6 Temmuz 2015 Pazartesi

Askerler yorgunluktan uyuyordu ama komutanların kabahati yok!


Dört yıl önce Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde PKK saldırısı sonucu 13 askerin hayatını kaybetmesiyle ilgili olarak  iki yıla kadar hapsi istenen dört komutan beraat ettirildi.
Karar, sanıkların askeri teknik heyet tarafından hatalı, bilirkişi tarafından kusurlu bulunmasına ve savcı tarafından da görevlerinde ihmal ve gecikme gerekçesiyle cezalandırılmalarının istenmesine rağmen alındı.
Diyarbakır 7’nci Kolordu Askeri Mahkemesi, operasyona giden birliğin intikal sırasında bile yorgunluktan uyukladığını belirtirken komutanların ihmali olmadığına hükmetti.

Ne olmuştu?

Fotoğraflar: DHA
Fotoğraflar: DHA
Silvan’da 14 Temmuz 2011 tarihinde 13 asker şehit edilmişti. Görevi kötüye kullandıkları iddiasıyla dönemin Silvan 4’üncü Taktik Jandarma Alay komutanı albay Mehmet Murat Toprak, 4’üncü Taktik Jandarma Tabur komutanı binbaşı Milbay Şahin, 1’inci Bölük komutanı üsteğmen M.Emin Karagöz ve 2’nci Bölük komutanı üsteğmen Necmettin Erdoğan hakkında ‘ihmal suretiyle görevi kötüye kullanmak’ suçundan dava açılmıştı.

Karar hukuka aykırı

SILVAN'DA 13 ASKERIN SEHIT EDILDIGI OLAYLA ILGILI MAHKEMENIN GEREKCELI KARARI ACIKLANDI.  FOTO:DIYARBAKIR-DHAKararın açıklanması ardından şehit ailelerinin avukatı Nesrin Yakşi, Askeri Yargıtay’a temyiz başvurusu yaptı.
Kararın hukuki dayanaktan uzak olduğunu belirten Yakşi, Genelkurmay Başkanlığı’nca görevlendirilen tahkikat heyetinin raporunda da sanıkların emirleri yerine getirmediği, uygun üs bölgesinin seçilmediği gibi 20’ye yakın eksiklik tespit edildiğini, sanıkların 1’nci dereceden kusurlu bulunduğuna dikkat çekti.
Bilirkişi raporunda da saldırının meydana gelmesi ve zayiat verilmesinin hatalara bağlandığını vurgulayan Yakşi,  “Bu raporlara rağmen sanıkların beraat etmesi hukuka, yasaya ve vicdana aykırıdır. Mahkemenin verdiği kararı hukuka aykırı bulduğumuz için temyiz ettik. Yargıtay’ın bu hukuki hatayi düzelteceğini bekliyoruz” dedi.