12 Haziran 2013 Çarşamba

Kıbrıs Şehit Teğmen Caner Gönyeli Tatbikatı'nın kara safhası nefes kesti




  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2013 Arama Kurtarma Tatbikatı’nın karada yer alan ilk safhası bugün Girne'deki St. Hilarion bölgesinde başarıyla tamamlandı. Özel bir yirkete ait yolcu uçağının Girne yakınlarında acil durum çağrısı yapması senaryosu ile gerçekleştirilen tatbikat nefes kesti. Tatbikatta senaryoya göre iki kurtarma helikopterinin düşen uçaktan çıkarılması sırasında yaptığı manevra izleyicilerden büyük alkış aldı.

Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2013 Arama-Kurtarma Tatbikatı'nın kara safhası icra edildi. Tatbikatla ilgili Girne Boğaz’daki Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı’nda basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında, Şehit Teğmen Caner Gönyeli Tatbikatı’yla ilgili bilgi verildi. Basın toplantısında ilk olarak Teğmen Caner Gönyeli’nin özgeçmişi okundu. Ardından Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Baki Kavun, Gönyeli’nin annesi Kezban Gönyeli’ye tatbikat anısı takdim etti. Kavun, takdim sırasında, şehitleri unutmadıklarını ve onları her zaman yaşatacaklarını söyledi. Oğlunun vatan için şehit olduğunu belirten Kezban Gönyeli de, oğlunun unutulmadığını görmekten mutluluk duyduğunu kaydetti.

Tatbikata, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Güney Deniz Saha Komutanı Oramiral Atilla Kezek, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Baki Kavun, askeri yetkililer ve yabancı gözlemciler katıldı.

Tatbikat, İzmir-Ercan hattında uçan özel bir şirkete ait yolcu uçağının Girne yakınlarında acil durum çağrısı yapması ile başladı. Acil durum çağrısının ardından uçağın zorunlu iniş yaptığı St. Hilarion bölgesinde yürütülen arama kurtarma faaliyeti canlandırıldı. KKTC Arama Kurtarma Teşkilatı faaliyete geçirilerek bir arama kurtarma ve ambulans helikopteri ve uygun Arama Kurtarma Birlikleri (AKBİR) sağlık personeli ve ambülans, itfaiyeden oluşan kara araçları bölgeye sevk edildi. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Arama Kurtarma Teşkilatı’ndan da arama kurtarma faaliyetine destek talebinde bulunuldu. Bunun üzerine Arama Kurtarma Teşkilatı da faaliyete geçerek arama kurtarma faaliyetine destek amacıyla bölgeye bir arama kurtarma uçağı ile helikopter sevk etti.

Kaza yapan uçağın karada düştüğü yerin helikopterlerce belirlenmesinin ardından arama-kurtarma ekipleri bölgeye indirildi. Olay yeri kontrolörünün bölgedeki incelemesinin ardından verdiği talimatla sivil savunma ekipleri uçakta sıkışan yaralıları kurtarmak için harekete geçti. Ardından olay yerine ulaşan Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı doğal afetlerde arama ve kurtarma timi, Sağlık Bakanlığı, polis, itfaiye ve Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı ekipleri uçakta mahsur kalan kazazedeleri kurtararak yangını söndürdü. Uçaktan kurtarılan yaralı kazazedeler Sağlık Bakanlığı ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığına bağlı ambulanslar ile Lefkoşa Devlet Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Tatbikatın ardından devlet ve hükümet yetkilileri ile tatbikatı izleyen konuklar ve basın mensuplarına Beyaz Ev’de kokteyl verildi.