15 Temmuz 2015 Çarşamba

Mazlumder'in Roboski raporu: Son 3 ayda asker hareketliliği arttı

Mazlumder'in Roboski raporu: Son 3 ayda asker hareketliliği arttı
 















MAZLUMDER HEYETİ, ŞIRNAK'IN ULUDERE İLÇESİ ROBOSKİ KÖYÜNDE SON GÜNLERDE YAŞANAN OLAYLAR SEBEBİYLE YAPTIĞI İNCELEMEYİ RAPORLAŞTIRDI. BÖLGEDE ASKERİ HAREKETLİLİĞİN ARTTIĞINA DİKKAT ÇEKİLDİ.  


 
7 Haziran seçimlerinden sonra neredeyse her gün, asker ile teröristler arasında yaşanan çatışmalara ilişkin haberler geliyor. 

Mazlumder heyeti de Şırnak'ın Uludere ilçesi Roboski köyünde son günlerde yaşanan olaylar sebebiyle yaptığı incelemeyi raporlaştırdı. Söz konusu raporda, özellikle son üç ayda bölgede askeri hareketliliğin arttığı, buna bağlı olarak asker sayısının da arttığına dikkat çekildi. Askeri kuvvetlerin sık sık köyden geçmesinin, Uludere katliamında yakınlarını kaybeden ailelerdeki olumsuz psikolojiyi daha da kötüleştirdiğine işaret edildi. Geçim kaynağı sınır ticareti ve sınırlı olarak hayvancılık olan mağdurlara ait katırların da kasten katledildiği belirtilerek, “Ayrıca hayvanların otlatılması için gidilen yaylalar değişik güvenlik uygulamaları sebebiyle yasaklandı. Bu durum, mağdurların köyde ve bir arada olmalarına engel olmak, köyün boşaltılarak buradan göç etmeleri amacıyla yapılan uygulamalar olduğu algısına sebep olmaktadır.” denildi. Raporun sonunda, Uludere katliamının aydınlatılması istenilerek şu öneride bulunuldu: “Bu sebeple, güvenlik güçlerinde sivillere yönelik suçlar nedeniyle cezasız kalacaklarına dair bir inancın yerleşerek, benzer olayların tekrar meydana gelmemesi için, Roboski katliamıyla ilgili Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvuru, hak ve adalet kavramlarına muvafık, toplum vicdanını tatmin edecek bir şekilde karara bağlanmalıdır.”