1 Haziran 2016 Çarşamba

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNDEN HABERLER

30 Mayıs 2016, Pazartesi
Genelkurmay Başkanlığı tarafından 18 Mart 2015 tarihinde başlatılan, “Türkiye Şehitlerini Anıyor” etkinliği kapsamında;
- 25 Mayıs 2016 tarihinde saat 14.00’de Kore Savaşı şehitlerinden Piyade Er Kadir KURT ve Kıbrıs Barış Harekâtı şehitlerinden Piyade Çavuş Ömer DOĞAN, şehit yakınları, davetliler, müze ziyaretçileri ve öğrencilerin katılımıyla törenle anılmıştır.
- 08 Haziran 2016 tarihinde saat 14.00’de Birinci Dünya Savaşı şehitlerinden Er Mehmetali ve Er Ahmet, Harbiye Askerî Müzesi ve Kültür Sitesi Komutanlığında anılacaktır


10 Kasım 2015 tarihinde Hakkâri/Yüksekova’da askeri konvoyun geçişi esnasında bölücü terör örgütü tarafından düzenlenen saldırıda şehit olan İstihkam Astsubay Üstçavuş Erdem ERTAN’ın eşi Hacer ERTAN, 20 Mayıs 2016 tarihinde GATA’da bir erkek çocuğu dünyaya getirmiştir. Bebeğe, şehit babasının ismi verilmiştir.
12 Mayıs 2016 tarihinde Şırnak Merkezde bölücü terör örgütü mensubu teröristler tarafından alçakça düzenlenen saldırıda ağır yaralanan ve hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak 23 Mayıs 2016 tarihinde şehit olan Uzman Çavuş Selçuk BEKİ’nin eşi Zeynep BEKİ, 25 Mayıs 2016 tarihinde GATA’da bir erkek çocuğu dünyaya getirmiştir. Bebeğe, şehit babasının ismi verilmiştir.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi AKAR adına TSK Sağlık Komutanı Korgeneral Ömer PAÇ, doğumdan hemen sonra ailelerimizi ziyaret ederek mutluluklarını paylaşmıştır.

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından bölücü terör örgütüne karşı icra edilen operasyonlara kararlılıkla devam edilmektedir.
Bu kapsamda; 49’uncu Komando Tugay Komutan Yardımcılığı tarafından, 13-16 Mayıs 2016 tarihleri arasında Muş/Bulanık/Seçme-Meşeiçi köyleri kırsalında “Şehit Piyade Uzman Çavuş Bekir Anıl ERDAL-3 Operasyonu” icra edilmiştir.

49’uncu Komando Tugayı Harekât Komutasındaki Bingöl İl Jandarma Komutanlığına bağlı birlikler tarafından, 18 Mayıs 2016 tarihinde Bingöl ili Merkez ilçesi kırsalında icra edilen “Şehit GKK Mehmet ÇİNTAY-6 Operasyonu”nda, toplam üç adet depo içerisinde çok miktarda malzeme ele geçirilmiştir.

49’uncu Komando Tugayı Harekât Komutasındaki Bingöl İl Jandarma Komutanlığına bağlı birlikler tarafından, 21 Mayıs 2016 tarihinde Bingöl ili Merkez ilçesi kırsalında icra edilen “Şehit Jandarma Komando Er Elvan ÇINAR-3 Operasyonu"nda, çok miktarda silah, mühimmat ve teçhizat ele geçirilmiştir.

49’uncu Komando Tugayı Harekât Komutasındaki 2’nci Jandarma Komando Alay Komutanlığı tarafından, Bingöl ili Kiğı ilçesi kırsalında 20 Mayıs 2016 tarihinden itibaren icra edilen “Şehit Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Mustafa KAYA-51 Operasyonu”nda, 22 Mayıs 2016 tarihinde arazide bölücü terör örgütü mensuplarına ait dokuz adet sığınak bulunmuştur.

Şırnak il merkezinde bölücü terör örgütüne yönelik operasyonlara kararlılıkla devam edilmektedir.
20-24 Mayıs 2016 tarihlerinde icra edilen operasyonlarda; teröristlerin muz, elma, kavun gibi meyvelere, dolap içerisine ve yatak altlarına tuzakladıkları el yapımı patlayıcılar tespit edilerek kontrollü bir şekilde imha edilmiştir.
Ayrıca, bölücü terör örgütü mensuplarının birliklerimizin hareketlerini takip etmek amacıyla kullandıkları gözetleme yerleri ile vatandaşlarımızın evlerine açtıkları geçiş koridorları ve sığınaklar tespit edilmiş, teröristlerin kendi aralarında haberleşme maksadıyla kullandıkları diyafon tertibatı kullanılmaz hale getirilmiştir.
Operasyonlar esnasında el yapımı patlayıcı yapımında kullanılan malzemeler başta olmak üzere çok miktarda mühimmat, tıbbi malzeme ve kumanya ele geçirilmiştir.


Bu yıl ilk defa dost ve müttefik ülke unsurlarının da katılımıyla, 04 Mayıs-04 Haziran 2016 tarihleri arasında, Batı Anadolu, Orta Ege, İzmir Körfezi ve Doğanbey Atışlı Tatbikat Bölgesinde icra edilmekte olan Efes-2016 Birleşik Müşterek Fiilî Atışlı Tatbikatı kapsamında;
- 21 Mayıs 2016 tarihinde tatbikata katılan Almanya Silahlı Kuvvetleri personeli ile birlikte çeşitli çapta top, TOW, havan ve MİLAN atışları,

- 22 Mayıs 2016 tarihinde Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Polonya Silahlı Kuvvetleri personeli ile birlikte Hava Hücum Harekâtı Eğitimi,

- 23 Mayıs 2016 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri, Polonya ve Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri personeli ile birlikte Amfibi Harekât Eğitimi icra edilmiştir.
Tatbikata ait video görüntüleri aşağıdadır.
Topçu, Tow ve Milan Atışları
Amfibi Harekât Eğitimi
Hava Hücum Harekâtı Eğitimi

Türk Silahlı Kuvvetleri, eğitim seviyesini en üst düzeyde muhafaza etmek maksadıyla planlı tatbikatlarını icra etmektedir.
Beyaz Fırtına-2016 Tatbikatı; 16-27 Mayıs 2016 tarihleri arasında Marmara, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’de icra edilmiştir.
Tatbikat kapsamında, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı unsurları tarafından gerçek harp şartlarında gemilerin karşılaşabileceği tehditleri temsil eden yüksek süratli ve ileri teknoloji ürünü insansız hava hedefleri ile hizmet dışı kalmış su üstü gemilerine karşı gerçek güdümlü mermi, top ve torpido atışları yapılmıştır.
Tatbikata; Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığından unsurlarımız katılmıştır.


Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Komando Tugayları içerisinde Hava İndirme Harekâtı yeteneğine sahip olan ve bu yeteneğini Kıbrıs Barış Harekâtında başarıyla icra eden 1’inci Komando Tugay Komutanlığı sorumluluğunda, 24-26 Mayıs 2016 tarihleri arasında, Şehit Teğmen Hasan BAK Atma/Atlatma Sahasında (Karasazlık/KAYSERİ) Erciyes–2016 Tabur Görev Kuvveti Müşterek Fiilî Hava İndirme Tatbikatı icra edilmiştir.
Tatbikat kapsamında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin hava indirme imkân ve kabiliyetleri denenmiş, müşterek harekât ortamındaki birlikler arasında iş birliğini geliştirilmiş ve tam teçhizatlı paraşütçü personelden oluşan birliğin düşman derinliklerinde muharebe kabiliyeti gerçekçi koşullarda test edilmiştir.
Tatbikata; Kara Kuvvetleri Komutanlığından 1’inci Komando Tugay Komutanlığı ve Kara Havacılık Komutanlığından unsurlarımız ile Hava Kuvvetleri Komutanlığından çeşitli tip ve miktarda uçağımız katılmıştır.


İnsani Yardım Tatbikatı-2016; Kara Kuvvetleri Komutanlığı koordinatörlüğünde 24-26 Mayıs 2016 tarihleri arasında Türk Silahlı Kuvvetleri İnsani Yardım Tugay Komutanlığı Kışlası Yenikent/Ankara’da icra edilmiştir.
Tatbikat kapsamında, afet ve acil durumlarda Türk Silahlı Kuvvetleri İnsani Yardım Tugay Komutanlığı insani yardım faaliyetlerini, mevcut mevzuat dâhilinde, kendi imkânları nispetinde ve mülki makamların yapacağı faaliyetlere destek kapsamında başarılı bir şekilde icra etmiştir.
Tatbikata; Türk Silahlı Kuvvetleri İnsani Yardım Tugay Komutanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Komutanlığı ve Kara Havacılık Komutanlığından unsurlar katılmıştır.


Türkiye tarafından komutası deruhte edilen NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 (SNMCMG-2), 06 Mayıs 2016 tarihinde yeniden aktive edilmiştir. Bu kapsamda; TCG CEZAYİRLİ GAZİ HASANPAŞA ve TCG EDREMİT, İspanya’nın Palma De Mallorca Limanı'na intikale geçmiştir. Fransız Deniz Kuvvetlerinden FS ORION ve İspanya Deniz Kuvvetlerinden ESPS TURIA’nın da Palma De Mallorca Limanı'nda gruba katılmasıyla 13 Mayıs 2016 tarihinde NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 teşkil edilmiştir.
NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 unsurları, 16-27 Mayıs 2016 tarihleri arasında İspanya koordinatörlüğünde planlanan “Mayın Harbi Davet Tatbikatı”na iştirak etmiştir. Tatbikat kapsamında; askeri ve mülki makam ziyaretleri, tatbikat koordinasyon toplantıları ve çok tehditli ortamda mayın avlama/tarama harekâtı ile gemicilik eğitimleri icra edilmiştir.


Bozok Personel Kurtarma Tatbikatı; Hava Kuvvetleri 2’nci Ana Jet Üs Komutanlığı, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ve İzmir İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün katılımı ile 17 Mayıs 2016 tarihinde İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde gerçekleştirilmiştir.
Tatbikat kapsamında; askerî ve sivil kurumların beraber icra ettiği arama kurtarma ve tahliye görevlerinin etkinliği ve koordineli hareket edebilme yeteneği geliştirilmiştir.
Tatbikata, Hava Kuvvetleri 2’nci Ana Jet Üs Komutanlığından arama kurtarma unsurları katılmıştır.


Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 04-05 Mayıs 2016 tarihlerinde MSB Atış Test Değerlendirme Grup Komutanlığı Atış Alanı'nda (Karapınar/Konya) 122mm Çok Namlulu Roketatar (ÇNRA) atışları icra edilmiştir.

Doğan köyü (Pervari/Siirt) Sarıyaprak mezrasında ikamet eden vatandaşımızın sağlık durumunun acil müdahale gerektirmesinden dolayı İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, hastanın havadan sıhhi tahliyesi talep edilmiştir.
3'üncü Komando Tugay Komutanlığı (Siirt) tarafından, 21 Mayıs 2016 tarihinde söz konusu vatandaşımızın ileri tetkik ve tedavisinin yapılması için, Doğan köyünden Siirt Devlet Hastanesine genel maksat helikopteri ile sıhhi tahliye faaliyeti gerçekleştirilmiştir.

Afganistan Türk Görev Kuvveti Komutanlığı sivil asker iş birliği faaliyetleri kapsamında;
- 19 Mayıs 2016 tarihinde Şeyh Zahid Lisesi’nde 1000 öğrenciye kırtasiye malzemesi,

- 24 Mayıs 2016 tarihinde Şemshe Yetimhanesi’nde öğrencilere su matarası ve oyuncak dağıtımı yapılmıştır.