14 Şubat 2013 Perşembe

Kadın astsubaylar da mobbingden şikâyetçi / Tunca Bengin

TSK’da mutsuz olanlar sadece erkek astsubaylar değil. Kadın astsubaylar da ordudaki keyfi uygulamalardan, mobbingden yakınıyor.
Milli Savunma Bakanlığı’nın verilerine göre; ordudaki kadın astsubay sayısı 370. Çoğunluğu (352) Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde, Deniz ve Hava Kuvvetleri’nde ise hiç yok. Yarıya yakını da erkek meslektaşlarıyla evli. Hayatları gibi sorunları da ortak. Kötü muamele, keyfi cezalar ve mobbing. M.C’nin mailini aktarıyorum:
“Ben muvazzaf Jandarma Astsubayım eşim ise sözleşmeli Jandarma Astsubaydır.
Eşimin görev yoğunluğu nedeniyle defalarca boşanma aşamasına gelmemize rağmen,çocuğumuz için evliliğimizi devam ettiriyoruz.
Jandarma teşkilatında bulunan 352 Sözleşmeli kadın astsubaydan her sene 10’ a yakını istifa etmektedir. 50’ye yakını görev yoğunluğu nedeniyle eşinden boşanmıştır.
Kadın Astsubaylar Sözleşmeli olduklarından sürekli horlanıyor ve meslekten ihraç edilip sözleşmeleri fesh edilmekle tehdit ediliyorlar
90 gün hava değişimi aldıklarında ordudan atılıyorlar.
Kadın subaylar mezun olur olmaz yardımcı sınıf ve muvazzaf olurken kadın astsubaylar muhariptirler. TSK bünyesinde muharip görev yapan bir tane bile sözleşmeli kadın subay yoktur.
Adli görevlerin (tutuklu, mahkum nakli) tamamında il içi  il dışı kadın astsubaylar kullanılırken, subaylar Personel ve Lojistik şubelerde masa başı görev yapıyorlar.
Bu güne kadar 2 kadın astsubay eşi intihar etmiş bunlardan biri vefat etmiş (astsubaydır kendisi) diğeri ise ağır yaralanmıştır (Uzman Jandarmadır).
Bir kadın astsubay ise intihar etmiş ağır yaralanmıştır. (İyileşti)
Keyfi olarak yapılan uygulamalar ve verilen emirlere itiraz ettiğimizde sürekli baskı görmekte ve tayinle tehdit edilmekteyiz.”