16 Ağustos 2012 Perşembe

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nda Görev ve Emir -Komuta Devir- Teslim Töreni yapıldı.


Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı  Karargahında düzenlenen törenle, GKK Komutanı Tümgeneral Mehmet Daysal  görevini   Tümgeneral Baki Kavun ’a devretti.
Tören, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun askeri törenle karşılanmasıyla başladı. Bunu  İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesi izledi.
Komutanların  atama emirleri ve özgeçmişlerinin okunmasıyla devam eden törende daha sonra,  Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı görevini devreden Tümgeneral Mehmet Daysal’ın  konuşması yer  aldı.
Tümgeneral Mehmet Daysal, 2 yıl boyunca , geçmişi kahramanlık ve fedakarlıklarla dolu olan  Kıbrıs Türk halkına hizmet ederek, mücahit ordusu GKK’ya  komuta  etmenin  onurunu yaşadığını  belirterek, “Güvenlik Kuvvetleri Komutanı olarak çıktığım bu kürsüden Kıbrıs Türklerinin  davasının ebedi mücahidi olarak  iniyorum” dedi. 

Görev süresince,  GKK’ya adaletli, sevgi, saygı ve disiplin içinde komuta ederek, GKK’yı daha güçlü ve modern bir yapıya kavuşturmak için çalıştığını vurgulayan Tümgeneral Daysal,  bu kutsal görevi devralan Tümgeneral Baki Kavun’un GKK’yı çok daha ileri noktalara taşıyacağına inanç belirtti.
Tümgeneral Mehmet Daysal’ın konuşmasından sonra, komutanlık forsu gönderden indirildi ve Tümgeneral Daysal, brövesini, Tümgeneral Baki Kavun’a taktı.

Komutanlık forsunun takdimini emir-komuta devir teslimi izledi. GKK görevini devralan Tümgeneral Baki Kavun, bu görevi kendisine devreden Tümgeneral Mehmet Daysal’a Hizmet Anısı Şildi takdim etti.
Kavun’un komutanlık forsunun göndere çekildi.

Güvenlik Kuvetleri Komutanlığı görevini devralan Tümgeneral Baki Kavun ise,  Kıbrıs Türk halkının bağrından çıkan kutsal bir orduyu komuta edecek olmanın onur ve gururunu yaşadığını belirterek bu görevin ağır sorumluluğunun bilinciyle, bayrağı daha ileriye taşımak için  çalışacağını kaydetti.
KKTC’nin anayasal silahlı ordusu olan GKK’yı komuta etmek, muharebe gücünü en yüksek seviyeye çıkartmak ve Kıbrıs Türk halkının esenliğine yönelik her görevi yerine getirmek için azim ve kararlılıkla çalışacağını vurgulayan  Tümgeneral Kavun, konuşmasının sonunda Tümgeneral Daysal ve ailesine bundan sonraki görev ve  yaşamlarında  başarı sağlık ve mutluluk diledi. 

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Adem Huduti ise, Kıbrıs Türk halkının güvencesi, gurur kaynağı ve KKTC’nin  yılmaz bekçisi olan GKK’nın ,  yapısının  güçlü, teçhizatı tam, personel eğitim seviyesinin standart üstü  ve görev bilincinin  her türlü övgünün üzerinde olduğunu kaydederek, GKK’nın  bu seviyeye getirilmesinde Tümgeneral Daysal’ın büyük katkıları bulunduğunu  söyledi.

Ulusundan ve Kıbrıs Türk halkından aldığı güven, çalışma azmiyle örnek bir komutan olan Tümgeneral Daysal’a bundan sonraki yaşamında  başarı dileyen Korgeneral Huduti, bu görevi devralan  Tümgeneral Baki kavun’un da bilgi tecrübe  ve çalışkanlığıyla, GKK’nın  Kıbrıs Türk Halkının  huzur ve  güven kaynağı olmaya devam edeceğini söyledi.

Korgeneral Huduti konuşmasının sonunda, GKK’nın bu güne kadar olduğu gibi  bu günden sonra da  Kıbrıs Türk halkı ve anavatanından aldığı güçle, Kıbrıs’ta Türk varlığı ve KKTC’nin  yaşatılması için  çalışmaya devam edeceğini vurguladı.
KTBK Komutanı Korgeneral Adem Huduti konuşmasının ardından , GKK görevini  devreden Tümgeneral Mehmet Daysal’a  Hizmet Anısı Şildi takdim etti.

Törene katılan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türkler i için  ayrı bir öneme sahip olan GKK’nın , Türk Ulusu’nun kopmaz bir parçası olan Kıbrıs Türk Halkı’nın  çağdaş değerlere, kimliğine, kişiliğine düşkünlüğünün ,özgürlük ve egemenlik aşkının yıkılmaz bir kalesi olduğunu kaydetti. 
Tümgeneral Mehmet Daysal’ın Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı görevini başarıyla tamamladığını belirterek,  bu göreve atanan   Tümgeneral Baki Kavun’un da bayrağı kendisinden önceki tüm komutanlar gibi daha ileri taşıyacağına inanç belirten Eroğlu, Kıbrıs türk halkının , TSK, KTBK ve GKK sayesinde , kendi devletinin çatısı altında   güven içinde yaşadığını  belirtti.

Cumhurbaşkanı konuşmasında, müzakarelere de değindi.
Türk tarafının  iyi yetli ve yapıcı önerilerine rağmen bir sonuca  ulaşılmadığını belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının, Ada’da  kalıcı ve  var olan gerçeklere dayalı bir çözüm istemesine rağmen Rumların  zamana oynayarak,74 öncesine dönmeyi hayal ettiğini  kaydetti.

BM ve AB ülkelerinin çıkarları gereği  Rumların  uzlaşmazlığına  destek verdiğini belirten Eroğlu, “Kimse bizden Anavatanımızdan, güvenliğimizden fedakârlık yapmamızı isteme hakkına sahip değildir. Kıbrıs Türk halkı bir mücadele vererek sonunda bugünkü noktaya gelmiştir. Sorunlarımız olsa da bunlar var diye devletimizden, egemenliğimizden, özgürlüğümüzden, güvenliğimizden vazgeçecek kadar saf değiliz. Gelişi güzel bir antlaşma imzalayıp da Rum tarafının yırtıp atması sonucu yeni mağduriyetler yaşamaya niyetimiz yoktur ”dedi.

Rum tarafını haksız şekilde AB Dönem Başkanı yapanların, Kıbrıs Türk Halkı’nın adadaki haklarını asla  çiğneyemeyeceğini, Kıbrıs Türk Halkı  daha fazla gecikmeden, oyunlara alet olmadan, Rum ambargolarından kurtulacağını  kaydeden Eroğlu ,Anavatan Türkiye ve Kıbrıs Türklerinin bu kararlılık içinde olduğunu söyledi. 
Rum seçimlerinden sonraki sürecin oldukça kritik bir  dönem olacağını da dile getiren Eroğlu, “ Ya Rumlar doğru yola, yani gerçeklere dayalı çözüm yoluna gelecekler ya da Kıbrıs Türk Halkı çok fazla beklemeden gerekli adımları atacaktır. Geleceğimizi riske atamayız.”dedi.

Eroğlu konuşmasının sonunda  Tümgeneral Daysal ve Tümgeneral Kavun’a yeni görevlerinde başarı diledi.
Tören , Cumhurbaşkanı  Eroğlu’nun  Tümgeneral Mehmet Daysal’a  Hizmet Anısı Şildi takdim etmesinin ardından son buldu.
Törenden sonra resepsiyon gerçekleşti.