18 Mayıs 2015 Pazartesi

Savcılar içeride, silahları itiraf eden AKP’li niye dışarıda?

Savcılar içeride, silahları itiraf eden AKP’li niye dışarıda?
AKP’li Yasin Aktay’ın MİT TIR’larında silah olduğunu itiraf etmesi yeni bir tartışma başlattı. Söz konusu TIR’ları durdurduğu için hapse atılan savcılar, Aktay’ın tutuklanmasını istedi. Aziz Takçı, “Aksi takdirde tahliye edilmemiz gerekir.” derken, Özcan Şişman “ÖSO’ya götürdüğünüz malzeme aslında IŞİD’e gitmiştir.” diye konuştu.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, Adana ve Hatay’da MİT’e ait TIR’ların durdurulmasına ilişkin çarpıcı bir açıklama yaptı. Siirt’te yaptığı seçim çalışmaları sırasında bazı vatandaşların “IŞİD üyelerini Adana’da tedavi ettiriyorsunuz, TIR’larla IŞİD’e silah gönderiyorsunuz.” diyerek tepki göstermeleri üzerine Aktay, durdurulan TIR’larda silah olduğunu itiraf etti. Aktay, “Bu silahlar Özgür Suriye Ordusu’na gidiyordu.” ifadelerini kullandı. Bu itiraf üzerine, MİT TIR’larını durdurdukları için tutuklanan savcılar açıklama yaptı.

Adana F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Savcı Aziz Takçı, avukatı Alp Değer Tanrıverdi aracılığıyla yaptığı açıklamada, Aktay’ın tutuklanması gerektiğini söyledi. Aksi takdirde kendilerinin serbest bırakılması gerektiğini vurgulayarak şunları kaydetti: “Aktay, ‘Bu silahlar Özgür Suriye Ordusu’na gidiyordu’ demiştir. Oysa daha önceleri defaatle gerek Cumhurbaşkanı, gerek Başbakan ve gerekse diğer hükümet üyeleri tarafından bu TIR’ların Suriye’deki Türkmenlere giden yardım malzemeleri olduğu söylenmiştir. Diğer taraftan bu konuda hiçbir açıklama, ifşaat yapmadığımız halde hakkımızda TCK 327 suçlaması yapılmıştır. Bu durumda, böyle bir bilgiyi ilk defa alenen açıklayan Yasin Aktay’ın derhal ifadesine başvurulması, bu bilgiyi nereden aldığının sorulması, hakkında casusluk suçundan soruşturma yapılarak tutuklanması gerekmektedir. Aksi takdirde bizim derhal tahliye edilmemiz, hakkımızdaki soruşturmanın kapatılması gerekir.”
Savcı Özcan Şişman da Tanrıverdi aracılığıyla yaptığı açıklamada, Aktay’ın, sözünü ettiği o tarih itibarıyla bütün ÖSO gruplarının, IŞİD’e biat etmiş ve hakimiyeti altına girmiş olduğuna dikkat çekerek, “Dolayısıyla ÖSO’ya götürdüğünüz malzemeyi aslında IŞİD’e götürmüş olursunuz.” dedi. Şişman şöyle devam etti: “Yargının üstüne çökerek suçlarını gizlediklerini sananlar yanıldıklarını görecekler. Gözünü yumunca gece olduğunu söyleyenler sadece kendilerini kandırırlar. IŞİD gibi dünyanın başına bela olmuş, hiçbir değeri ve kuralı olmadan ölüm kusan bir örgüte silah, araç ve militan desteği vermenin bir karşılığı vardır. Bunu yapanlar yargıyı esir alarak şimdilik hesap vermekten kurtulabilirler. Ancak bir gün Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nde hesaba çekileceklerdir. İnsanlığa medeniyet götürmüş, mazisi temiz bir milletin bu gerçekle yüzleşecek olması, vahşi bir terör örgütünün payandası olma görüntüsü hicap verici olsa da suça karışanlar ve bugün kendilerini gerçekleri kapatmak için kullandıran kamu görevlileri de savunmalarını hazırlamaya başlasalar isabetli olur. Zira suça iştirak ediyorlar.”

MİT TIR’larıyla ilgili 7 asker tutuklandı

Adana’daki MİT TIR’larının durdurulmasıyla ilgili gözaltına alınan 10 muvazzaf askerden 7’si tutuklandı. Silah taşıdığı iddia edilen MİT TIR’larını durdurdukları için 4 savcı ve bir albay geçtiğimiz hafta hapse atılmıştı. Bu olayın ardından TIR’larda çıkan mühimmatı inceleyen jandarma kriminalde görevli değişik rütbelerdeki 10 muvazzaf asker hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gözaltı kararı çıkarıldı. TIR’lardan çıkan silah ve mühimmatı savcılığın talimatı doğrultusunda inceleyerek rapor hazırlamakla suçlanan ve aralarında bir jandarma yarbay, binbaşı, yüzbaşı, üsteğmen ve astsubayın da bulunduğu 10 muvazzaf asker, dün tutuklanmaları talebiyle 2. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Hakim Durmuş Karaçalı, 7 askerin tutuklanmasına karar verdi.