10 Temmuz 2015 Cuma

Havalı Darbeci Sınavsız General / Ömer Şahin

12 Eylül darbesini yapan 5 general artık hayatta yok. Darbenin lideri Kenan Evren 2 ay önce hayata gözlerini yummuş ve sessiz devlet töreniyle uğurlanmıştı. Dün de darbenin Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya öldü.

Darbenin mavi üniformalı generali Tahsin Şahinkaya, o 5’li içinde en ‘havalı’ olanıydı. Darbe günlerinde diğer 3 general gibi Kenan Evren’in gölgesinde kalsa da emekli olduğu 1983 yılından sonra uluslararası şöhrete sahip oldu. Lakin, bu darbecilik kadar kötü bir şöhretti.

EN ZENGİN PAŞA
Tahsin Paşa, dünyaca ünlü ‘Time’ dergisi tarafından dünyanın en zengin 20 generalinden birisi olarak gösteriliyordu. Malvarlığının da 20 milyon dolar olduğu iddia ediliyordu. Paşa’nın adı F-16 uçak alımında yolsuzluğa karışmıştı. Suçlama yenilir yutulur cinsten değildi. TBMM’nin gündemine de gelmiş ancak parlamentoda ‘aklanmıştı’. Darbecilerin kendilerini güvenceye alan ‘geçici 15. madde’den dolayı da hakkında dava açılamamıştı.

İMDADINA YİĞİT BULUT YETİŞTİ
Unutulmaya yüz tutmuş bu iddialar darbecilere yargılama yolunu açan 2010 yılındaki referandum öncesi yeniden gündeme geldiğinde Tahsin Şahinkaya’nın imdadına Yiğit Bulut yetişti. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut o dönem bir TV kuruluşunda yöneticiydi. Programına Şahinkaya’yı çıkarmayı başardı.  Paşa’nın yayına çıkışının kendisi için ‘büyük onur ve gurur’ olduğunu söyleyen Bulut,  açıklamalardan tatmin olduğunu “Yolsuzluklarla ilgisi olmadığına ikna oldum” sözleriyle açıklamıştı.

SINAVSIZ MEZUNİYET
Tahsin Şahinkaya darbelerin bütün nimetlerinden yararlanmış. Öyle ki eğitimini tamamlamadan, sınava girmeden generalliğe yükselmiş bir isim. Nasıl mı?

İşte burası Paşa’nın hayatındaki dönüm noktası.

  ‘Darbelerin Anası’ olarak bilinen 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül hatta 28 Şubat’ın ünlü aktörlerin hayatında önemli yer tutuyor.

TBMM’de kurulan Darbeleri Araştırma Komisyonu’na gönderilen belgelerden öğreniyoruz ki Şahinkaya’nın sıçrama noktası da 27 Mayıs.

Şahinkaya o dönemde bugünlerin moda tabiriyle ‘genç subay’.

Yüksek Kumanda Akademisi 11.Dönem Eğitimi’nde iken darbeden iki ay önce ani bir kararla İstanbul’da görevlendiriliyor.

27 Mayıs darbesi için özel seçildiği anlaşılan 85 kurmay ve 5 subaydan biri oluyor.

Darbe altyapısıyla görevlendirilmelerinden olsa gerek iki ay boyunca eğitim almadıkları gibi sınavlara da girmiyorlar.

Sınav ve eğitim olmasa da diplomaları veriliyor. Darbeden 2 ay sonra ödüllendirilmeleri gecikmiyor.

4 Temmuz günü toplanan Yüksek Askeri Kumanda Akademisi Öğretmenler Kurulu, darbeye katılan 85  kurmay, 6 subayı mezun kabul ediyor. Hepsi de ‘seyyanen iyi derece’ ile diplomalarını alıyor.

12 EYLÜL DAVASI DÜŞECEK
Kenan Evren, Nurettin Ersin, Nejat Tümer, Sedat Celasun ve Tahsin Şahinkaya. 12 Eylül’ün kudretli generalleri kendilerini anayasal güvenceye almışlardı. Yıllarca kimse dokunamadı. Yine bir 12 Eylül günü kabul edilen referandum sonucu dokunulmazlıkları kaldırıldı, yargılanmalarına başlandı.
Artık hiçbirisi hayatta değil. Dolayısıyla Yargıtay aşamasında karara bağlanmadan darbe davası düşecek.

12 Eylül’ün faturası ağır oldu. Ölüm, işkence, fişleme,sürgün, parti kapatmalar derken nice hayatlar karardı, sosyal travmalar yaşandı. Kenan Paşa ve arkadaşlarının dünyada veremediği hesabı ahirete kaldı.

Tahsin Şahinkaya da cezası onanmadığı için orgeneral olarak askeri törenle toprağa verilecek. Onun da son yolculuğa uğurlanışı Kenan Paşa ve diğer arkadaşları gibi zaruri resmi törenden ibaret olacak.