30 Kasım 2015 Pazartesi

Almanya, Suriye’ye bin 200 asker gönderiyor

 Almanya, Fransa’nın çağrısına kulak verdi. Bu yıl bitmeden Suriye’ye Tornado keşif uçakları, bir firkateyn, bir yakıt ikmal uçağı ile bin 200 asker gönderilecek. Tornado uçaklarının sayısının 4 ila 6 arasında değişebileceği kaydedildi. Karar Başbakan Angela Merkel ile Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’in toplantısında alındı.
Almanya’nın Suriye’ye uçak ve firkateyn göndereceğinin geçen hafta kamuoyuna duyurulmasından sonra terör örgütü IŞİD ile mücadelede bölgeye asker göndereceği de açıklandı.
Bild gazetesinin haberine göre Alman Genelkurmay Başkanı Volker Wieker gönderilecek asker sayısının bin 200 olacağını duyurdu.
Almanya geçen hafta yapılan açıklamada Suriye’ye Tornado Keşif uçaklarının gönderileceğini ve deniz kuvvetlerine ait bir firkateyn ile bir yakıt ikmal uçağının da bölgeye sevk edileceğini bildirmişti.
Fırkateynin Fransız uçak gemisi Charles de Gaulle’ün güvenliğini sağlayacağı ve sadece bunun için en az 200 askere ihtiyaç olduğu belirtilirken, yakıt ikmal uçağının ise IŞİD’e karşı mücadele eden koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarına hizmet vereceği kaydedildi.
Karar Başbakan Angela Merkel ile Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’in toplantısında alındı. Parlamentoda tartışıldıktan sonra oylamaya sunulması beklenen kararın onaylanacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Hatırlanacağı gibi Paris’teki silahlı saldırılardan sonra Fransa Cumhurbaşkanı Fraçois Hollande, Amerika, İngiltere, İtalya, Rusya ve Almanya’ya seslenmiş ve terör örgütü IŞİD’e karşı ortak mücadele çağrısında bulunmuştu.

TÜRKİYE VE ÜRDÜN İLE GÖRÜŞÜLÜYOR
Alman Genelkurmay Başkanı Volker Wieker Suriye’deki görev onay geldikten sonra başlanabileceğini, görevin ne kadar süreceğine siyasetin karar vereceğini söyledi. “Askeri olarak güçlüyüz.” ifadesini kullanan Wieker bölgeye sevk edilecek Tornado uçaklarının sayısının 4 ila 6 arasında değişebileceğini kaydetti.
Wieker keşif uçaklarının nerede konuşlandırılacağına dair Türkiye ve Ürdün ile görüşmelerin sürdüğünü, konuşlanma noktası olarak İncirlik ve Amman’ın düşünüldüğünü söyledi.
Terör örgütü IŞİD’e karşı mücadele havadan müdahalelerle şimdiye dek Amerika, Fransa, Rusya ve Arap devletleri tarafından yürütüldü. Alman Genelkurmay Başkanı Volker Wieker Alman askeri unsurlarının bombardımanlara katılmayacağını söyledi. Wieker “Askeri olarak neye ihtiyaç varsa, onu yapmak anlamlıdır. Bu durumda keşiflere ihtiyaç vardır.” dedi.
Sosyal Demokrat Partili politikacı Rainer Arnold Almanya’nın bu tavrını eleştirdi ve “Etik olarak vurulacak hedefleri belirlemek ile hedefleri vurmak arasında bir fark yoktur.” görüşünü savundu.