6 Temmuz 2015 Pazartesi

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNDEN HABERLER, 06 Temmuz 2015, Pazartesi

Son günlerde basın yayın organlarında “Askeri Kaynaklar”a atıf yapılarak bazı haber-yorumlara yer verilmektedir. Bu tür haber–yorumların kişisel görüş ve değerlendirmeleri yansıttığı düşünülmektedir.
Devletimizin yetkili kişi ve makamlarının resmi açıklamalarına itibar edilmesinin uygun olacağı mütalaa edilmektedir.

Anıtkabir Bakım-Onarım ve Restorasyon Kurulu tarafından, 06 Kasım 2012 tarihinde yapılan toplantıda, anıt bloğu traverten taşlarında oluşan kirliliğin kum püskürtülmesi yöntemiyle temizlenmesine karar verilmiştir.
Alınan karar gereği; 2013 ve 2014 yıllarında anıt bloğunun 6.000 metrekarelik traverten taş temizliği yapılmış, 2015 ve 2016 yılları için de 4.000 metrekarelik kısmının temizliği planlanmıştır.

Anıtkabir mozole yan duvarlarını kapsayan 2.000 metrekarelik alanın traverten taş temizliğine 02 Temmuz 2015 tarihinde başlanmış olup, 15 Temmuz 2015 tarihinde tamamlanması planlanmaktadır.

Söz konusu temizleme faaliyeti, gece Anıtkabir’in ziyaretçilere kapalı olduğu saatlerde icra edilecek ve Anıtkabir ziyaret saatlerinde herhangi bir değişiklik olmayacaktır.


- Genelkurmay Başkanlığı tarafından; Kuvvet Komutanları ile Ankara Garnizonu’ndaki general/amiral ve ailelerinin katılımıyla, Ankara Garnizonu’nda ikamet eden şehit ailelerine 01 Temmuz 2015 tarihinde Merkez Orduevi’nde iftar yemeği verilmiştir.


- Genelkurmay Başkanlığı tarafından; Kuvvet Komutanları ile Ankara Garnizonu’ndaki general/amiral ve ailelerinin katılımıyla, Ankara Garnizonu’nda ikamet eden malul/muharip gazi ve ailelerine 03 Temmuz 2015 tarihinde Merkez Orduevi’nde iftar yemeği verilmiştir.

- Afganistan Türk Görev Kuvveti Komutanlığı tarafından Afgan Ordu, Polis ve Askerî Eğitim Kurumlarının komutanlarına 27 Haziran 2015 tarihinde iftar yemeği verilmiştir.


Genelkurmay Başkanlığı tarafından 18 Mart 2015 tarihinde başlatılan “Türkiye Şehitlerini Anıyor” etkinliği kapsamında;
- 01 Temmuz 2015 tarihinde Harbiye Askerî Müzesi ve Kültür Sitesi Komutanlığında, Kore Savaşı şehitlerinden Piyade Er Süleyman BİRKESER; şehit yakınları, davetliler, müze ziyaretçileri ve öğrencilerin katılımıyla yapılan törenle anılmıştır.
- 08 Temmuz 2015 tarihinde saat 14.00’te Kıbrıs Barış Harekâtı şehitlerinden Piyade Er Erdoğan YILDIZ, Harbiye Askerî Müzesi ve Kültür Sitesi Komutanlığında anılacaktır.


Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı;
- Piyade Okul Komutanlığı (İstanbul) 99'uncu Dönem Astsubay Temel kursiyerleri tarafından, 08-19 Haziran 2015 tarihleri arasında “Arazi Tatbikatı”,

- 6'ncı Motorlu Piyade Tugay Komutanlığı (Akçay/Şırnak) tarafından, 22 Haziran 2015 tarihinde “Temas Araması ve Temasta Hareket Tarzlarına Yönelik Arazi Tatbikatı”,

- 1'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı (Doğubayazıt/Ağrı) tarafından, 22-26 Haziran 2015 tarihleri arasında “Ağır Silah Atışları” icra edilmiştir.


Kara Kuvvetlerinin 2224'üncü Kuruluş Yıl Dönümü, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve çeşitli birlikler tarafından kutlanmıştır.


NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 (SNMCMG-2)’nin Komutası, 02 Temmuz 2015 tarihinde Erdek Deniz Üs Komutanlığında düzenlenen törenle Türk Deniz Kuvvetleri tarafından devralınmıştır.
Mayın Filosu Komutanı Tuğamiral M.Zeki UĞURLU’nun ev sahipliğinde yapılan törene; NATO Deniz Komutanlığı Harekât Başkanı Tuğamiral Arian MINDERHOUD, SNMCMG-2 görevini devreden İtalyan Komodor Albay Giovanni PIGAJA, görevi devralan Türk Komodor Deniz Kurmay Albay Ramazan KESGİN ve diğer davetliler katılmıştır.

SNMCMG-2, üye ülkelere ait Mayın Karşı Tedbirleri gemilerinden teşkil edilmekte ve 1999 yılından itibaren faaliyetlerini sürdürmektedir. SNMCMG-2’nin Komutası, bu kuvvete gemi tahsis eden ülkeler tarafından bir yıl süreyle icra edilmektedir. Bu kapsamda, Türk Deniz Kuvvetlerinden göreve komuta kontrol gemisi olarak TCG BARBAROS ile TCG ENEZ gemileri iştirak edecektir.


Bursa’nın İznik ilçesinde tatil maksadıyla bulunan Alman çiftin dolaşmak için çıktıkları ve geri dönmedikleri, çiftin konakladıkları otelde görevli olan çalışanlar tarafından, 20 Haziran 2015 tarihinde Jandarma birimlerine bildirilmiştir. İhbar üzerine harekete geçen Jandarma ekipleri kaybolan çifti, Yenişehir ilçesi Kızılköy yolu üzerinde bulmuştur.


Turizm bölgelerinde halkın huzur ve güvenini sağlamak maksadıyla Antalya Manavgat’ta atlı jandarma timlerinin yanında motosikletli jandarma asayiş timleri de kontrollerini arttırmıştır.
Bir astsubay, üç uzman jandarma ve iki motosikletten oluşan motosikletli jandarma asayiş timleri, atlı jandarma timleri ile birlikte araçların giremediği turizm bölgelerinde görev yapmaktadır.


Samsun 19 Mayıs İlçe Jandarma Komutanlığında görev yapan personel, erbaş ve erlere üç yıldır vermiş olduğu kurslarla savunma sanatı olan Wushu sporunu sevdiren Ballıca Gençlik ve Spor Kulübü Antrenörü Bilal ÇELEBİ’ye katkılarından dolayı 19 Mayıs İlçe Jandarma Komutanı tarafından takdir belgesi verilmiştir.


Afganistan Türk Görev Kuvveti Komutanlığı tarafından; “Muhtelif Yardım Malzemesi ile Özel Günlerde Malzeme Dağıtımı” projesi çerçevesinde;
- 24 Haziran 2015 tarihinde Hamit Karzai Uluslararası Havaalanı’nda görev yapan Afgan personele gıda malzemesi,

- 30 Haziran 2015 tarihinde Dullar, Özürlüler ve Mülteciler Derneği ile bu bölgedeki ihtiyaç sahiplerine gıda malzemesi dağıtımı yapılmıştır.


Genelkurmay Başkanlığı tarafından Kosova Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığına hibe edilmesi onaylanan dokuz Arama Kurtarma ve altı Bomba Arama Köpeğinden; iki Arama Kurtarma Köpeği 26 Haziran 2015 tarihinde hibe edilmiştir.