21 Nisan 2009 Salı

12 Mart benzetmesi / Derya Sazak

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ergenekon’da 12. dalga gözaltıları 12 Mart 1971 askeri muhtırası sonrasında yaşananlara benzetmiş:“12 Mart geldi, darbecilik işine bulaşanları aldı. Sonra döndü Tarık Zafer Tunaya’yı, Bülent Nuri Esen’i almaya başladılar ve iş sulandı. 12 Mart bir demokrasi düşmanı harekete dönüştü. Burada da Türkan Saylan velev ki bu işin içinde olsun. Onu görme ya, görme! Daha neler var, onu görme ya!”Günay “sol” gelenekten geldiği için “12 Mart’ın günahları”nı bilir!
Türkiye, 68 gençliğini silahlı mücadeleye yönelten kışkırtıcı olaylarla, ajan provokatörlerle, aynı silahla sağcıyı da solcuyu da öldüren tertiplerle, işkenceyle, “kontrgerila”yla, gemi batırma, uçak kaçırma, kültür sarayını yakma gibi operasyonlarla da o dönemde tanıştı.Ergenekon’da gelinen süreç nedeniyle pek çok çevrenin ve Bakan Günay’ın da dediği şekilde “işin sulanması”nın ötesinde “hukuk ve demokrasi” askıya alındı, Deniz Gezmiş’lerin idam kararı dahil parlamento ve toplum baskı altına alınarak 12 Eylül askeri darbesinin önü açıldı.12. dalga gözaltılar nedeniyle bugün de müthiş bir kafa karışıklığı var.Hükümete yakın çevrelere bakılırsa, Ergenekon soruşturması “iktidarın kontrolü”nden çıktı.Tersini düşünenler; rektörlerin tutuklanması nedeniyle Menderes Hükümeti’nin sonunu getiren 27 Mayıs’ı hatırlatanlar var. 1960’da iktidara karşı askerleri kışkırtan sivil güçlere üniversite kaynaklık etmişti.
Bunu söyleyenler, 2003-2004’teki darbe girişiminin ardında rektörleri arıyor. Tersine, Ergenekon davasının yolundan saptığını, DP’nin son dönemindeki “Tahkikat Komisyonu” uygulamalarını öne sürenler de az değil.O halde gelinen aşamada medyanın da siyasetin de bu tür kışkırtmalardan kaçınması gerekiyor.Ergenekon pusulası “hukuk ve demokrasi”den sapmamalı.Taraf’ta Ahmet Altan, savcıya ve polislere şunu soruyordu:“Biz, ‘bir darbe yapıp herkese hukuk dışına çıkan uygulamalarla acı çektireceği’ için Ergenekon soruşturmasını ve davasını sonuna kadar destekliyoruz.
Peki, siz ne diye “hukuksuz” bir örgütü soruştururken hukuksuz biçimde insanlara acı çektiriyorsunuz? Buna ne hakkınız var? Elinizde bir kanıt, bilgi belge yoksa nasıl canınızın istediğini alıp götürüyorsunuz?”
Türkan Saylan, Tijen Mergen’le ilgili arama ve gözaltı kararlarında “Danıştay saldırısından darbe girişimi”ne pek çok neden ve silahlı eylemden hareketle Ergenekon bağlantısı öne sürülüyordu. Ahmet Altan, “Ergenekon’u, Ergenekon’a benzeyerek mi önleyeceksiniz?“ diye sormakta haklı.
Liberal, sol ve demokrat aydınlar, vicdan ve adalet duygusuyla “cadı kazanı”na karşı çıktılar.“Hukuk her şey değildir” diyenler durumu gördüler.Türkiye muz cumhuriyeti değil, “Erken kalkan darbe yapmasın” ama Ergenekon sayesinde “Korku Cumhuriyeti”ne de dönüştürülmesin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder