11 Haziran 2013 Salı

Bosna ve Irak'ta görev yapan İngiliz uçak gemisi Türkiye'de sökülecek

 




İngiliz Donanması'na 30 yıl hizmet veren ve Bosna ile 2003 Irak Savaşları'nda görev yapan HMS Ark Royal adlı uçak gemisi, sökülmek üzere İzmir'in Aliağa ilçesindeki gemi söküm tesislerine getirildi.

Satışın gerçekleşmesinden sonra geçen mayıs ayında İngiltere'nin Portsmouth Limanı'ndan İngilizlerin gözyaşları içinde son yolculuğuna törenle uğurlanan 30 metre genişliğinde 219 metre uzunluğundaki 22 bin tonluk uçak gemisi, iki bin mil yol kat ederek 22 günde Aliağa'ya geldi.

Geminin uluslararası standartlara uygun bir şekilde Türkiye'ye geldiğine dikkat çeken Adem Şimşek, "Gemi, Türkiye'ye ülkeler arasında çevre bakanlıklarının gerekli incelemeleri ve onayı ile getirilmiştir. Gemi Türkiye'ye getirilmeden önce tüm elektronik, silah ve içinde bulunduğu tehlikeli atıklardan arındırıldıktan sonra yola çıkarıldı. Bu ülkemizin ve sektörümüzün güven ve sağlam iş yaptığımızın göstergesidir. Böyle bir geminin Türkiye'de sökülmesi gelecekte diğer savunma ülkelerinde söküme hazırlanan gemilerinde Türkiye'ye getirilmesi adına bir teminattır. Bu girişim Avrupa'da sektörümüze rakip ülkeler nezdinde önem arz etmektedir." dedi

İngiltere Savunma Bakanlığı; öngörülenden 5 yıl erken 'emekliye ayrılan ve 2011'de görevini sonlandırıldıktan sonra gezici hastane, helikopter pisti hatta kumarhane olarak kullanılması gündeme gelen ancak ekonomik nedenlerden dolayı İngiliz yetkililerin daha fazla masraf yapamayacaklarını belirtikleri Ark Royal isimli gemi, Türk gemi söküm şirketi Leyal tarafından 10 milyon TL'ye satın alınmıştı.