26 Temmuz 2015 Pazar

Emasya protokolü tekrar devrede

Valilerin talep etmemesi halinde bile askerin gerek görmesi halinde toplumsal olaylara müdahalesini sağlayan EMASYA protokolünün yeniden hayata geçirileceği öne sürüldü. 
 Valilerin talep etmemesi halinde bile askerin gerek görmesi halinde toplumsal olaylara müdahalesini sağlayan EMASYA protokolünün yeniden hayata geçirileceği öne sürüldü.

EMASYA'nın yeniden hayata geçirilmekte olduğu bilgisini paylaşan Yeniçağ gazetesi Ankara Temsilcisi Ahmet Takan oldu. Takan'a göre, AKP döneminde sona erdirilen protokolün hayata geçirilmesi adım adım sağlanmakta.
Ahmet Takan'ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Dikkatinizden kaçmamıştır... PKK’yı imha operasyonun düğmesine basılmasıyla birlikte sazcı kardeşler ve severleri yeniden kusmaya başladılar. Vay! Neymiş efendim? Çözüm süreciymiş, HDP’nin tepkisinin tetiklenmesiymiş, Kandil ağır bir şekilde cevap verirmiş de iç huzur bozulurmuş muş.. Demokrasi rafa kaldırılırmıymış mış.. Daha uyanıkları ise,Ankara’nın kararlılığını gördükleri için bağlı oldukları kulübenin sahibi ABD’nin müttefikliğinden dem vurur hale geldiler. Zarardan, kar çıkarmanın peşinden düştüler...

Acınacak hallerini seyrede durun!.. Olup bitenin tek bir tarifi var;Milli irade ve kararlılığının Mete Han’ın ordusunun vasıtasıyla tecelli etmesi. Paralel devletçiklerle nasıl mücadele edilir dost düşman herkes görsün.

Artlarını büyük korku saran ve Türkiye’de bir iç ayaklanmayı tetikleme isteyen sazcı kardeşlere sakın ha kulak asmayın. Bu operasyonlarla birlikte olası iç ayaklanma hareketlerine karşı her türlü tedbir alınmış vaziyette. Hani şu, AKP’nin Brüksel ve bölücülere şirin gözükmek maksadıyla büyük demokrat kisvesi ile kaldırdığı EMASYA protokolü var ya... Ha!..Bilgilerinizi tazelemek amacıyla önce EMASYA’yı kısa bir hatırlatalım;

İçişleri Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı arasında 7 Temmuz 1997’da imzalandı. İl İdaresi Kanunu’nda yapılan değişiklik askerin, polisin yeterli olmadığı durumlarda toplumsal olaylara müdahalesine dönük bir düzenlemeyi zorunlu kılmıştı.

’Emniyet-Asayiş-Yardımlaşma’ifadelerinin kısaltılmışı. Valilik talep etmese de askere, kendisi gerekli gördüğü durumlarda toplumsal olaylara el koyma yetkisi veriyordu. Protokol şehir merkezleriyle ilgili istihbaratı askerle paylaşma imkanı da getiriyordu.

EMASYA’nın bir içeriği de askerin toplumsal olaylara müdahalesinde eğitimi ile ilgiliydi. Terör bölgesinde gelişmeler ile birlikte TSK son iki senedir özel birliklerini EMASYA eğitimine tabi tuttu ve hazırladı. Toplumsal olaylarda nasıl hareket edileceğine ilişkin her şey hazır.Daha fazlasını anlatmaya herhalde gerek kalmadı..."

EMASYA NEDİR?

Türkiye'de 13 yıl boyunca uygulanan EMASYA protokolü 4 Şubat 2010'da uygulamadan kaldırıldı. Peki Türkiye'nin gündeminden düşmeyen protokolün ayrıntıları ne? 

İçişleri Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı arasında 7 Temmuz 1997'da imzalandı. İl İdaresi Kanunu'nda yapılan değişiklik askerin, polisin yeterli olmadığı durumlarda toplumsal olaylara müdahalesine dönük bir düzenlemeyi zorunlu kılmıştı. 

"Emniyet-Asayiş-Yardımlaşma" ifadelerinin kısaltılmışı olan EMASYA Protokolü işte bu yasal zorunluluktan doğdu. 

Şimdiye kadar içeriği resmi olarak hiç açıklanmadı ancak İl İdaresi Kanunu'ndan farklı olarak protokolün 9'uncu maddesi Valilik talep etmese de askere, kendisi gerekli gördüğü durumlarda toplumsal olaylara el koyma yetkisi veriyor. Protokol şehir merkezleriyle ilgili istihbaratı askerle paylaşma imkanı da getiriyor. 

Özel olarak tahsisi edilmiş EMASYA birlikleri yoktur ve Türk Silahlı Kuvvetleri EMASYA birlikleri olarak ikiz görevli olarak kullanılır.