13 Haziran 2013 Perşembe

Yurtdışında “Delta Force” yarım kaldı




Yeni hazırlanan yasa tasarısı taslağı ile, “olağanüstü yetkilere” sahip olacak olan Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT), ABD’nin terörist operasyonları için kullandığı Delta Force benzeri bir birim oluşturmak istediği ortaya çıktı. MİT’in, Delta Force Projesi’nin, diğer kurumların itiraz etmesi ve mevzuat engeli nedeniyle şimdilik askıya alındığı belirlendi.

Taraf ’ın, güvenlik kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Reyhanlı saldırısı başta olmak üzere Suriye’deki örgütlerin desteklediği eylemlerin ardından MİT, yeni formül arayışlarına girdi. Yurtdışına kaçan eylemcilerin Türkiye’ye getirilmesinde yaşanan sıkıntılar da masaya yatırıldı.

Kurumlarla görüşüldü

Mevcut MİT Kanunu’na göre, teşkilat yurtdışında operasyon yürütebiliyor. Ancak MİT’in bünyesindeki timlerde bazı sıkıntılar yaşanıyor. Bu nedenle, diğer birimlerdeki özel harekât timlerinden yeni bir operasyon timi oluşturulması kararlaştırıldı. Emniyet, bunun için Jandarma ve Genelkurmay’ın özel harekât timleri ile temas kurdu. Ancak bu görüşmelerden bir sonuç elde edilemedi. Kurumların bazıları, yetişmiş elemanlarını MİT’e vermek istemedi, bazı kurumlar da mevzuatı gerekçe göstererek tim transferine sıcak bakmadı. Proje şimdilik askıya alındı. Bunun yerine, MİT bünyesinde bulunan operasyon timlerinin sayısının artırılması ve birimlerin gençleştirilmesi amaçlanıyor. Söz konusu tasarı yasalaşırsa, MİT yeniden yapılanacak. Bu kapsamda, iki ayrı operasyon timi oluşturulacak. MİT, düzenlemenin ardından, yurtiçinde kritik operasyonlarda da görev alacak. MİT’in dışındaki diğer güvenlik birimleri ise, yeni MİT yasasının yurtiçinde yetki tartışmasını da beraberinde getireceği görüşünü savunuyor.