15 Ağustos 2012 Çarşamba

Bu açıklama Başbakanı zor durumda bırakır! / Mehmet Baransu

Genelkurmay Başkanlığı, Suriye’de düşün uçakla ilgili Taraf gazetesine yeni bir açıklama yaptı. 
Çok tartışılacak açıklanmayı bugün Melih Altınok imzasıyla Taraf’ta okuyabilirsiniz.
Açıklama çok tartışılacak çünkü;

Genelkurmay Başkanlığı ilk kez yaptığı açıklamayla uçağın nasıl düşürüldüğünü bilmediklerini açıkladı.

Bugüne kadar Suriye uçağımızı düşürdü şeklinde bir açıklama yapmadıkları, olayın karmaşık hale gelmesine neden olanların ise “yetkisiz kişilerin değerlendirme ve yorumları” olduğunu açıkladı.

Yetkisiz kişilerden kasıtları sanırım Başbakan Tayyip Erdoğan,Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve iktidarın neredeyse tamamı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü de yetkisiz kişiler sınıfına koymak gerekli.

Neden mi?
Saydığım isimlerin tamamına yakını uçağın Suriye tarafından düşürüldüğünü iddia etmişlerdi.
Gelin önce Altınok’un bugünkü haberinde Genelkurmay’ın yaptığı yeni açıklamayı okuyalım ve ardından siyasilerin uçağın ilk düşürüldüğü gün yaptıkları açıklamaya bakalım.
Altınok’un haberi şöyle:

“Suriye’de düşen uçakla ilgili tüm bilgileri eksiksiz olarak hükümetle paylaştıklarını" kaydeden Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Albay Ertuğrulgazi Özkürkçü, “Çelişki, yetkisiz kişilerin değerlendirme ve yorumları sonucunda oluşmuştur” açıklamasında bulundu.
Türk Hava Kuvvetleri’ne ait RF4 uçağının düşmesinin ardından başkentte çeşitli iddialar dile getirildi. Bunlar arasında en kayda değer olanı Taraf ’ın gündeme taşıdığı, İzmir’deki NATO ve Güney Kıbrıs’taki Britanya egemen üssünün kayıtlarında uçağın Suriye hava sahasında düşürüldüğünün görünmesiydi. Taraf ’ın haberlerinde, olayın hemen ardından gerek hükümetten gerekse karargâhtan gelen çelişkili açıklamalar da yer aldı. Son YAŞ’ta tümgeneralliğe terfi eden Baki Kavun’un yerine Genelkurmay İletişim Daire Başkanlığı’na atanan Kurmay Albay Ertuğrulgazi Özkürkçü, Taraf ’ın konuya ilişkin sorularını yanıtladı. Olayın gerçekleştiği andan itibaren Dışişleri Bakanlığı ile koordineli şekilde edindikleri bilgileri yetkililerle paylaştıklarını ifade den Özkürkçü, ‘Bunun yanı sıra yüzeydeki bazı parçaların Jandarma Kriminal’de incelenmesi sonucundaki kesin olmayan ilk verileri yetkililere ilettik. Suriye’den yapılan açıklama da elbette ilk anda dikkate alındı’ dedi. Uçağın virile girerek düşmüş olabileceği iddialarına da değinen Özkürkçü, ‘Parçaların denizden çıkarılma işlemi 1 ağustosta tamamlanmış ve halen teknik incelemeler devam etmekte. Dolayısıyla bu iddia ile ilgili hükümet yetkilileriyle bir bilgi paylaşmış değiliz’ şeklinde konuştu. Gayet emin ve net bir dille, düşen uçağın akıbetiyle ilgili kanaate sahip olmadıklarını ifade eden Özkürkçü, uçağın düştüğü andan itibaren yaşananları şöyle anlattı:

'Kesin bir dil kullanmadık'

‘Genelkurmay Başkanlığı’nın yaptığı ilk açıklamada, uçağın saat 11:57’de radar görüntüsünün ve yer ile telsiz irtibatının kesildiği, akıbeti hakkında arama çalışmalarına başlandığı bildirilmiştir. Suriyeli yetkililerin uçağın kendileri tarafından uçaksavar ile vurularak düşürüldüğünü açıklamaları üzerine Genelkurmay Başkanlığı ‘Suriye tarafından düşürülen veya düşürüldüğü iddia edilen’ şeklinde ifadeler kullanmış ve hiçbir açıklamada; uçağın ne ile ve nasıl düşürüldüğü ifade edilmemiştir. Genelkurmay, olayın milli radar görüntülerine göre, uluslararası hava sahasında (Suriye kara sınırından 13 mil uzakta) vukû bulduğunu ve uçağın Suriye karasularında (kıyıdan 8,5 mil uzakta) düştüğünü açıklamıştır. Uçağımıza ait rotalar da basınla paylaşılmıştır. Ne NATO’dan, ne Rusya’dan, ne de ABD’den olay ile ilgili bir kaset/görüntü alınmıştır.’ Özkürkçü, hükümetten gelen çelişkili açıklamalarda karargâhın verdiği bilgilerin ne derece etkili olduğu sorusuna ise ‘Açıklamalarımızda hiçbir çelişki yoktur. Çelişki, yetkisiz kişilerin değerlendirme ve yorumları sonucunda oluşmuştur. Genelkurmay Başkanlığı, olayla ilgili olarak resmî makamları zamanında ve elindeki mevcut verilerle doğru bilgilendirmiştir’ yanıtını verdi.”

Genelkurmay’ın açıklaması böyle .

Gelin şimdi de yetkisiz kişiler denilen siyasilerin yaptığı açıklamalara bakalım.
AK Partili Ömer Çelik: “Türkiye yüzde yüz haklı. Suriye, Türk uçağını düşürerek, uluslararası topluma, uluslararası hukuka, bölge ülkelerine, uluslararası meşruiyete ve NATO'ya saldırmıştır. Bu olaydan sonra başka bir aşamaya geçilmiştir. Bazı Türk gazetecilerin Türkiye suçlu anlamına gelen açıklamalar yapması utanç verici.”
Başbakan Tayyip Erdoğan: “Uçağımıza uluslar arası hava sahasında saldırı düzenlenmiştir.Altını çizerek söylüyorum. Suriye kara sularında uçağımız vurulmamıştır, uluslar arası sularda vurulmuştur. Bunun bilinmesi lazım, bunun saptırma gayreti içinde olan içerde ve dışarıdakiler var. 

Türkiye’nin dostluğu ne kadar değerliyse, herkes bilsin ki Türkiye’nin gazabı da o kadar şiddetlidir. Yumuşak başlılığımız uysal koyun olduğumuz anlamına gelmez. Bu birilerini aldatmasın. Sağ duyulu olmamız acziyet gibi algılanmasın.

Suriye’nin uluslar arası hava sahasında bunları özellikle iyi bilmenizi, milletimin iyi bilmesini özellikle arzuluyorum. Çünkü hedef saptırmaya gayret eden bazı köşe yazarları görüyorum. Sanki bu ülkenin evladı değil bunlar ve bunu bu kadar insafsızca fütursuzca yapıyorlar. Bütün her şey radar tespitleri ortadayken… Tek başına uçan, hasmane bir görevi bulunmayan, tehdit oluşturmayan bir keşif uçağımıza, eğitim test uçuşları da yapan uçağımızı düşürdükleri bu olayda Türkiye haklıdır.

Türkiye’nin Suriye politikasını cahilce eleştirenler…, Kendi tarihinden ecdadından bi haberolanlar işte bizim Ak Parti’nin Suriye politikasını doğru analiz edemezler.”

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu: “Suriye uçağımızı uluslar arası sularda vurmuştur.”

“Yetkisiz kişilerin” listesini o kadar uzatabilirim ki.

Hepimiz hükümet kanadından yapılan bu ve benzeri açıklamaları biliyor.

Şimdi şu soruyu sormak sanırım hakkımız; Hani uçağımızı yüzde yüz Suriye düşürmüştü?

Sayın Başbakan sanırım sözün bittiği yerdeyiz. Sizden bir açıklama bekliyoruz. Açıklama yapmazsanız bu millet CHP Genel Başkanı’na inanmaya başlayacak. Uçağın terlikle ya da sapanla düşürüldüğüne ikna olacak.

Uçağı kim düşürdü Sayın Başbakan?