17 Nisan 2009 Cuma

Yol yerine anıt

Ardahan’ın Taşlıdere köyünün ne yolu, ne suyu ne elektriği var. Ama General Yavaş’ın önerisiyle 3.5 milyon liralık Ermeni mezalimi anıtı olacak

Türkiye-Ermenistan sınır kapılarının ne zaman açılacağına ilişkin tartışmalar sürerken, Ardahan’da “Ermeni mezalimini hatırlatma ve kınama” amacıyla yeni bir anıt yapılması girişiminde son aşamaya gelindi. Tuğgeneral Muharrem Yavaş’ın Ardahan 25’nci Mekanize Tugay Komutanı olarak görev yaparken bir yıl önce ziyaret ettiği Taşlıdere köyüne önerdiği anıtın yapımına bu yıl başlanacak.
Projesi 9. Kolordu Komutanlığı’nca hazırlatılan ve ihalesi tamamlanan anıt 3.5 milyon TL’ye mal olacak.
Paşa istedi, vali ‘olur’ verdi
Ardahan merkeze bağlı Taşlıdere köyünde yaşandığı ileri sürülen Ermeni katliamı dolayısıyla yapılması kararlaştırılan anıt köylülerin tepkilerine yol açtı.Anıtı ‘ölü yatırım’ olarak nitelendiren köy muhtarı Esbender Özer “Köyün yol, su, elektrik, okul sorunu var. Bu paranın onda biri ile sorunlarımız çözülür” dedi.
Geçen yıl Taşlıdere köyünü ziyaret eden dönemin 25’nci Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Muharrem Yavaş, köylülere anıt yapılacağı bilgisini verdi. Projesi 9. Kolordu Komutanlığı’nca hazırlanan proje, daha sonra Ardahan Valiliği’ne gönderildi. Kolları sıvayan Valilik bünyesindeki Kentsel İyileştirme Müdürlüğü de işlemleri hızla tamamladı. Yapılan başvuru üzerine İl Genel Meclisi’nde, anıt için Taşlıdere köyüne ait 170 ada, 10 parsel tahsis edilerek FC9C17/2C numaralı yapıya izin verildi.
CHP’li başkan: Sadece imza attık
Projenin kendi yönetimi öncesi hazırlanıp ihale edildiğini belirten Ardahan İl Genel Meclis Üyesi CHP’li İlimdar Senem, “İşi bitirmiş, gelip bizden izin istiyordular. Bize sadece imza atmak kaldı” dedi. Enaz 3.5 milyon liraya mal olacağı açıklanan anıt mezarın Taşlıdere köyünden Bedirhan Özer isimli vatandaşın anlatımları üzerine gündeme getirildiği öğrenildi.
Edinilen bilgiye göre Özer’in “Büyüklerimizden duyduğuma göre, bizim köyde Ermeniler katliam yapmışlar. Bu köyde sadece köy halkı değil Ermeniler tarafından katledilen 20 pare köyün insanı yatıyor” sözleri anıt için gerekçe yapıldı.Taşlıdereliler tepki gösteriyorArdahan merkeze 20 kilometre uzaklıkta bulunan köylerine yapılacak anıt için ayrılan paranın büyüklüğünü şaşkınlıkla karşılayan Taşlıdere köylüleri tepkilerini şöyle dile getirdi: “Barışın konuşulduğu, sınırların açılmasının tartışıldığı bir dönemde bu parayla anıt yapmaktansa 10 köyün sorunları çözülür, kaldı ki tarihi bir belge, bilgi olmaksızın böyle bir anıtın yapılması yanlıştır.”
Taşlıdere köyü muhtarı Esbender Özer, tepkisini şöyle dile getirdi: “Köy yolları yıllardır onarılmıyor. Su sorunumuz had safhada. Okul da yetersiz. Kanalizasyon yok. Enerji hatlarının yaylamızın içinden geçmesine karşın yaylamıza elektrik verilmiyor. Bu ve buna benzer birçok sorun ve sıkıntımız varken, 3.5 milyon liralık anıt gereksiz ve ölü yatırımdan öte bir şey değildir. Bu parayla 10 köyün sorunu çözülür.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder