8 Mayıs 2015 Cuma

Başsavcı Bağtıyanık'tan Bekir Bozdağ'ı yakacak ifade: Bakanın bana emir verme yetkisi var mı?

Başsavcı Bağtıyanık'tan Bekir Bozdağ'ı yakacak ifade: Bakanın bana emir verme yetkisi var mı?
Tarsus 2.Ağır Ceza Mahkemesi’nde, MİT’e ait olduğu iddia edilen tırların durdurulması ile ilgili soruşturma kapsamında tutuklanan eski Adana Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık’a sorguda, “Bakanın talimatını yerine getirmeniz gerekirken Bekir Bozdağ hakkında neden tutanak tuttunuz” sorusunun yöneltilmesinin ardından Bağrıyanık'ın, ''“Öncelikle arayanın bakan olduğunu nereden bilelim. Bakan beyin böyle bir talebi varsa bana yazılı olarak bunu iletmesi gerekirdi. Bakanın bana soruşturma ile ilgili emir verme yetkisi var mı?” şeklinde cevap verdiği öğrenildi.
 
 
Sorguda, avukatlar ve suçlanan savcılar mahkeme heyetinin reddini istedi. Duruşmaya mahkeme heyeti reddi hakim talebini değerlendirmek için ara verdi. Ara sonrasında heyet reddi hakim talebini reddetti. Bunun üzerine mahkeme heyetinin reddinin reddine verilen karara itiraz edildi. Yasalara göre, redde itiraz edilmesi halinde işlemlere devam edilmemesi gerekirken, heyet bunu gözardı ederek sorguya devam etme kararı aldı.
Sorguda, eski Adana Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık’a “Bakanın talimatını yerine getirmeniz gerekirken Bekir Bozdağ hakkında neden tutanak tuttunuz” sorusunun yöneltildiği öğrenildi. Bağrıyanık ise “Bu soruyu sorduğunuz şekilde zapta geçin ondan sonra cevaplayayım” dedi. Bunun  üzerine kayıtlara geçti.
Bağrıyanık şöyle devam etti: “Öncelikle arayanın bakan olduğunu nereden bilelim. Bakan beyin böyle bir talebi varsa bana yazılı olarak bunu iletmesi gerekirdi. Bakanın bana soruşturma ile ilgili emir verme yetkisi var mı?”

'Arama yaptıramadım, nasıl darbeci olayım'
Savcı Özcan Şişman ise 1 Ocak 2014’te durdurulan TIR’da arama yaptıramadığını kolluğun olay yerini terk ettiğini ifade etti. MİT mensupları ile baş başa kaldığını ifade eden Şişman, “Ben aramayı dahi yaptıramazken, nasıl darbeci oluyorum” diye sordu.

Tır savcıları: "Mahkemeler yargılamayı Türk Milleti adına yapar"
Tır savcılarının duruşmasında mahkeme heyeti, yargılanan savcılara yargılamayı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu adına yaptıklarını söyledi. Mit tırlarını durduran savcılar ise bu açıklamaya tepki gösterdi. Savcılar, "Mahkemeler yargılamayı Türk Milleti adına yapar HSYK adına yapmaz" dedi.

Mit tırlarını durduran savcılar hakkında Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından dün tutuklama kararı verilmişti. Savcılar, gözaltına alınmalarının ardından bugün öğle saatlerinde Tarsus Adalet Sarayı'na polis eşliğinde getirildi.

“Meslek hayatımın en onurlu günü benim için”
Duruşmaya ara verildiği sırada destek için gelen meslektaşları ile konuşan Savcı Aziz Takçı, meslektaşlarına, “Meslek hayatımın en onurlu günü benim için” diye konuştu.

Öte yandan mahkeme heyetinden TIR soruşturmalarını yürüten savcılara “Biz bu işlemi HSYK adına yapıyoruz” denildi. Bunun üzerine “Sizin böyle bir yetkiniz yok. Mahkemeler yargılamayı Türk Milleti adına yapar HSYK adına yapmaz” dedi. heyetin ifadesinin aynı şekilde tutanağa aynen geçirilmesini talep ettiler.  Ancak heyet bu kez aldıkları cevap üzerine biz böyle bir şey söylemedik” dedi . Bunun üzerine duruşmanın kayıt altında olduğu söylenince tutanağa geçirilmek zorunda kalındı.

5 kişi tutuklandı
Bu gece saat 02.30'da kararı açıklayan mahkeme, cebir ve şiddet ile hükümeti yıkmaya teşebbüs ve gizli bilgileri ifşa etmek suçlamasıyla 4 savcı ve 1 eski alay komutanının tutuklanmasına karar verdi. Tutuklanan albay askeri cezaevine, 4 savcı ise Adana Kürkçüler Cezaevi'ne konulacak. Yargılamanın bundan sonraki safhası ise Yargıtay'da devam edecek.