14 Ağustos 2012 Salı

YARGITAY’DAN “İYİ ÇOCUK”LARA KÖTÜ HABER

Umut Kitabevi’nin bombalanması davasında ikinci kez hapse mahkûm edilen astsubaylar Kaya ve İldeniz ile itirafçı Ateş’e yargıdan kötü haber...

Hakkâri’nin Şemdinli İlçesi’nde Umut Kitabevi’nin bombalanması davasında ikinci kez 39 yıl 10 ay 27’şer gün hapse mahkûm edilen astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş’e yargıdan kötü haber geldi.
Yargıtay Başsavcılığı, halen tutuklu olan sanıkların cezalarının onanmasını istedi.
Umut Kitabevi’nin 9 Kasım 2005’te bombalanması sonucu bir kişi yaşamını yitirmiş, bir kişi de yaralanmıştı. Olayın hemen ardından vatandaşlar tarafından suçüstü yakalanan Astsubaylar Kaya ve İldeniz’in üzerinden askerî kimlik, araçlarında kroki ve silahlar bulunmuştu. Van 3.Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada sanık astsubaylar ile birlikte itirafçı Veysel Ateş’i suçlayan savcı Ferhan Sarıkaya, dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ı da işaret edince meslekten atılmıştı.
Mahkeme, 2006’da davayı bitirmiş ve üç sanığa “adam öldürmek”, “çete kurmak” ve “adam öldürmeye teşebbüs” suçlarından 39 yıl 10 ay 27’şer ceza vermişti. Ancak, Yargıtay “suç askerî mahkemenin görevinde” diyerek kararı bozarak, dosyayı Van Askerî Mahkemesi’ne gönderilince sanıklar tahliye edilmişti. Dosya Uyuşmazlık Mahkemesi’ne, oradan Hakkâri Ağır Ceza Mahkemesi’ne, son olarak da yeniden Van’a gelmişti. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi de 8 Haziran 2011’de üç sanığı tutuklayarak, yeniden 39 yıl 10 ay 27’şer gün ağır hapse mahkûm etmişti.
Yargıtay Başsavcılığı: Ceza onansın
Yargıtay Başsavcılığı tebliğnamesini hazırladı ve dosyayı karar için 9. Ceza Dairesi’ne gönderdi. Başsavcılık, sanıklara çete, adam öldürme ve adam öldürmeye teşebbüs suçlarından verilen cezaların onanmasını istedi. Ancak, başsavcılık, sanıklara “devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak” tan ağırlaştırılmış müebbet hapis verilmesini isteyen müdahillerin başvurusunun ise reddini istedi. Yedi yıl sonra Yargıtay 9. Ceza Dairesi kararı onarsa, sanıkların cezaları kesinleşecek. Böylece sanıklar, infaz yasasına göre yatmaları gereken kısmı olan toplam 16 yıl hapiste tamamlayacaklar.