15 Temmuz 2015 Çarşamba

Patriotlar, Türkiye için güvenlik mi yoksa risk faktörü mü?

Alman Behörden Spiegel dergisine göre, Türkiye’nin Suriye sınırında konuşlandırılan Alman Patriot hava savunma sistemi hacker saldırısına uğradı. Dergide yer alan iddiaya göre, hacker saldırısı sonucu sistem, anlaşılamayan birtakım komutlar uyguladı.

Bu olay, Patriotların güvenilir olup olmadığı sorusunu tekrar gündeme taşıdı. Patriotlar ne gibi riskler içeriyor? Türkiye’nin bu sistemlere htiyacı var mıydı? Patriotlar Türk topraklarının güvenliğini sağlayabilir mi?

Konuyla ilgili Sputnik'e konuşan Ankara Ufuk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı, Saadet Partisi Genel Başkan Danışmanı ve ESAM Uzmanı, TBMM 21. Dönem Ankara milletvekili Prof. Dr. Oya Akgönenç Muğisuddin, şu değerlendirmelerde bulundu:

Patriotlar buraya geldiği zaman, hepimizin söylediği şöyle bir şey vardı: Diğer füzelerin kaldırılmasını istendi, şartın bir tanesi buydu. Şimdi öteki füzeler geniş çerçeve içinde dönerek 360 derecelik açıda geleni gideni takip edebiliyordu. Fakat Patriot füzelerinin belli bir yönü vardır ve o yönün dışında  sağa sola çeviremez. Şimdi yerleştirme durumuna baktığımız zaman, sanki bütün düşman Doğu’dan gelecekmiş gibi  yerleştirilmiş, orada da İran var.  Güney’de sanki bir tehlike yok mu? Tehlike orada daha çok var. Patriotlar ise buna karşı hazırlıklı değil.

Daha bunlar geldiği günden itibaren bu işleri takip edenler olarak biz, hep şunu ifade ettik: Burada bir sıkıntı yaşanabilir. Nitekim bir takım komutlar uygulanıyor. Bu demektir ki, Türkiye dışından bazı güçlerin elinde Patriotlara bazı komutlar gönderme yetkileri hala var. Bu çok tehlikeli. Patriotlar bizim topraklarımızın üstünde  belli bir anlaşmaya göre bulunuyor ve birden bire bu değişik komutlar meydana getiriliyor. Bu, insanın aklında büyük bir soru işareti uyandırıyor. O halde asıl hedef kim ve ne? Kontrolün başkasının veyahut da yazılımın başkasının elinde olan bir aletin bir başka yerde kullanılması her zaman bir risk taşımaktadır.