28 Kasım 2012 Çarşamba

Makam araçlı tutuklu sevkine soruşturma izni

Maltepe Kaymakamlığı, kumar çetesinden rüşvet aldığı gerekçesiyle tutuklanan Jandarma Yarbay Metin Arıkan’ın, askerî cezaevinden sivil cezaevine naklinin cezaevi aracı yerine makam aracı ile yapılması iddiası ile ilgili sorumlu jandarma personeli hakkında idari soruşturma yapılmasına izin verdi.
 
Jandarma Yarbay Arıkan (52), rüşvet davası sebebiyle cezaevine girince emekliye ayrıtlı. Maltepe Askerî Cezaevi’nden Üsküdar Paşakapısı Tutukevi’ne sevk işlemleri başlatılan Yarbay, her tutuklu gibi cezaevi ring aracı ile götürülmemişti. Tututlu emekli Yarbay, cezaevi jandarma personeline ait makam aracı ile sevk edildiği ileri sürülmüştü. Sevkiyat, jandarma Üsteğmen Derviş İnce nezaretinde siyah renkli Fiat Doblo marka makam aracı ile yapılmıştı. Yine sevk öncesi emekli Yarbay Arıkan’ın cezaevi müdürü ve Cezaevi Komutanı Jandarma Kıdemli Başçavuş Nedim Yaşar’ın odasında kardeşi ile görüştürüldüğü öne sürüldü. Bu iddialar Maltepe Askerî Cezaevi’nden Başbakanlık İletişim Merkezi’ne yapılan bir ihbar ile ortaya çıkmıştı. İhbar üzerine İstanbul Jandarma Alay Komutanlığı, Maltepe Askerî Cezaevi’ne müfettiş gönderdi. Yapılan incelemede tutuklu sanık emekli Yarbay Arıkan’a yapılan ayrıcalığın kamera görüntülerine de yansıdığı belirtiliyor. İddiaya göre Jandarma Yarbay Metin Arıkan’ın Paşakapısı Tutukevi’ne sevk edilmesinden sonra eşi de jandarmaya ait araçla cezaevine görüşe getirildi.

Tüm bu iddialar üzerine Maltepe Kaymakamı Ahmet Okur, olayda ismi geçen kişilerin memur olması nedeniyle tüm iddiaların araştırılması ve dava açılabilmesi için gerekli izni verdiğini açıkladı.

Diğer tutuklu sanıklardan farklı davranılan emekli Yarbay Arıkan, halen İran asıllı kumar çetesi lideri Mahmut İbrahimiye hakkında açılan davada sanık konumunda. Çete ile ilgili hazırlanan iddianamede, jandarma görevlilerinin kumarhanelerin çalışmasına nasıl göz yumdukları açık şekilde anlatılıyordu. İddianamede İbrahimiye’nin kumarhanelerinin varlıklarını rahatlıkla sürdürebilmek, muhtemel baskınlardan haberdar olmak, yapılan baskınlardan sonra ise faaliyetlerine kaldıkları yerden devam edebilmek amacıyla jandarmadaki bağlantılarını kullandığı ifade ediliyordu. Hakkında 12 yıla kadar hapis istenen Arıkan’ın yargılaması sürüyor.

Jandarmaya ait araçla cezaevine kurbanlık koyun
Öte yandan emekli Yarbay Metin Arıkan’ın tahliye olduktan sonra cezaevine jandarmaya ait Connect marka araçla kurbanlık koyun  getirip kestirdiği, bayram öncesinde de yine bir tutuklu sanık tarafından dışarıdan baklava getirtilip dağıtıldığı iddia ediliyor.