20 Nisan 2009 Pazartesi

Genelkurmay'a Saylan Tepkisi

ÇYDD Başkanı Türkan Saylan'a desten için Tümgeneral Onbay'ı gönderen Genelkurmay'a hukukçulardan tepki..

Genelkurmay'ın, ETÖ davası kapsamında evi aranan ÇYDD Başkanı Türkan Saylan'a destek ziyaretinde bulunması, tepkilere neden oldu. 1. Ordu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral İbrahim Onbay'ın Genelkurmay adına yaptığı ziyaret, “hukuk kararlarını takmamak” olarak değerlendirildi. Ergenekon sanığı Paşalara yapılan ziyareti “meslektaşlık” gerekçesiyle izah eden Genelkurmay'ın, başörtüsü düşmanlığıyla tanınan ve hakkında Misyonerlik faaliyetlerinde bulunduğuyla ilgili MİT raporu bulunan ve PKK'lılara burs vermekle suçlanan ÇYDD Başkanı Türkan Saylan'a yapılan ziyareti hangi gerekçeyle izah edeceği ise merak konusu.
GENELKURMAY'IN TAVRI AÇIKÇA HUKUKA BASKIDIR
Emekli Cumhuriyet Başsavcısı ve Hukukçular Derneği Başkan Yardımcısı Reşat Petek, Ergenekon sanıklarının arkalarında sanki ordu varmış gibi bir savunma içinde bulunduklarını hatırlatarak, “Yargının soruşturduğu şahısların suçlu ya da suçsuzlukları kesinleşmeden TSK'nın bu şahıslara ziyaretlerde bulunması, asla normal karşılanamaz. Bu dava, toplumun psikolojik desteğini de gerektiren bir davadır. Hukukçuların insafsız saldırılara maruz kaldığı bir dönemde, TSK'nın soruşturulan şahıslara destek olarak yorumlanacak ziyaretleri, hukukçuları daha da zor duruma düşürüyor. Bu yapılan ziyaret, açıkça hukuka baskı niteliğindedir” dedi. Petek sözlerini şöyle sürdürdü: “TSK, yargı aşamasında olan bir davada tarafgir davranamaz ve davranmamalıdır. Haklarında silahlı terör örgütü kurma ve bu örgüte üye olma suçlamasıyla soruşturma yürütülen şahıslara, TSK'nın destek olarak algılanacak ziyaretlerde bulunması kabul edilemez. TSK'nın, bu süreci sekteye uğratacak girişimlerden özenle kaçınması gerekiyor.”
HUKUKUN ÜZERİNE NAMLU GÖLGESİ DÜŞÜRÜLMEMELİ
Emekli Cumhuriyet Savcısı Sacit Kayasu, Türkan Saylan'a yapılan asker ziyaretinin, Genelkurmay'ın Ergenekon davasında nerede durduğunu gösteren bir tavır olduğunu belirterek, “Bu dava artık şirazesinden çıkmak üzere. Soruşturmayı yürüten savcılara Allah yardım etsin. Soruşturma esnasında Genelkurmay tarafından yapılan bu ziyaret hiç hoş olmamıştır. Toplumda ‘TSK darbecilere kol kanat geriyor' gibi bir algı oluşmuştur. Asker, hukukun üzerine namlu gölgesi düşürmemelidir. Darbelerle ve çetelerle anılan bir ülke olmaktan çıkmamızın yolu; hukuku korumaktan ve üstün tutmaktan geçiyor” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder