8 Temmuz 2015 Çarşamba

ABD ordusu, askerlerini 'çekiyor'

Dünyanın muhtelif bölgelerindeki krizler konusunda her daim söyleyecek bir lafı bulunan ABD ordusu, demokrasi götürmek gibi ‘yardımlarını’ seyreltmek zorunda kalacak. Tasarruf önlemleri çerçevesinde asker sayısı 2 yıl içinde 40 bin, sivil personel sayısı da 17 bin azaltılacak.

ABD'nin başını çektiği IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon
USA Today gazetesinin ulaştığı bir belgeye göre, ABD ordusu yurt dışındaki misyonlarda görev yapan askerlerin taleplerin karşılayamadığı ve ‘Afganistan ile Irak’taki çatışmalar sönmeye başladığı için’ asker sayısını azaltma kararı aldı.
 Ordu, hem ülke içindeki hem de yurt dışındaki asker sayısını 2017 sonuna kadar 40 bin kadar azaltıp 450 bine çekecek. 17 bin sivil personelin de işine son verileceği belirtilirken, ekimde kapsamlı bir bütçe düzenlemesine gidilmesi gerekirse ek olarak 30 bin askere daha veda edilebileceği ifade edildi.

Suriyeli muhalifler
ABD, 60 Suriyeli muhalifi eğitiyor
 
1940'TAN BU YANA EN DİBİ GÖRECEK Söz konusu planın hayata geçirilmesiyle, kara kuvvetlerindeki asker sayısı 1940’tan sonraki en düşük düzeyine inecek.

Asker sayısının önemli oranda azaltılması, 2014’ün başlarında gündeme gelmişti. Dönemin Savunma Bakanı Chuck Hagel, orduya büyük oranda yük olan 2 savaşın ardından personel sayısının 450.000’e düşürülmesini önermişti.

Nihai çekilme planlarının 2016’ya ertelenmesi nedeniyle Afganistan’da hâlâ 10 bin ABD askeri bulunuyor. Irak’ta ise 3.500 kadar asker, Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı savaşan Irak ordusuna yardım ediyor.