23 Kasım 2015 Pazartesi

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNDEN HABERLER

23 Kasım 2015, Pazartesi
Genelkurmay Başkanlığı tarafından 18 Mart 2015 tarihinde başlatılan, “Türkiye Şehitlerini Anıyor” etkinliği kapsamında;
- 18 Kasım 2015 tarihinde saat 14.00’da Birinci Dünya Savaşı şehitlerinden Piyade Er Hamzaoğlu Ali, şehit yakınları, davetliler, müze ziyaretçileri ve öğrencilerin katılımıyla törenle anılmıştır.
- 25 Kasım 2015 tarihinde saat 14.00’da Kore Savaşı şehitlerinden Muhabere Astsubay Kıdemli Üstçavuş Ali BİLGİ, Harbiye Askerî Müzesi ve Kültür Sitesi Komutanlığında anılacaktır.


Siber güvenlik kapsamında NATO ülkeleri arasında iş birliğini tesis etmek, koordinasyon ve karar verme süreçleri ile ulusal ve uluslararası yetkili birimler arasındaki bilgi paylaşımını geliştirmek maksadıyla; 16–20 Kasım 2015 tarihleri arasında NATO Siber Koalisyon Tatbikatı icra edilmiştir.
Sanal bir ağ üzerinden icra edilen tatbikata, NATO üyesi 28 ülke ile NATO üyesi olmayan sekiz ülke (Avustralya, Avusturya, Finlandiya, İrlanda, İsveç, İsviçre, Ürdün, Yeni Zelanda) katılmıştır.
Tatbikat Kontrol Merkezi, Estonya Millî Savunma Koleji’nde (Tartu/Estonya) tesis edilmiştir. 36 ülkeden yaklaşık 100 personelin bulunduğu bu merkezde, Türkiye adına Genelkurmay Başkanlığı ile Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM)’dan birer personel tatbikat kontrolörü olarak görev yapmıştır.
Tatbikat Yerel Kontrol Merkezi, TSK Siber Savunma Komutanlığında tesis edilmiş, bu merkezde; Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Millî İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK, USOM, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Hava Elektronik Sanayi A.Ş., Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş temsilcilerinden oluşan 64 personel görev yapmıştır.


Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından, Rize ili İkizdere ilçesi Başköy civarında beş avcının mahsur kaldığı ve mahsur kalan avcılara ulaşılamadığı bildirilmiş, bu maksatla tam donanımlı arama kurtarma helikopteri talep edilmiştir.
Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından, mahsur kalan vatandaşların kurtarılmasına yönelik 16 Kasım 2015 tarihinde saat 07.00'de Rize ili İkizdere Stadı'nda hazır olacak şekilde tam donanımlı bir arama kurtarma helikopteri görevlendirilmiş, müteakiben de beş vatandaşımız mahsur kaldığı bölgeden kurtarılmıştır.


Türkiye'nin millî imkânlarla geliştirilen ve üretilen yüksek çözünürlüklü ilk keşif-gözetleme uydusu Göktürk-2, Türk Bayrağını uzayda taşımaya devam etmektedir. Göktürk-2 uydusu yer yüzeyinden yaklaşık 683 km yükseklikteki Güneş uyumlu yörüngeye yerleştirilmiş olup, Dünya etrafındaki bir turunu 98 dakikada tamamlamaktadır. Göktürk-2 Uydusu; spot, geniş alan, şerit ve stereo görüntüleme kabiliyetleri ile Dünya’nın her yerinden görüntü alma ve iletişim konisi içinde yer istasyonuna aktarma kabiliyetine sahiptir. Yerli olarak geliştirilen uçuş bilgisayarlarını ve yazılımları kullanan Göktürk-2 uydusunun sağlık verileri, planlanan ömür değeri çerçevesinde normal seviyelerde seyretmektedir.
Göktürk-2 uydusundan, 2014 ve 2015 yılları içerisinde farklı tarihlerde ve ülkemizin farklı yerlerinden elde edilen bazı görüntüler aşağıdadır.


GATA Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından 14 Kasım 2015 tarihinde, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görevli tüm kardiyoloji ve iç hastalıkları uzmanları ile üniversite/araştırma hastaneleri kardiyoloji uzmanlarının katılımıyla “GATA Kardiyoloji Güncelleme Toplantısı” icra edilmiştir.
Toplantıya; dünyada ilk kez kasıktan girilerek, ilk aort kalp kapağını ameliyatsız yerleştiren Prof.Dr.Alain CRİBİER ile mitral kapak kapağını aynı yöntemle ameliyatsız şekilde tamir eden Washington Üniversitesi Katater Laboratuar Direktörü Steven GOLDBERG konuşmacı olarak katılmıştır.
Toplantı kapsamında; hipertansiyon ve kalp yetmezliğinde güncel teknikler, koroner arter hastalığında güncel tedaviler, kalp delikleri ve kalp kapak hastalıklarının ameliyatsız tedavileri ve mekanik kapaktaki deliklerin ameliyatsız tedavisi konuları görüşülmüştür.


Kuleli Askerî Lisesi 1965 yılı mezunları, 14 Kasım 2015 tarihinde, 50 yıl önce hayatları ile bütünleştirdikleri, ebediyen unutulmayacak dostluklar ve arkadaşlıklar kazandıkları Kuleli Askerî Lisesi’ni ziyaret etmişlerdir.


Bu yıl 37‘ncisi düzenlenen Uluslararası Vodafone İstanbul Maratonu’nun 8 km’lik Halk Koşusu etabına Kuleli Askerî Lisesi Komutanlığı üç subay ve 20 öğrenci ile iştirak etmiştir.


Ankara Yenimahalle ilçesinde bulunan Orhan Cemal FERSOY İlkokulu 4’üncü sınıf öğrencileri, Mehmetçik ağabeylerine moral vermek maksadıyla tertip ettikleri “Mektup Yazma Projesi” kapsamında, 09 Kasım 2015 tarihinde 4’üncü Kolordu Komutanlığını ziyaret ederek hazırladıkları mektupları tüm Mehmetçikleri temsilen 28’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığında görevli erbaş/erlere vermişlerdir. Faaliyet fidan dikimi ile sona ermiştir.




Jandarma Lojistik Komutanlığı tarafından 12 Kasım 2015 tarihinde, Gülhane Askerî Tıp Fakültesi ve TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi Başkanlığında tedavi gören gazi, vazife malulü ve iç güvenlik yaralıları ziyaret edilmiştir.


Bursa Garnizon ve Jandarma Bölge Komutanlığı tarafından, Bursa’da ikamet eden şehit aileleri ve malul gaziler ile 12 Kasım 2015 tarihinde Ankara’ya gezi faaliyeti icra edilmiştir.
Faaliyet kapsamında, Beytepe Jandarma Eğitim Komutanlığı kışlasında bulunan Jandarma Şehitler Anıtı ile Jandarma Müzesi gezdirilmiş ve Anıtkabir ziyaret edilmiştir.


Kayseri İl Jandarma Komutanlığı Erciyes Jandarma Arama Kurtarma Timi ve Büyükşehir Belediyesi Erciyes A.Ş. tarafından, Erciyes Dağı’nda 14 Kasım 2015 tarihinde kayak sezonu öncesinde telesiyej üzerinde kurtarma tatbikatı gerçekleştirilmiştir.


Batman İl Jandarma Komutanlığı tarafından, öğrenci servisi hizmeti veren şoförlere 14-15 Kasım 2015 tarihlerinde "Uyacakları Kurallar ile Gösterecekleri Davranışlar" konulu eğitim semineri verilmiştir.


Bosna Hersek Türk Temsil Heyeti Başkanlığı Sivil Asker İş Birliği faaliyetleri kapsamında; Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı Zepce Begov Han Donja Golubinja İlköğretim Okulu dış cephesinin bakım ve onarımı yapılmıştır. Okul, 13 Kasım 2015 tarihinde yapılan törenle hizmete açılmıştır.


Kosova Türk Temsil Heyet Başkanlığı Sivil Asker İş Birliği faaliyetleri kapsamında; 19 Kasım 2015 tarihinde, Prizren’de faaliyet gösteren PEMA (Zihinsel ve bedensel engelli çocuk okulu)’da eğitim gören 60 çocuğa giyecek yardımı yapılmıştır.