yetkililerin, “Uçakta askeri kargo olduğunu Türkiye’ye biz bildirdik” açıklamasının ardından, Rus istihbarat servisi FSB, olayla ilgili soruşturma başlatarak köstebeği aramaya başladı.

Susturuculuyla vuruldu

Ve dün, KBP’nin bünyesinde silah tasarım birimi Instrument Design Bureau’nun başmühendisi, 58 yaşındaki Vyaçeslav Truhaçev infaz edildi. Başkent Moskova’ya 200 kilometre uzaklıktaki Tula kentinde yaşanan olayda Truhaçev, akşam üzeri iş yerinden çıktıktan 300 metre sonra, şehrin göbeğinde kafasına tek kurşun sıkılarak öldürüldü. Suikastta Makarov mermisi atan bilinmeyen susturuculu bir silah kullanıldığı ve cinayetin çok profesyonelce işlendiği belirtildi. Olay yerinde saatlerce arama yapan Rus savcılar, cinayeti işleyinin kiralık katil olduğunu dile getirdi. Görgü tanıkları katilin erkek ve maskesiz olduğunu, Truhaçev’i öldürdükten sonra da yürüyerek olay yerinden uzaklaştığını anlattı. Katilin, işten eve sürekli olarak yürüyerek giden Truhaçev’in hangi yolları kullandığını bildiği kaydedildi.

‘Bilgiyi CIA’e o sızdırdı’

Intefax ajansına konuşan bir Rus yetkili, Truhaçev’in ölümünün işi ile ilgili olabileceğini kaydetti. Aynı kaynak “Öldürülme olayı ile ilgili temel teori iş, ikinci gerekçe ise intikam olabilir” dedi. Rusya Soruşturma Komisyonu Sözcüsü Vladimir Markin, Truhaçev cinayetinin araştırılması için merkez teşkilattan bölgeye uzmanların gönderildiğini açıkladı. 30 yıldır KBP fabrikasında çalışan Truhaçev’in ölümünün Türkiye’de ele geçirilen “şüpheli askeri kargo” ile alakalı olabileceği öne sürüldü. Rus bir istihbarat yetkilisinin iddiasına göre evli ve iki çocuk babası olan Truhaçev, Türkiye’nin el koyduğu askeri mühimmatların, Suriye yolcu uçağında olduğu bilgisini Amerikan ajanlarına sızdırdı. Rus gizli servisi de köstebeği ararken Truhaçev’e ulaştı. Daha sonra da Rus ajanlar tarafından infaz edildi.

TESADÜFÜN BÖYLESİ...

Güvenlik kameraları devreden çıkarılmış

Bölgedeki güvenlik kameralarından tam görüntü alınamadığı, çünkü cinayet öncesinde bölgeyi gören kameraların işlevsiz hale getirildiği ortaya çıktı. Bu nedenle son derece profesyonelce bulunan suikastta katilin, Truhaçev işinden çıkına kadar beklediği ve daha sonra da cinayeti işlediği öğrenildi.

‘Rus gizli servisinin işi’

Rus gizli servisi FSB’nin, Esenboğa’ya indirilen Suriye uçağındaki kargo bilgilerini KBP’nin başmühendisi olan Vyaçeslav Truhaçev’in sızdırdığını ortaya çıkardığı iddia edildi.