26 Ağustos 2012 Pazar

GENELKURMAY'DAN O HABER'E AÇIKLAMA

 25 Ağustos 2012 14:17

Antep Valisi Ata'nın şehit cenazesinin 'TSK'nın ısrarı sonucunda olduğunu' açıklaması üzerine Genelkurmay'dan bu haber için bir açıklama geldi.

Törende bakanların protesto edilmesi, endişeleri haklı çıkarmıştı. Önceki gün gazetemizin 'Şehit töreninde ısrar, provokatörlere fırsat tanıdı' haberine dün Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) açıklama geldi. TSK, Gaziantep Emniyeti'nin cenaze töreninde yaşanacak provokasyon uyarısını kabul etti. Tarih değişikliğini ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bombalı saldırıda hayatını kaybedenler için yapılacak devlet törenine katılması sebebiyle Gaziantep Valiliği'nin yaptığını ifade etti.

TSK açıklamasında şu bilgilere yer verildi: "Söz konusu haberle ilgili olarak; 20 Ağustos 2012 Pazartesi günü saat 21.30 sularında Gaziantep Şehitkamil İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde, İl Emniyet Müdürlüğü ile yapılan görüşmede şehit Jandarma Uzman Çavuş Mehmet Can'ın cenaze töreninin 21 Ağustos 2012 Salı günü emniyet gerekçesi ile yapılmamasının uygun olacağı Tugay Komutanlığı'na iletilmiştir.

Görevli askerî personel bu tavsiyeler üzerine, aile ile görüşerek ve rızasını alarak şehit cenaze töreninin 22 Ağustos 2012 tarihinde Gaziantep Ulucami'de yapılmasını planlamıştır. Müteakiben Gaziantep Valisi tarafından, bayramın ikinci günü Şehitkamil İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde meydana gelen patlamada hayatını kaybeden vatandaşlarımız için, 22 Ağustos 2012 tarihinde Cumhurbaşkanı'mız Sayın Abdullah Gül'ün da katılacağı bir devlet töreni yapılacağı bildirilerek, Tugay Komutanlığı'ndan şehit Jandarma Uzman Çavuş Mehmet Can'ın ailesi ile tekrar görüşülerek mümkünse cenaze töreninin yeniden 21 Ağustos 2012 tarihine alınması istenmiştir.

Valiliğin bu talebi doğrultusunda, Tugay Komutanlığı tarafından şehidin ailesi ile görüşülmüş ve rızaları alınmak suretiyle şehit Jandarma Uzman Çavuş Mehmet Can'ın cenaze töreni 21 Ağustos 2012 tarihinde Gaziantep Ulucami'de icra edilmiştir. Şehit ailesinin isteği ile cenaze töreni, Gaziantep Ulucami'de yapılmış, cenaze müteakiben Aktoprak beldesinde defnedilmiştir."

Gaziantep Valisi Erdal Ata ise şehit cenazesinin TSK'nın ısrarı sonucunda Ulucami'de ve patlama sonrasına denk gelen günde yapıldığını söyledi. Patlamadan sonra şehrin ileri gelenleriyle bir araya gelerek törenle ilgili değerlendirme yaptıklarını belirten Vali Ata daha sonraki gelişmeleri şöyle aktardı: "Şehit cenazesi töreninin bir gün sonraya bırakılması konusunda hemfikirdik.

Ancak daha sonra askerî yetkililer bana gelerek şehit ailesinin çok ısrarcı olduğunu söylediler. Ben de 'Madem aile ve siz öyle istiyorsunuz tarih tehir edilmeden Ulucami'de yapılsın.' dedim. Sonrasında cenaze töreninde olaylar çıktı. Hatalı bir karar verdiğimizi düşünüyorum. Bundan sonra bir daha Ulucami'de tören yapılmamasına karar verdim."