6 Temmuz 2015 Pazartesi

Saray'ın YAŞ hesabı

Saray'ın YAŞ hesabı
















Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hükümeti kurma görevini Başbakan Ahmet Davutoğlu'na hâlâ vermedi. 

Erdoğan'ın TBMM'de Başkanlık Divanı'nın oluşmasını bekleyeceği ve kendisine verilen yasal süreyi sonuna kadar kullanacağı belirtiliyor. Erdoğan'ın bu tavrı muhalefetin de tepkisini çekiyor. İddiaya göre Cumhurbaşkanı'nın asıl amacı ise Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) toplantılarına AKP'nin tek başına katılması. Erdoğan böylece TSK'da gerçekleştirmeyi planladığı tasfiyeyi daha rahat hayata geçireceğini düşünüyor. Bu yüzden Saray, Başbakan Davutoğlu'na ‘Görevi aldıktan sonra mümkün olduğunca oyalan' talimatı verdi. Yine Milli Savunma Bakanlığı'na askerin sevdiği isimlerden Vecdi Gönül'ün getirilmesinin Erdoğan'ın YAŞ öncesi hamlelerinden biri olduğu kaydediliyor.

Ağustos ayının başında YAŞ toplanacak ve komuta kademesi belirlenecek. Ayrıca albaylıktan generalliğe terfi edecek subayların durumu ve bir üst rütbeye geçmeyi bekleyen generallerin durumu görüşülecek. Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel görev süresini tamamlarken, teamüller gereği yerine Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Hulusi Akar'ın geçmesi bekleniyor. Akar, bu görevi selefi Özel gibi dört yıl üstlenecek. Cumhurbaşkanı'nın da YAŞ'ta herhangi bir ‘sürpriz' yaşamak istemediği, bu yüzden Şûra'ya AKP'nin mutlaka tek başına katılması yönünde bir strateji geliştirdiği kaydediliyor.
CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel de Erdoğan'ın bu hükümetle YAŞ toplantısını gerçekleştirmek istediğini ve Başbakan Davutoğlu'nu hükümet kurmakla görevlendirmeyi kasten geciktirdiğini savunmuştu.