4 Mart 2016 Cuma

Başbakanlık TIR savcılarının yargılandığı davaya müdahil oldu

Mühimmat yüklü TIR'larla ilgili soruşturmayı yürüttükleri için tutuklanan savcıların davasının 5. duruşmasında Başbakanlık müdahillik talebinde bulundu. Daire talebi kabul etti.

Adana'da mühimmat yüklü TIR'larla ilgili soruşturmayı yürüttükleri için tutuklanan 4 savcı ve bir alay komutanının Yargıtay 16.Ceza Dairesinde görülen davanın 5. duruşması başladı.

Savcılar Süleyman Bağrıyanık, Ahmet Karaca, Özcan Şişman, Aziz Takçı ve Alay Komutanı Özkan Çokay'ın yargılanması daha önce görülen salonda değil bir üst kattaki salonda yapılıyor. Davanın ilk duruşmasında verilen gizlilik kararı ile kapalı oturum sürüyor.

TIR savcılarının yargılandığı davanın 5.duruşmasında Başbakanlık davaya 3 avukat gönderdi. Davada Başbakanlık mağdur olarak yer almazken avukat gönderilmesi dikkat çekti.

"Başbakanlık siyasi baskı için avukat yolluyor"

Diğer yandan savcı ve alay komutanının avukatı Başbakanlığın avukatlarının gizlilik kararı olan duruşmaya katılma talebi olmadan alınmalarına itiraz etti. Savcıların avukatları "Başbakanlık siyasi baskı için avukat yolluyor" dedi.

Başbakanlık avukatlarının TIR'larla ne alakalarının olduğu, suçtan nasıl zarar gördüklerini anlatmaları istendi.

Talep sonrası savcı Aziz Takçı söz alarak, şunları söyledi: "Üzerime düşen tarihi sorumluluk gereği konuşmak istiyorum. Ben 20 yıldır bu devletin ekmeğini yiyorum. Bunlar yasadışı silahlardır. Üzerinde yabancı menşei bulunuyor. Hükümet, jandarma, emniyet, yargı bunlar devlet mekanizmasının bir bütünüdür. Hükümet müdahillik talebi ile yasa dışı, kayıtdışı silahlara sahip çıkmıştır. Hükümetin bunları kabul etmesini istemiyorum. Talebi reddedin, gereken hassasiyeti gösterin."


"Allah razı olsun"


Takçı'nın ardından söz alan Alay Komutanı Özkan Çokay'ın avukatı ise Başbakanlık avukatlarının müdahillik talebinin kabul edilmesini istedi. Alınan bilgiye göre avukat, "Allah razı olsun, biz de TIR'ların sahibini merak ediyorduk. Katılma talepleri kabul edilsin, TIR'lar sizin olsun" dedi.


Yargıtay 16.Ceza Dairesi,  Başbakanlığın müdahillik talebini kabul etti. Gerekçe olarak suçtan zarar görme ihtimali gösterildi. Diğer yandan davaya katılman Başbakanın avukatlarınından birinin kardeşi olduğu iddia edilen bir kişi davanın devam ettiği sürede salonun dışından davadaki gelişmeleri izledi. Sık sık telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.


Gizli belge tartışması

Davada Başbakanlık avukatlarının söz alarak savcılar aleyhine dosyada yazılar olduğunu, geçen celsedeki tutanakta davaya gelen cevap yazılarının bulunduğunu belirtti. Bunun üzerine savcıların ve Çokay'ın avukatları ise "kamu güvenliği" gerekçesi ile kapalı yapılan davanın geçen celsedeki tutanağını Başbakanlık avukatlarının nasıl elde ettiğini, duruşmaya öğleden sonra müdahil olduklarını dosyayı almalarının mümkün olmadığını belirterek itiraz etti. Ayrıca dosyayı kendilerinin dahi fotokopilerin yeni verildiği gerekçesi ile tam olarak inceleme şansı olmazken, Başbakanlık avukatlarının ne ara bilgi sahibi olduğu tartışması yaşandı. Bunun üzerine Başbakanlık avukatlarının daha önce daireye başvurdukları belirtildi. Heyette yer alan bir üye ise dosyanın bir gazeteci tarafından sosyal medyada paylaşıldığını gereken işlemin yapılacağını söyledi.

Savcılar ve Çokay'ın avukatı savunma için süre istedi


Savcıların avukatları dava dosyasının fotokopisinin yeni verildiğini belirterek, savunma için süre istedi. Bir heyet üyesi ise "Kendi yürüttükleri soruşturma fotokopi önemli mi" yanıtını verdi. Heyet avukatların savunma süre talebini değerlendirmek için ara verdi.

"Bir çiçek açtı diye bahar gelmez"

Verilen arada, Haberdar'a konuşan savcı Ahmet Karaca, Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar ve Erdem Gül kararını değerlendirdi. Savcı Karaca, "Bir çiçek açtı diye bahar gelmez. Anayasa Mahkemesi bizim başvurumuzu 9 aydır bekletiyor? Neden gündeme almıyor" dedi.

"Görmek, anlamak isteyen için her şey çok açık"

Dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın ve Müsteşar Kenan İpek'in kendisini arayarak tehdit ettikleri gerekçesiyle tutanak hazırladığı için tutuklanan eski Adana Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık ise şöyle konuştu: "Aslında bu dava konusunda söyleyecek bir şey yok. Görmek, anlamak isteyen için her şey çok açık. Ne diyebiliriz ki."
Duruşmaya verilen aranın ardından savcıların avukatlarının savunma için ek süre talebi kabul edildi. Daha sonra tutuklu savcılar ve alay komutanı Özkan Çokay'ın tutukluluk halinin incelemesi için savunmalarına geçildi.

 KARAR VERİLDİ

Yargıtay 16.Ceza Dairesi Savcılar Süleyman Bağrıyanık, Ahmet Karaca, Özcan Şişman, Aziz Takçı ve Alay Komutanı Özkan Çokay'ın tutuklulukların devamına karar verdi. Tutukluluk kararının gerekçesi sanık ifadesinin alınmaması olarak açıklandı.