18 Haziran 2013 Salı

SURİYE SINIRINA TERMAL KAMERA

TSK, 'geleceğin sınır karakolu' olarak nitelendirilen sınır fiziki güvenlik sistemleriyle donatılmış sınır karakolunu, Suriye sınırında test ediyor.

Yasa dışı sınır geçişi ve kaçakçılıkla mücadelede etkin kontrolün amaçlandığı karakolda, sınır hattı termal ve gece görüşlü kameralarla takip ediliyor. Mehmetçik bu sayede, sınır nöbeti tutmak yerine uzaktan ihlalleri tespit ediyor ve derhal müdahelede bulunuyor. 70. Mekanize Piyade Tugayına bağlı Mardin'in Kızıltepe ilçesi Suriye sınırındaki Şehit Çoban Hudut Karakolu yasa dışı sınır geçişleri ve kaçakçılıkla mücadelede son teknoloji kullanılıyor.

SINIRIN HER METRESİ TAKİPTE
Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından pilot olarak uygulanan proje kapsamında sınır karakolunun sorumluluk sahası kameralar ve sensörlerle donatıldı. Sınır olaylarına daha hızlı müdahale için sınır hat yolu asfaltlanırken sınırın her metresi komuta kontrol merkezinden 24 saat takip ediliyor. Nöbetçilerin kaldırıldığı, onların görevini kameraların yaptığı karakolun sorumluluk sahasında 13 gözetleme kamerası bulunuyor. Kameraların 9'u hat boyunca konumlandırılırken ikisi geniş alan ikisi ise yakın alan çekimi yapıyor. Sistemle sınır hattındaki alanlar kameralarda elektronik olarak işaretleniyor. Söz konusu alanların ihlali durumunda sistem sinyal veriyor. Gece görüş kameralarının yanı sıra bazı alanlar da termal kameralarla izleniyor. Kontrol edilen sınır hattında en küçük hareketlilikte, sistem alarm veriyor. Görüntüde kaçakçıların veya yasadışı sınır geçişinin tespit edilmesi üzerine karakolda alarm veriliyor. Alarmın ardından ani müdahale mangası görev için hazırlanıyor.

Her şey kayıt altında
12. Hudut Bölük Komutanı Yüzbaşı Gökhan Karabacak, karakoldaki yeni sistemin örnek uygulamasıyla sınır güvenliğinin sağlandığını belirtti. Sistemin komuta kontrol odasından yönetildiğini ifade eden Karabacak, 'Herşey kayıt altına alınıyor. Sistemin amacı sınır hattı boyunca yasa dışı geçişlerin tespiti ve önlenmesine yönelik etkin bir fiziki güvenlik sistemini tesis etmektir' diye konuştu.