11 Haziran 2013 Salı

Bir, Erdoğan’ı bildi AKP’yi öngöremedi!

28 Şubat iddianamesinde Bir’in ABD’li güvenlik yetkilileriyle görüşmesi delil sayıldı

Bir, ABD’lilere RP’nin başına Erdoğan’ın geçebileceğini söylemiş.


28 Şubat dönemiyle ilgili “hükümeti cebren devirmeye iştirak” suçundan 103 sanık hakkında hazırlanan iddianamede, davanın 2 numaralı sanığı Çevik Bir’in, ABD ve İsrail ile RP’nin politikaları ve ülkenin genel durumu hakkında yaptığı görüşmelerin tutanakları da delil olarak sunuldu.

Belgelere göre 21 Şubat 1997’de ABD’de gerçekleştirilen “American Turkish Council” toplantıları esnasında CIA Başkan Vekili ve başkan yardımcısıyla yaptığı görüşmede Bir’e ülkenin genel durumu hakkında bazı sorular yöneltildi. Görüşmenin “gizli” ibareli 9 sayfalık konuşma tutanağına göre, Bir’e, “Necmettin Erbakan’dan sonra RP’nin başına kimin geleceği” soruldu. Bir, “Şu anda iki aday var. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ya da İstanbul Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan” yanıtını verdi.

‘RP biter’ dedi

Çevik Bir ve dönemin Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı emekli Korgeneral Çetin Saner’in Şubat 1996’da İsrail’de İsrail Askeri İstihbarat Başkanı, İsrail Ankara Büyükelçisi ile yaptığı “gizli” görüşmede İsrail’in Türkiye hakkında endişelerinin olduğu kayda geçirildi. Belgeye göre konuşma sırasında İsrail Askeri İstihbarat Başkanı “Gelecekte RP daha güçlü olursa o zaman ne olacak?” diye sordu. Bir, şu yanıtı verdi:

“Bunun pek mümkün olabileceğini sanmıyorum. Şu ana kadar ki uygulamaları ile RP oy kaybetmektedir. RP’ye oy verenler arasında RP’nin bu işi götüremeyeceği yayılmakta. Türkiye’nin yüzde 80’i Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı ve RP’nin karşısında olan bir kesimdir. 10 Kasım’da 10 milyon kişi Anıtkabir’i ziyaret etmiştir. Bu mesaj bile Türk halkının gelecekte ne istediğinin açık bir işaretidir. (Mesut) Yılmaz ve (Tansu) Çiller aynı görüşe sahip iki siyasi parti genel başkanı olarak bir araya gelip hükümeti kuramamaktadır.”