7 Mart 2016 Pazartesi

Füzede işbirliğine hazırız

Uzun menzilli füze savunma sistemi hakkında konuşan Savunma Sanayii Müsteşarı Demir, "Geliştirme safhasında teknoloji olarak işbirliği yapmak isteyenler olursa kapımız açık" dedi

Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, uzun menzilli füze savunma sistemi projesiyle ilgili, "Biz kendi sistemimizi geliştirelim dedik. Geliştirme safhasında bize teknoloji olarak işbirliği yapmak isteyenler olursa bizim kapımız açık. Beraber geliştirelim, beraber proje yapalım diyenler olursa, ihaleye giren ülkeler de dahil... Teklif veren üç ülkeden herhangi birisi bizim bu yeni yaklaşımımıza evet derse, olabilir" dedi. Demir, sınır güvenliği, uzun menzilli füze savunma sistemi ve yeni güvenlik konseptiyle ilgili görüşlerini SABAH'a açıkladı. Sınır güvenliğiyle ilgili çalışmanın hazır olduğunu belirten Demir, "Sadece sınır güvenliği değil petrol boru hatları güvenliği, hassa tesis güvenliği gibi birkaç kavram var. Biz bunların hepsini bir arada değerlendiriyoruz. Bu konuyla ilgili detaylı bir çalışmamız var. Duvar tedbiriyle ilgili elektronik gözetleme, karşı tedbir gibi unsurların yer aldığı çalışmamız hazır" diye konuştu.

AYAK SESiNİ duy An SENSÖR

Demir, şöyle devam etti: "Kameralar, sensörler, müdahale yönetmeleri gibi teknolojiler var. Otomatik müdahale silahları, yeraltındaki kablolarla ayak seslerini ayırt edecek sensörler var. Bu sayede sınırınıza yaklaşan kişinin kaç metrede olduğunu algılayıp ona göre tedbir alabilirsiniz." Demir, çalışmanın sadece doğugüneydoğu sınırını değil, Trakya ve hatta deniz sınırlarını da kapsadığını belirtti.

ŞEHİR GİRİŞLERİNE TARAYICI
Demir, büyükşehirlerde uygulanabilecek savunma tedbirleriyle ilgili öneriler üzerine, "Hazır şu ürün var deme konumunda değiliz, kavramlardan konuşabiliriz. Şehrin ana girişlerine bir köprü gibi bir şey düşünün, orada bir scanner olsun, orada tarasın ve kimyasalı algılasın. Bir kısmı yerel olarak yapılabilecek veya dışarıdan alınabilecek teknolojiler var" dedi.

BAYRAKLA 'BİZ DE VARIZ' DİYORUZ
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yurtdışı seyahatlerinde önemli konu başlıklarından birinin de savunma sanayi olduğunu belirten Demir, bu ziyaretlerde Türkiye'nin gücü ve teknolojide bir yerlerde olduğunu göstermesi açısından anlamlı olduğunu söyledi. Savunmada önemli bir tanıtım hamlesine ihtiyaç olduğunu kaydeden Demir, "Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ürününüzle ilgili bir şey söylüyorsa orada daha dikkatle dinlenmeye başlıyorsunuz. Bu ziyaretlerle, bayrak gösteriyoruz ve 'Biz de varız' diyoruz" dedi.

KENDİ SİSTEMİMİZİ GELİŞTİRECEĞİZ
Demir, uzun menzilli füze savunma sistemiyle ilgili, "Biz kendi sistemimizi geliştirelim dedik. Geliştirme safhasında bize teknoloji olarak işbirliği yapmak isteyenler olursa bizim kapımız açık. Beraber geliştirelim, beraber proje yapalım diyenler olursa, ihaleye giren ülkeler de dahil... Biz satın alma ihalesini iptal ettik, projeyi iptal etmedik. Bu çok net. Bize teknik destek vermek isteyenler olursa beraber çalışabiliriz. Teklif veren üç ülkeden herhangi birisi bizim bu yeni yaklaşımımıza evet derse, olabilir" dedi.