20 Mayıs 2015 Çarşamba

TIR soruşturmasında ifade veren asker: "Mühimmat tapası inceleyip raporladık"


TIR soruşturmasında ifade veren asker: "Mühimmat tapası inceleyip raporladık"

Adana’da 19 Ocak’ta durdurulan TIR’larda bulunan mühimmatla ilgili kriminal inceleme yapan ve rapor hazırlayan 10 askere , devlet yetkililerinin, valinin, MİT bölge başkanının TIR’ların MİT’e ait olduğunu söylemelerine rağmen neden inceleme yaptınız diye sorulduğu öğrenildi. 7 Mayıs’ta tutuklanan savcılar, ifadelerinde sözlü olarak TIR’ların MİT kontrolünde gittiği bilgisinin verildiğini, ancak resmi bir yazı tebliğ edilmediğini, ayrıca MİT’e bu konuda yazılan müzekkereye de cevap gönderilmediğini anlatmıştı. Soruşturmayı yürüten savcılık, ayrıca askerlere Fetullahçı Terör Örgütü ve Paralel Devlet Yapılanması yönetici Fetullah Gülen, üyesi Emre Uslu ile bağlantınız var mı diye sordu. İfade veren askerlerden biri, kendilerinin görev aldığı birimde mühimmat tapası incelendiğini, gelen bir fişeğin ise başka birimce raporlandığını ifade etti.

İşte o sorular ve cevapları

Gözaltına alınan subaylardan M.K’nın ifadesi

FETÖ-PDY terör örgütü liderliği ve  yöneticiliği suçlarından haklarında yakalama bulunan şüpheliler Fetullah Gülen ve Emre Uslu’yu tanır mısınız? Fetullah Gülen’in liderliğini yaptığı örgütlü bir yapının içerisinde yer aldınız mı? Bu yapıdan direk veya dolaylı bir talimat aldınız mı? Bu kişilerle telefonla ve yüzyüze görüştünüz mü?
Cevap: Adı geçen kişilerle telefonla veya yüzyüze herhangi bir görüşmem söz konusu olmamıştır. Adı geçenlerin yurtdışında olduğunu biliyorum. Emre Uslu gazetecilik faaliyetleri ile uğraşmaktadır. Askeri liseden beri aşırı sağ ve aşırı sol örgütlenmeler ile ilgili amirlerimiz ve komutanlarımız tarafından müfredat gereği bilgilendirme ve bilinçlendirme yapılmaktadır. Bu bağlamda Fetullah Gülen’in faaliyetleri yapılanması ve yayınları hakkında bilgi sahibiyim.

2010-2015 yılları arasında evinizde iş yerinizde kullandığınız sabit ya da cep telefonlarınızın numaraları nedir?
Kimlik bilgilerimde bildirmiş olduğum cep telefonumu belirtilen tarih aralığında halen kullanmaktayım. Muhtelif lojman değişiklikleri yaptım. Ev telefonlarımda zaman içerisinde değişti. Son ikamet numaralarım 312 4xxxx’dır.

Kamuoyunda MİT TIR’larının durdurulması olarak bilinen olayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında terör örgütü üyeliği, siyasi ve askeri casusluk Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin görevini yapmasını engellemeye teşebbüs suçlarından tutuklu bulunan şüphelilerden J.Yarbay E.T , J.Binbaşı M.F ve J. Binbaşı B.K Yüzbaşı H.G , Üsteğmen İ.A, Ö.K, M.Ç, H.K, H.Ö,G.B,O.Ş, H.Ö,İ.Ö, S.A , M.Ö, G.M, H.A vs bağlı teftiş kurulu başkanlığınca yürütülen soruşturma kapsamında Tarsus 2.Ağır Ceza Mahkemesinde tutuklanan Adana İl Jandarma Komutanı Albay Özkan Çokay, Adana Jandarma Komutanlığınca görevli başka bir personeli MİT TIR’larının durdurulması olayı ile ilgili telefonda veya yüz yüze görüştünüz mü? Bu kişilerden olayla ilgili emir ya da talimat aldınız mı?
CEVAP: Uzun süre kriminal laboratuvarda çalıştığım için ismi okunan kişilerin hiçbirisini tanımıyorum, sadece Albay Özkan Çokay’ı Ankara’ya tayin olduğunda lojmandan benim karşı dairemde oturmaya başladığından dolayı kendisini tanırım. Dolayısıyla bu kişilerden bahsi geçen olayla ilgili telefonla ya da yüzyüze görüşmem ve talimat almam söz konusu değildir.

MİT TIR’larının durdurulduğu yazılı ve görsel basın başta olmak üzere  kamuoyunda defalarca gündeme gelmesine rağmen MİT’a ait devlet sırrı kapsamındaki yardım TIR’larının durdurulmasında, amaçlanan devlet sırrının ifşa edilmesi, T.C devleti ve hükümetinin terörle iilişkilendirilmesi kastı doğrultusunda söz konusu örgütsel eylemi kriminal raporu da alarak, tamamlamak için devlet sırrı kapsamındaki malzemelerin 22.01.2014 tarihinde alınıp, 23 .01.2014 tarihinde raporlaştırılmak suretiyle sizin tarafınızdan kısa bir zaman diliminde incelendiği ve numunelerle ilgili 23.01.2014 tarih ve 2014-67 sayılı raporu hazırladığınız, 23.01.2014 tarihinde sizin paranızla numune ve raporların Adana İl Jandarma Komutanlığına gönderildiği tespit edilmiştir. Durdurulan TIR’ların MİT’e ait olduğunu, gerek olay yerlerindeki MİT personeli ve olay yerine sonradan intikal eden Adana il valisi, il emniyet müdürü ve MİT bölge başkanı tarafından defalarca söylenmesine gerekse, TIR’ların durdurulduğu andan itibaren konunun basın yayın organlarında yoğun bir şekilde işlenmesi ve T.C Başbakanı ve birçok devlet yetkilisi tarafından TIR’ların MİT’e ait olduğunun ve durdurulmasının aranmasının , el konulmasının içerideki malzemelerin ifşa edilmesinin, numune alınmasının, suç teşkil ettiği belirtilmesine rağmen devlet sırrı kapsamındaki malzemeleri MİT kanunun 26.maddesi uyarınca başbakanlık makamının izni olmadan neden incelediniz ve devlet sırrı kapsamındaki malzemelerle ilgili neden rapor düzenlediniz bu konuda herhangi bir kişiden baskı gördünüz mü?
Cevap: Jandarma kriminal birimi olarak uluslararası çapta akredite yani kalite güvencesi tasdiklenmiş bir kurumuz. Çalışma sistemimiz olarak, adli inceleme taleplerinin gerekli hakim kararı ve savcı yazılı talimatı ile gelen metaryallerin mevzuata uygun şekilde gönderilip, gönderilmediğinin tespitinden sonra kurumumuz iç yönergeleri ve mevzuatı çerçevesinde gönderilen malzemelerin teknik, bilimsel ve nesnel incelemesi yapılarak çıkan neticenin raporlanmasından ibarettir.

Bu raporlama formatı dahi mevzuatımızda ve iç yönergelerimizde şekil şartları ve kurulları belirlenmiştir. Soruda bahsi geçen malzemeler ile ilgili bu usul izlenerek, önümüze gelmiş ve gerekli incelemesi yapılarak mevzuata uygun bir şekilde raporlanmıştır. Basın ve yayın organlarında çıkan haberler ve devlet yetkililerinin çeşitli açıklamalarına herkes gibi gündemden kopmamak için evimize gittiğimizde takip ederiz. Ancak soruşturmaya konu inceleme yaptığımız malzemelerin , basın ve yayında çıkan söz konusu haberlerin içeriğinde incelememize konu malzemeler olduğuna dair kesin bilgi sahibi değildim. Ayrıca Suriye’deki çatışma bölgelerinden malzemeler ile ilgili olduğuna dair kesin bir bilgi sahibi değilim. Suriye’deki çatışma bölgelerinden laboratuvarlarımıza çok çeşitli fabrikasyon ve el yapımı incelemek üzere malzemeler gelmekteydi. Kaldı ki haberlerde veya diğer basın yayın organlarında sunulan bilgiler, çoğu zaman sağlıklı bilgiler olmamaktadır. Dolayısıyla inceleme konusu materyallerin MİT irtibatlı olduğu hususunda bir kanaatim oluşmadı.

İncelememize konu malzeme test ve deneme atışı yapılmasına elverişli bir malzeme olmadığından sadece fiziki tespitlerini yaptık. Elimizdeki envanterden mukayeselerini ve katalog araştırmasını yaparak, bu şekilde ulaşılan sonuçları raporladık. Bu işlemde günler alacak bir işlem değildi. Kaldı ki balistik inceleme kısmı olarak biz var olan bir rapora sadece bir malzeme ile ilgili yapılan tespitleri ekledik. Dolaysıyla müstakil bir rapor hazırlamadığımız için imza için gezdirilmesi benzeri idari süreçte gerekmedi. Birim olarak eldeki işlerin en seri şekilde sonuçlandırmasını amaçlamaktayız. Bu nedenle bir günlük süreçte bu işlemler tamamlanmış oldu. Herhangi bir kişiden işlemin çabuklaşması yönünde baskı görmedim.

Mühimmat tapası ve fişek incelendi
Aynı soruya subaylardan B.A ise şu yanıtı verdi: Bizim incelediğimiz mühimmat tapası ve bir adet fişek idi. Birim olarak mühimmat tapasını inceleyip raporladık, bir adet fişek ise balistik birim tarafından incelendi.