21 Haziran 2013 Cuma

Genelkurmay: Yurt-Kor belgesi devlet sırrı kapsamında


 




  12 Eylül 1980 askeri darbesini gerçekleştirenlerden dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılanmasına Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediliyor.

    Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, teknik araçlarla kayıt altına alınmasına oy birliğiyle karar verildiğini açıkladı. Sanıkların esas hakkında mütaalanın okunması sırasında bağışık tutulmalarının talep edildiğini bildirdi.

    Yurt-Kor belgesi ile ilgili Genelkurmay Başkanlığı'ndan cevap geldi. Yurt-Kor belgesinin devlet sırrına haiz bilgiler içerdiğinin değerlendirildiği bildirildi. Genelkurmay, görevlendirilecek personel tarafından mahkemeye gönderilerek heyet tarafından belgenin değerlendirilmesini istedi.

    Mahkeme heyeti ise devlet sırrı olup olmadığı konusunda yeniden bir değerlendirme yapılmasını müzakkere yazarak talep etti. Mahkeme, bu belgenin mahkemeye yapılan ihbar sonucu ortaya çıktığını ifade etti. Devlet sırrı olmadığı değerlendirilmesi halinde Yurt-Kor belgesinin mahkemeye gönderilmesi istendi. Eğer devlet sırrı ise hangi esaslara göre bunun belirlendiğinin bildirilmesi talep edildi.

    Genelkurmay, bu müzakkereye ise 'çok gizli gizli belge statüsünde devam ettiği'ni bildirdi. Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, bu belgenin 13 Haziran 2013 tarihinde mahkemede hazır edildiğini ve incelendiğini açıkladı. Konuya ilişkin bir tutanak tutulduğunu dile getiren İnce, tutanağın özetini okudu.

    Belgenin kimin tarafından hazırlandığının belirlenmediği ve İç Hizmet Kanunu 35. maddeye atıfta bulunduğu kaydedildi. Avukat Aydın Erdoğan ise bu belgenin örneğinin alınmamasını eleştirerek belgeyi görmek istediklerini söyledi.