14 Haziran 2013 Cuma

"Yurt Kor" belgesi 12 Eylül mahkemesinde




         -Genekurmay Baskanligi'nin, "devlet sirri" niteliginde oldugu belirtilen "Yurt Kor" isimli darbe planini, 12 Eylül darbesine iliskin, Evren ve Sahinkaya'nin yargilandigi Ankara 12. Agir Ceza Mahkemesi'ne gönderdigi bildirildi

-CMK'nin 125. maddesi uyarinca belgeler üzerinde inceleme yapan mahkeme, "12 Eylül sürecinin" yer aldigi kisimlari tutanak altina aldi

-Belgelerde yer alan, TSK'nin, "önlenmesini amaçladigi tehlikeler" ile "Yurt Kor planinin sartlara göre yeniden planlanmasi" düsüncesi dikkat çekti      

Genekurmay Baskanligi'nin, "devlet sirri" niteliginde oldugu belirtilen "Yurt Kor" isimli darbe planini, 12 Eylül darbesine iliskin, Kenan Evren ve Tahsin Sahinkaya'nin yargilandigi Ankara 12. Agir Ceza Mahkemesi'ne gönderdigi bildirildi.

     Ceza Muhakamesi Kanunu'nun (CMK) 125. maddesi uyarinca belgeler üzerinde inceleme yapan mahkeme, "12 Eylül sürecinin" yer aldigi kisimlari tutanak altina aldi.

     Buna göre, "Türk Silahli Kuvvetleri (TSK) Planlama Direktifleri 3. Bölüm Ulusal Özel Harekat Planlari, Planlama Direktifleri 1. Kisim" basligini tasiyan klasörde, Kenan Evren imzali 10 Temmuz 1979 tarihli emir yer aliyor.

     Söz konusu direktifin, TSK Iç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinde yer alan "Silahli Kuvvetlerin vazifesi; Türk yurdunu ve Anayasa ile tayin edilmis olan Türkiye Cumhuriyetini kollamak ve korumaktir" hükmü uyarinca düzenlendigi belirtilen emirde, bunun Emniyet-Asayis (EMASYA) planlari ile karistirilmamasi uyarisi bulunuyor.

     "Yurt Kor" planinda, "Türkiye Cumhuriyeti Anayasasi, kendisini vatandaslarin koruyuculuguna emanet etmis olup, bu emanetin dis tehlikeye  oldugu kadar içeriden belirecek tehditlere karsi da nihali koruma sorumlulugu Türk Silahli Kuvvetlerine aittir" açiklamasi yer aldi.

     -Önlenecek tehlikeler

     Planda, "önlenilmesi amaçlanan tehlikeler" söyle siralandi:

     "-Komünizm, Kürtçülük, irikçilik, irtica gibi iç tehditler,

     -Anarsik unsurlarla etnik gruplarin faaliyetlerinin birlesmesi ve bunlardan destek alinarak etnik gruplarin istismar edilmesi,

     -Atatürk ve 27 Mayis ilkelerini red ve inkar eden topluluklarin iç düzeni bozucu faaliyetleri,

     -TSK'nin bütünlügünü bozmak ve bünyesinde zaafiyet yaratmak amaçli gruplarin faaliyetleri,

     -Halka yapilacak gizli ve açik telkinler neticesinde halk ayaklanmasi,

     -Türkiye'de huzur ve sükunun temin, iktisadi bünyeyi gelistirme, yasam seviyesini yükseltme, Atatürk ilkelerini yasatma ve 27 Mayis ruhunu ebedilestirme gibi kamuoyunu kendi tarafina çekmek isteyen fikirlerin arasindaki kisi ve topluluklarin, gerçek amaçlarini gizleyerek silahli bir ayaklanma tesebbüsü."

     Planda, politik durum, düsman ve dost kuvvetlerin degerlendirilmesi de yapildi.

     -Yeni duruma göre yeni planlama

     "Yurt Kor Planlama Direktifi" nin yürürlükten kaldirilmasiyla ilgili yazilarin da yer aldigi belgede, "Türkiye Cumhuriyeti sinirlari dahilinde bas gösteren ayaklanma, vatan ve cumhuriyete karsi eylemli bir kalkisma, ülkenin ve milletin bölünmezligini içten ve distan tehlikeye düsürme, Anayasa'nin tanidigi hür ve demokratik düzeni veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldirmaya yönelen yaygin siddet hareketlerinin" Anayasa'da belirtilen olaganüstü hal ve sikiyönetim ilanini gerektiren faaliyetler oldugu kaydedildi.

     TSK'nin, olaganüstü hal, sikiyönetim yasalarina göre, "Genelkurmay Emniyet ve Asayis Direktifinde" belirtilen esaslar çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti'ni içten gelebilecek bir tehdide karsi koruyup, kollayacagi ifade edilen belgede, "TSK'nin mevcut yapisi, komuta iliskileri ve personelin göreve bagliligi göz önünde bulunduruldugunda böyle bir tehdidin olmayacagi, böyle bir ihtimal bulunsa dahi baristan itibaren yapilacak planlamalarin bazi sakincalarinin olabilecegi, böyle bir durumda mevcut planlarin yürürlüge konulmasindan öte o günkü sartlara göre yapilacak planlama ve verilecek emirlerle tehdidin kaldirilmasinin daha uygun ve emniyetli olacagi" degerlendirilmesinde bulunuldu.

     "Yurt Kor" planinin iptal edilmesi durumunda, sartlar dahilinde yeni bir "konsept planin" hizla harekat planina dönüstürülmesi teklifinin de yer aldigi belgede, Genelkurmay Baskaninin emri dogrultusunda, dönemin Genelkurmay 2. Baskani Necdet Öztorun imzali 6 Agustos 1985'te "direktiflerin kaldirildigina yönelik" ilgili komutanliklara gönderilen yazi da bulunuyor.