12 Mayıs 2015 Salı

Bugün, törenle Devlet Mezarlığı’nda defnedilecek


Bugün, törenle Devlet Mezarlığı’nda defnedilecek
ÖLEN 7. CUMHURBAŞKANI KENAN EVREN, CEMAL GÜRSEL, CEVDET SUNAY VE FAHRİ KORUTÜRK’ÜN ARDINDAN DEVLET MEZARLIĞI’NA DEFNEDİLEN 4. İSİM OLACAK.  







Geçtiğimiz gün hayata gözlerini yuman, 12 Eylül darbesinin mimarı 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in cenazesi bugün Devlet Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Cenaze namazı, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yakınındaki protokol camisi olarak bilinen Ahmet Hamdi Akseki Camii’nde öğle namazını müteakiben kılınacak. Cenaze, sabah saatlerinde Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nden alınacak ve top arabasıyla taşınarak Genelkurmay Karargahı’na götürülecek. Korteje Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Tören Taburu eşlik edecek. Devlet cenaze töreni Yönetmeliği’ne göre vefat eden cumhurbaşkanları için devlet töreni düzenleniyor. 12 eylül davasında müebbet hapis cezası alan Evren’in devlet töreni ile defnedilmesinin önünde herhangi bir yasal engel bulunmuyor. 1988 yılında hizmete açılan Devlet Mezarlığı, ‘anıt park’ niteliği taşıyor. Burada Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanları ile Kurtuluş Savaşı sırasında en az tümen komutanlığı yapmış ve 1988 yılında Genelkurmay Başkanı’nın politik kriterlerine uyan 61 komutanın mezarları yer alıyor. Kenan Evren, devlet mezarlığına defnedilen 4’üncü cumhurbaşkanı olacak. Burada halen 4’üncü Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel ve 5’inci Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay ile 6’ncı Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk’ün de mezarları bulunuyor.


Öte yandan dün Muratpaşa Camii önünde toplanan Devrimci 78’liler Federasyonu üyeleri protesto gösterisi düzenledi. Federasyonun Antalya Temsilcisi Serdar Coşkun, halka ve demokrasiye karşı suç işlemiş ve işlediği suçlar nedeniyle mahkemece müebbet hapis cezası almış bir suçluya devlet töreni yapılamayacağını belirterek, “Bu törenin yapılmasına cüret edenler olursa hesap sorarız.” dedi.

GENELKURMAY’DAN AÇIK ADRESLİ TAZİYE MESAJI

Kenan Evren için Cumhurbaşkanlığı ve hükümet organları tarafından herhangi bir taziye mesajı yayınlanmazken Genelkurmay Başkanlığı vefat dolayısıyla bir açıklama yaptı. Başsağlığı mesajında, Evren’in kızlarının cep telefonları ve adreslerinin açık olarak yazılması dikkat çekti. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin başsağlığı mesajı şöyle: “7. Cumhurbaşkanı ve 17. Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Ahmet Kenan Evren 9 Mayıs 2015 tarihinde vefat etmiştir. Merhuma Allah’tan rahmet, kederli ailesine ve çalışma arkadaşlarına başsağlığı dileriz.”