9 Kasım 2015 Pazartesi

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNDEN HABERLER

09 Kasım 2015, Pazartesi
Genelkurmay Başkanlığı tarafından 18 Mart 2015 tarihinde başlatılan, “Türkiye Şehitlerini Anıyor” etkinliği kapsamında;
- 04 Kasım 2015 tarihinde saat 14.00’da Kıbrıs Barış Harekâtı şehitlerinden Jandarma Er Mesrur ŞANLI, şehit yakınları, davetliler, müze ziyaretçileri ve öğrencilerin katılımıyla törenle anılmıştır.
- 11 Kasım 2015 tarihinde saat 14.00’da Kıbrıs Barış Harekâtı şehitlerinden Piyade Er İsmail YÜKSEL, Harbiye Askerî Müzesi ve Kültür Sitesi Komutanlığında anılacaktır.


Turna-2015 Arama Kurtarma Tatbikatı, Hava Eğitim Komutanlığının sorumluluğunda, 2’nci Ana Jet Üs Komutanlığı tarafından 21 Ekim 2015 tarihinde, Ege Denizi’nde, Aliağa/İzmir bölgesinde icra edilmiştir.
Tatbikatın maksadı; arama kurtarma görevlerinde NATO ile beraber icra edilecek bir tahliye harekâtının görev etkinliğini artırmak, arama kurtarma faaliyetlerini gerektiren doğal afet ya da kitlesel kazalarda NATO kurum ve kuruluşlarıyla beraber koordineli bir şekilde hareket edebilme kabiliyetini kazanmak, arama kurtarma faaliyetleri ile ilgili komuta kontrol ve muhabere usullerini denemek ve geliştirmek, arama kurtarma faaliyetlerine katılan personelin eğitimini artırmak ve arama kurtarma unsurlarının bir arada çalışma usullerini geliştirmektir.
Tatbikata, 2’nci Ana Jet Üs Komutanlığından çeşitli sınıfta uçak ve helikopter, arama kurtarma ihtisaslı personel ve komuta kontrol unsurları ile katılım sağlanmıştır.


Trident Juncture-2015 Tatbikatı, 21 Ekim-06 Kasım 2015 tarihleri arasında İspanya, İtalya ve Portekiz ev sahipliğinde, NATO üyesi ülkeler ve NATO ile ortaklık antlaşması olan ülkelerin iştiraki ile İspanya, İtalya ve Portekiz ile Batı ve Orta Akdeniz’de icra edilmiştir.
Tatbikatın maksadı; “Krize Müdahale Harekâtı” kapsamında; NATO’nun imkân ve kabiliyetlerini göstermek, NATO Mukabele Kuvvetini denemek, taktik seviyede birliklerin eğitimini sağlamak ve müttefik ülkeler arasında bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunmaktır.
Tatbikata Türk Silahlı Kuvvetleri; çeşitli sınıfta gemi, denizaltı, uçak ve karargâh subayları ile iştirak etmiştir.


Eurasian Juncture-2015 Tabur Görev Kuvveti Atışsız Tam Birlik Arazi Tatbikatı; 21 Ekim-06 Kasım 2015 tarihleri arasında, NATO tatbikatı olan Trident Juncture-2015 Tatbikatı ile irtibatlı olarak 66’ncı Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı (Topkule/İstanbul) tarafından icra edilmiştir.
Tatbikatın maksadı; NATO ve tatbikata katılan ortaklık ülkeleri ile uluslararası kurum/kuruluşlarla kazanılan birlikte çalışabilirliği; eğitim/öğretim faaliyetlerinin genişletilmesi, tatbikatların artırılması ve teknolojinin daha etkin kullanılması suretiyle geliştirmek, birlikleri gerçeğe yakın muharebe ortamında gece ve gündüz şartlarında eğitmek ve değerlendirmektir.
Tatbikata, 66’ncı Mekanize Piyade Tugay Komutanlığından bir Tabur Görev Kuvveti yerinden katılmıştır.


Doğu Akdeniz-2015 Davet Tatbikatı; Türkiye’nin ev sahipliğinde Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri unsurları ile Türkiye’den Deniz, Hava Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurlarının katılımıyla, NATO’nun Orta ve Batı Akdeniz’de icra etmekte olduğu Trident Juncture-2015 Tatbikatı ile bağlantılı olarak, 18 Ekim-06 Kasım 2015 tarihleri arasında Batı/Orta/Doğu Akdeniz’de icra edilmiştir.
Tatbikatın maksadı; katılan kuvvetlere başta temel harp çeşitleri olmak üzere deniz harekâtının gerektirdiği diğer alanlara yönelik eğitim fırsatı sunmak, karargâh personelinin planlama ve icra yeteneklerini geliştirmek, müttefik ülkeler arasında karşılıklı çalışabilirlik ve iş birliğinin artırılmasına yardımcı olmaktır.
Tatbikata; Türk Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığından çeşitli sınıfta gemi, uçak ve helikopter ile Çok Uluslu Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi, ABD Deniz Kuvvetlerinden çeşitli sınıfta gemi ve uçak iştirak etmiştir.


Bosna Hersek Türk Temsil Heyet Başkanlığı Türk Motorlu Piyade Bölük Komutanlığının katılımıyla, 13-22 Ekim 2015 tarihleri arasında EUFOR ALTHEA Harekâtı kapsamında Quick Response-2015 Tatbikatı icra edilmiştir.


Türkiye’de görev yapan yabancı askerî ataşelere, ülkemizi ve Türk Silahlı Kuvvetlerini en iyi şekilde tanıtmak maksadıyla planlanan “2015 Yılı Yabancı Askerî Ataşeler Toplu Gezileri” kapsamında;
- 06 Ekim 2015 tarihinde, Sahil Güvenlik Komutanlığı koordinatörlüğünde, Samsun’a gezi icra edilmiştir. Gezi esnasında, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı ve arama kurtarma gemisi TCSG DOST ziyaret edilmiş, geziye 35 ülkeden 46 askerî ataşe/ataşe yardımcısı katılmıştır.

- 14-15 Ekim 2015 tarihlerinde, Milli Savunma Bakanlığı koordinatörlüğünde, Ankara’da bulunan savunma sanayi tesislerine gezi icra edilmiştir. Gezi kapsamında, Yakupoğlu Deri Sanayi, ASELSAN, HAVELSAN, ODTÜ Teknokent ve ROKETSAN tesisleri ziyaret edilmiş, geziye 41 ülkeden 51 askerî ataşe/ataşe yardımcısı katılmıştır.


Işıklar Askerî Hava Lisesi (Bursa), İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde 24-25 Ekim 2015 tarihlerinde düzenlenen “İZTECH ROBOLEAGE” Ulusal Robot Ligi'ne katılmıştır. Birçok üniversitenin katıldığı ve yaş sınırlamasının olmadığı Robot Yarışmasına, Işıklar Askerî Hava Lisesi Robot ve Programlama Kolu, bu yıl ikinci kez katılmış ve yarışmanın “Serbest” kategorisinde Türkiye birinciliği derecesini elde etmiştir.
Kazanılan bu başarı ile Işıklar Askerî Hava Lisesi, dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden INTEL’in Türkiye’de ilk kez icra edeceği “INTEL INOVATIM” robot yarışmasına davet edilmiştir.


Gazilerimize yönelik TSK’nın moral günü etkinliği, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı koordinatörlüğünde 05 Kasım 2015 tarihinde Ankara Lalahan Sosyal Tesislerinde icra edilmiştir.
Moral günü etkinliğine; 55 gazi ve ailesi, beş general/amiral ile TSK personeli, Sosyal Güvenlik Kurumu Daire Başkanı ve Şube Müdürleri, Emniyet Genel Müdürlüğü Daire Başkanı ve Şube Müdürleri, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü temsilcileri, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimler Derneği ile Türkiye Muharip Gaziler Derneği Genel Başkanları, Mehmetçik Vakfı, TSK Elele Vakfı ve TSK Dayanışma Vakfı temsilcileri dâhil olmak üzere toplam 181 kişi katılmıştır.


360/2’nci Grup Kısa Dönem Askerlerin Ant İçme Töreni, 30 Ekim 2015 tarihinde 5’inci Jandarma Eğitim Alay Komutanlığında (Kastamonu) icra edilmiştir.


Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi öğrencileri ile öğretmen ve idarecileri, "Kardeş Okul" faaliyetleri kapsamında, 27 Ekim 2015 tarihinde Kuleli Askerî Lisesi Komutanlığını ziyaret etmiştir.